וילי רוטנשטיינר הגיע לישראל בתור מנהל מקצועי והביא איתו חזון והרבה כוונות טובות במטרה לשנות את הכדורגל הישראלי אחרי שנים של כישלונות. בתחילת דרכו האוסטרי מינה מאמן לנבחרת ישראל, בנה תוכניות, ושחרר הרבה הצהרות ואמירות לגבי העתיד - אלא שכעבור כשנתיים פתאום הכל השתנה.
כזכור, עם סיום תפקידו של המאמן אנדי הרצוג, באופן מפתיע למדי החליט רוטנשטיינר להסכים להצעת ההתאחדות לשמש כמחליפו. לפני כארבעה חודשים המנהל המקצועי ירד לספסל כדי להוביל את הנבחרת מעמדת המאמן - ושם גם הצהרותיו השתנו בהתאם.
הלכנו אחורה כדי לבדוק את התבטאויותיו של האוסטרי לאורך הקדנציה שלו. מה הצהיר בתחילת הדרך, מה הבטיח שיעשה, מה טען ומה השתנה בסופו של דבר - זאת לקראת פרידתו מתפקיד מאמן נבחרת ישראל.
רוצים שינוי? ובכן, לא כל כך מהר
כשוילי רוטנשטיינר מונה למנהל המקצועי בהתאחדות בקיץ 2018, הכל היה נראה ורוד. לא אחת הוא גם התבטא על מצבו של הכדורגל הישראלי ועל השינוי שצריך לבוא. וכן, נכון שהוא הקים אקדמיה, ניסה להוביל לשינויים מרחיקי לכת ותרם את חלקו בצד המקצועי, אבל אחרי שעבר לעמדת המאמן לפתע גם האמירות שלו והמטרות שלו החלו להשתנות.
"התשתיות פה לא מספיקות לשיפור מקצועי. הכדורגל הישראלי צריך סוג של מהפכה", כך אמר רוטנשטיינר בתחילת דרכו כמנהל מקצועי, ב-2 באוגוסט 2018, אחרי ההחלטה הראשונה שלקח - המינוי של אנדי הרצוג למאמן נבחרת ישראל.
"הדרך של ישראל צריכה להיות כזאת שתוביל אותה להיות בין 30 הנבחרות הטובות ביותר בעולם ולהישאר שם, זו השאיפה", הוסיף ב-26 בנובמבר 2018, בדיון אסטרטגי לשיפור הכדורגל בארץ, במהלכו הוא הציג את התוכנית המקצועית שלו אחרי שלמד את השטח.
אלא שכעבור כשנתיים, כאילו הכל הפך אוטופי. "בעתיד נהיה חייבים לעלות בדירוג העולמי. המטרה כרגע היא להישאר בדרג השני בליגת האומות וזה אפשרי. הציפיות כאן בתקשורת גבוהות מדי. נשחק מול סקוטלנד ונורבגיה, 50 מקומות מעלינו כמעט. אם נשחק טוב מולן, זאת התקדמות", כך אמר ב-30 באוקטובר 2020, ולמעשה, בנקודה זו רוטנשטיינר הגדיר יעד חדש בכובעו החדש כמאמן הנבחרת - מי בכלל זוכר את הטופ 30, לך תנצח את סקוטלנד שמדורגת 45 ונורבגיה שמדורגת 43 בעולם.
כאשר הבין כי הנבחרת עלולה לרדת מדרג ב' לדרג ג' בליגת האומות, רוטנשטיינר המשיך לכאורה להקטין ציפיות. "לא עשינו נזק עד עכשיו לנבחרת, זה מדהים שאנחנו משחקים בדרג ב'. ניצחנו בסלובקיה, עשינו תיקו בסקוטלנד. יש ציפיות לא נכונות לגבי הנבחרת. זה לא אסון, אם יתאפשר לנו להישאר בדרג הזה נשמח, וגם אם לא - את התהליך אפשר לראות בבירור", כך אמר ב-17 בנובמבר 2020 במסיבת העיתונאים לפני משחקו האחרון כמאמן. דברים שרואים משם לא רואים מכאן?
תורת האימון
לאורך כל הקנדציה שלו בישראל, רוטנשטיינר הציף את סוגיית המאמנים. בשיחות סגורות או בכנסים, בכל מקום הוא חזר ואמר שהתחום הזה חייב להשתפר ולהיות הרבה יותר מקצועני. ובחלוף שנתיים, נדמה כי דווקא התרבות הישראלית לכאורה השפיעה עליו ולא להפך, הרי שהוא בא כמנהל מקצועי והפך למאמן.
"כשהגעתי, גיליתי שיש פה 25 בעלי תעודת פרו שעברו קורס, בזמן שבאוסטריה יש רק עשרה. כולם עוברים את המבחנים בישראל וזה לא הגיוני", כך טען ב-26 בנובמבר 2018, בדיון שעסק באיכות המאמנים הישראלים, בזמן ששימש כמנהל המקצועי בהתאחדות לכדורגל. ברוך הבא לארץ הקומבינות וילי, מה דעתך על תפקיד המאמן הלאומי?
"אני מודה לכל מי שהאמין בי ובעבודה שלי כאן. אמרו לי שאני יכול להגיד כן ואני יכול לסרב", סיפר במסיבת עיתונאים חגיגית ב-22 ביולי 2020, אחרי שמונה למאמן הנבחרת בעקבות עזיבתו של אנדי הרצוג. ולא, הוא לא סירב.
יש בעיה בהגנה, אבל סומך עליה
מהרגע שהגיע לעבוד בארץ, נבחרת ישראל שיחקה כדורגל יחסית התקפי יותר ויפה יותר, אבל היא עדיין לא הצליחה להשתחרר מהרגלים קודמים. הנבחרת ספגה יותר מידי ולא פעם זה קרה בדקות הסיום, שם הכחולים-לבנים חטפו שערים מכריעים מטעויות קריטיות. בתקופת הרצוג, וילי לא חשש לומר את דעתו על הבעיות בחלק ההגנתי. אלא שלאחרונה הוא ניסה לגבות את ההגנה, תמך באופיר מרציאנו כאשר זה טעה, אבל לאחר מכן גם שינה את דעתו עליו.
"בממוצע השערים שספגנו אי אפשר לעבור את המוקדמות ליורו", כך הצהיר ב-22 בנובמבר 2019, כאשר סיכם את הקמפיין של אנדי הרצוג במוקדמות יורו 2020.
"לא נדבר על שחקן אחד, כולנו ביחד, קבוצה אחת. שחקנים עושים טעויות, בני אדם טועים. אני סומך עליו, הוא שוער טוב", אמר וילי המאמן ב-11 באוקטובר 2020, אחרי הטעות של אופיר מרציאנו נגד צ'כיה.
כמה ימים לאחר מכן, הוא כבר דיבר אחרת. "אנחנו צריכים שוער בנבחרת שלנו שיכול לנצח משחקים עבורנו", כך התבטא ב-19 באוקטובר 2020, אחרי טעות נוספת של מרציאנו נגד סלובקיה. ואגב, הוא כבר הספיק לחזור בו גם מהאמירה הזו.
מבחן התוצאה
נבחרת ישראל תחת אנדי הרצוג הצליחה ממש במקרה להעפיל לפלייאוף העלייה ליורו דרך ליגת האומות, שם היא פגשה במשחק הראשון את סקוטלנד. אלא שהרצוג עזב כידוע ורוטנשטיינר הוזעק למשימה, אך לרוע מזלו הנבחרת הפסידה לסקוטים בפנדלים ולא המשיכה למשחק המכריע על הכרטיס ליורו. רוטנשטיינר, שביקר את הנבחרת של הרצוג לא פעם, חטף ביקורות על התוצאות שהנבחרת השיגה תחתיו - ולפתע בחר להגיב אחרת.
"התחלנו את הקמפיין טוב אך בסיומו התוצאות לא היו טובות. זה לא מספיק. במשחקים ששיחקנו, בחלקם היינו בסדר, אבל לא למספיק דקות", כך אמר ב-20 בנובמבר 2019, יממה אחרי שהנבחרת של הרצוג הפסידה בצפון מקדוניה 1:0 וסיימה רק במקום החמישי מתוך שש הנבחרות ששיחקו בבית שלה במוקדמות היורו. והאמת, גם אנדי הרצוג היה מספיק ישר כדי לומר שלא הצליח במבחן התוצאה.
אבל איך התבטא וילי המאמן אחרי כישלון נוסף שהפעם רשום על שמו? "אם אתה 'מפטר' מאמן אחרי הופעה כזאת מול סקוטלנד, אתה לא מבין בכדורגל", כך אמר ב-30 באוקטובר 2020, בתגובה לשאלה מה דעתו על כך שיש מי שרוצה לפטר אותו אחרי ההפסד לסקוטים בחצי גמר הפלייאוף.
"שיחקנו ארבעה משחקים ולא הפסדנו בשלושה מהם. לדעתי זה לא רע עבור הכדורגל הישראלי", ניסה לשכנע ב-13 באוקטובר 2020, אחרי שתי אכזבות גדולות, עם ההדחה בפנדלים מול סקוטלנד בחצי גמר פלייאוף העלייה ליורו וההפסד 2:1 לצ'כיה בליגת האומות. כן, גם זו דרך להסתכל על התוצאות.
לא להתבאס
אחד מהשחקנים שעשו את ההתקדמות הגדולה ביותר בנבחרת היה ערן זהבי, אותו הרצוג ורוטנשטיינר הצליחו להחזיר מהפרישה בעקבות השלכת סרט הקפטן. זהבי השכיח את העבר והפך לשחקן הכי בולט במדים הלאומיים. וילי לא פעם החמיא לו אבל רצה שעוד שחקנים יעזרו ויתרמו מבחינה התקפית, אלא שמנגד הוא גם השאיר את ליאור רפאלוב מחוץ לסגל למרות שהיה בכושר כיבוש נפלא ואולי היה יכול לתרום לה.
"ערן זהבי בכושר מצוין, הוא מקצוען ברמה גבוהה, הוא מתאמן הרבה יותר משחקנים אחרים, מאוד אינדיבידואלי. מצד שני, יש צעד נוסף שצריך לעשות. צריך שהתלות בערן זהבי תפחת ושיותר שחקנים יהיו יותר מסוכנים ויבקיעו", כך אמר ב-14 באוקטובר 2020, אחרי הניצחון 2:3 על סלובקיה בזכות השלושער של החלוץ שהביא מהפך.
"ליאור רפאלוב הוא שחקן מצוין, מנוסה ובעל אישיות נהדרת, ולכן אם אני מזמן אותו הוא צריך להיות שחקן הרכב ולא על הספסל. יש לי כרגע את ערן זהבי, מונס דאבור ושון וייסמן שאני מרוצה מהם, ובגלל שיש לי כבוד לרפאלוב לא לקחתי אותו כשחקן רביעי בהתקפה. הוא נתן יותר מדי לנבחרת כדי שיהיה אופציה רביעית", הסביר האוסטרי ב-27 באוגוסט 2020 כשנשאל במסיבת עיתונאים מדוע קשר אנטוורפן לא זומן לסגל כדי לעזור.
"אומרים שיש פוליטיקה בנבחרת? זה בולשיט. ההחלטות מתקבלות מקצועית. לזמן את ליאור ולא לתת לו לשחק זה משהו שאני לא רוצה שיקרה", הוסיף ב-6 בנובמבר 2020, אחרי ששוב החליט לא לזמן את ליאור רפאלוב לנבחרת למרות שהיה בכושר טוב.
כמה ימים אחרי האמירה האחרונה, רוטנשטיינר התבשר כי דאבור נדבק בווירוס הקורונה ולכן נופה מהסגל. ומי זומן במקומו? אוסאמה חלאילה. ואולי חשוב שלא תהיה תלות בזהבי וחשוב שיהיו שחקנים שיוכלו לתרום במספרים, אבל כנראה שיותר חשוב ששחקנים לא יתבאסו מזה שהם אופציה שלישית להתקפה.