אנסטסיה גורבקו נכנסה לליגה של הגדולים, לפחות בהרגשה, עם טריק הסיבוב שמשגע את עולם השחייה וזכה אתמול (ראשון) לכותרות ענק. ליגת ה-ISL חשפה לא מעט דברים חדשים בענף, אבל שינויים בטכניקת השחייה הם דברים נדירים יחסית, אפילו כשטובי השחיינים בעולם נמצאים בבועה אחת - ואין ספק שהשחיינית הישראלית הפילה כמה לסתות בביצוע המיוחד שלה.
בכל מפגש של ISL יש לא מעט משחים מרתקים, אבל פעמים רבות העניין כולו מתנקז למשחי הסקינס שנערכים בסוף כל מפגש. הסקינס הוא משחה שבו מתחילים שמונה שחיינים שמזנקים ל-50 מטר בסגנון מסוים. ארבעת המהירים מעפילים לחצי הגמר, שנערך מיד, ולאחר מכן השניים המהירים ביותר עולים לגמר. הכל בהפרשים של שלוש דקות בין שלב לשלב. מדובר במאמץ פיזי קשה, שלא מעט שחיינים לא הצליחו לבצע, ולכן הניקוד שאפשר לצבור בהם הוא פי שלוש ממשחה רגיל.
שלשום (שבת) נערך משחה הסקינס לנשים בסגנון חזה, אותו בחרה קבוצת “לונדון רואר”, בזכות העובדה שבשורותיה שוחה שיאנית העולם המכהנת בבריכות קצרות ב-50 וב-100 חזה, אליה אטקינסון הג’מייקנית. הבחירה נעשתה בין היתר גם מתוך מחשבה שליריבות אין ספרינטריות חזה דומיננטיות במיוחד.
אלא שקבוצת “לוס אנג'לס קרנט”, בה שוחה אנסטסיה גורבנקו, הכינה הפתעה. שחיינית המעורב הישראלית נבחרה כאחת השחייניות שייצגו את הקבוצה בסקינס ב-50 מטר חזה, והיא לא רק הוכיחה את יכולותיה, אלא גם הדהימה את הבריכה עם חידוש מרענן.
כבר ב-50 הראשון היא שברה את השיא הישראלי של עמית עברי מ-2015, שעמד על 30.41 שניות, וקבעה תוצאה של 30.20. התוצאה הזו הציבה אותה במקום הרביעי המשותף עם אנני לייזור, מה שגרם לחמש שחייניות להעפיל לחצי גמר הסקינס.
אלא שאז, החליטה גורבנקו להכניס את אותו ה”טריק”. בשידור התחרות, ממש רגע לפני הזינוק מאמנה דייב מארש אמר לה: “עכשיו הסיבוב שלך הולך להיות הרבה יותר טוב”. בפנייה בין שתי הבריכות בחזה, חייבים לגעת בשתי ידיים בקיר ובדרך כלל כל השחיינים פשוט נוגעים עם הידיים, מביאים ישר את הרגליים אל הקיר ודוחפים, אבל גורבנקו, לאחר שנגעה בשתי ידיים כמובן, ביצעה מיד “קיפר”, אותה הסלטה הזכורה מסגנון החתירה והגב - והיממה את הפרשנים והיושבים בצדי הבריכה.
זה עזר לה להפתיע גם את כל שאר השחייניות ולהעפיל לגמר הסקינס, כשהיא מוסיפה רק מאית אחת לשיא שקבעה 3 דקות לאחר מכן, 30.21 שניות, ומגיעה שנייה מיד אחרי אטקינסון.
בגמר, גורבנקו עשתה זאת שוב, והייתה קרובה מאוד אפילו לנצח את שיאנית העולם, שהתקשתה לשמור על אותו הקצב. 30.28 שניות היה זמנה של הג’מייקנית, עשירית לפני גורבנקו, שצברה בסך הכל 18.5 נקודות על משחה הסקינס הזה.
אטקינסון נראתה בעצמה המומה אחרי הסיום, כאילו לא הבינה מאיפה הגיעה לה היריבה הזו, ולאחר מכן גם ניגשה לברך את גורבנקו על התחרות המצוינת ולהגיד לה כל הכבוד. הפרש הגילים ביניהן, אגב, עומד על 15 שנה. לפי עדויות מאחורי הקלעים, גורבנקו התרגשה מאוד מהמחווה שנעשתה לה מצידה.
ההצגה של הישראלית בת ה-17 במשחה הזה גררה לא מעט תגובות גם לאחר התחרות. העמוד הרשמי של קבוצתה “לוס אנג'לס קרנט” בטוויטר החליף את שמו ל”מועדון המעריצים של אנסטסיה גורבנקו”. בלוג השחייה המפורסם בעולם SWIMSWAM הקדיש כתבה שלמה לניתוח הפנייה של גורבנקו בסקינס והתגובות לא איחרו לבוא.
כן, כבר היו אולי מעט שחיינים שביצעו זאת בעבר, בעיקר בקולג’ים, אבל ברמות הגבוהות אף שחיין או שחיינית לא ניסו לעשות פנייה שכזאת. יש לציין כי הפנייה מותרת כמובן על פי חוקת השחייה, אך היא קשה הרבה יותר לביצוע, דורשת טכניקה עילאית וגם מונעת נשימה של השחיין בסיבוב על הקיר, מה שמקשה עוד יותר ומאלץ את השחיינית לשהות זמן רב יותר בלי אוויר מתחת למים.
גם האלופה האולימפית בירכה
גורבנקו עצמה שיתפה בפוסט באינסטגרם את השתלשלות האירועים: “הרבה שאלו אותי לגבי הקיפר בחזה. האמת שלמדתי את הפנייה הזאת רק יום לפני התחרות, אבל המאמן שלי דייב מארש היה בטוח שאני יכולה לעשות זאת היטב. אני שמחה שלקחנו את ה’סיכון’ ואפילו שמחה יותר שזה עבד. לפעמים שווה לקחת סיכונים כאלה”.
אגב, בין אלו שהגיבו לה באינסטגרם ובירכו, היו האלופה האולימפית קייטלין בייקר שכתבה לה “מתה על זה, כל כך גאה בך!", האלופה האולימפית אבי וייציל שציינה “את כוכבת!”, וגם אלופת העולם קייטי מקלאכלין, סגן אלוף אירופה טומו ואס ועוד אחרים.
דייב מארש אוהב חידושים מסוג זה. היועץ המקצועי של איגוד השחייה ומאמן לוס אנג’לס קרנט הוא גם זה שפיתח עם ראיין לוכטה בזמנו את היציאה התת-מימית על הגב בסגנון החתירה, פעולה שהוא היה הראשון בעולם שעשה אותה. אז, כשביצע זאת עם לוכטה, אמר: “אנחנו תמיד מחפשים את כל הדרכים השונות למצוא מהירות”. ייתכן שעם גורבנקו, הוא מצא.