בוועדת החינוך, התרבות והספורט בכנסת ערכו היום (שני) דיון, כאשר על הפרק – “אפלייתן של כדורגלניות הנשים בישראל”. את הדיון הובילה פתחה חברת הכנסת מרב מיכאלי, כאשר בהמשך גם מההתאחדות עלו לענות לדבריה ולשאר הנושאים שעלו בדיון.
מיכאלי שיתפה: “גברים 87 מיליון שקל, נשים 5 מיליון שקל. תמיכה בספורטאי מקצועי, גברים מקבלים תמיכה, נשים לא. ‘במקרה’ בקריטריונים נשים לא נכנסות. ההתאחדות לא פנתה לקבל תמיכה בשביל הכדורגל נשים. אין להן חשיפה, יש אפליה בחזרה למשחקים ואין מנהלת לנשים בכלל, יש להן רק ליגה מקצוענית אחת וכמו שרואים השוויון חוגג”.
“זו אפליה פעילה של ההתאחדות. 18 אחוז מהזכות הצבעה היא לכדורגל נשים. אנחנו צריכות לקבל תשובות למה יש אפליה כזאת ומה עם משרד התרבות והספורט? למה ההתאחדות לא מקימה מנהלת לכדורגל הנשים? למה אין קריטריונים כדי שנשים יוכלו לקבל תמיכה?”.
בהמשך, יו”ר ההתאחדות אורן חסון הגיב לדברים שעלו בדיון: “הבעיה הגדולה היא כמות השחקניות. בבתי הספר אין כמעט פעילות של שחקניות, מקור הצמיחה זה התשתית. כדורגל הנשים ממתין לאישור חזרה, אלו ההנחיות של המשרד בריאות. יש 40 אלף שחקנים פעילים שלא מתאמנים, לפי משרד הבריאות החזרה זה למי שזה מקום העבודה שלו ויכול להיות בבידוד”.
“מאוד חושש שיש לא מעט שחקניות שלא יחזרו. אשמח אם יוכלו לסייע לנו להחזיר אותן, שיוכלו להתאמן ואין שום סיבה שלא כי אנחנו שומרים על התו הסגול. רוב קבוצות הנשים לא מעוניינות בהקמת מנהלת כי צריך לזכור שזה מפחית מהתקציב. קבוצות הגברים החליטו שהן כן רוצות מנהלת”
“אנחנו פועלים לילות כימים על מנת שיאפשרו את האימונים. מקווים שבהקלות הבאות יהיה אפשר לחזור בלי הבידוד כי ברור לנו שזה בלתי אפשרי, הן לא מקצועניות ועובדות גם במקומות אחרים. מקווה שתוך שבועיים ייקחו את הדבר הזה בחשבון, זו מצוקה גדולה לספורטאים”.
גם מנכ”ל ההתאחדות רתם קמר שיתף: “כל הכרה בליגה יש לה השלכה לתקצוב לכל שאר הליגות, שמח שהיום מכירים בליגה השלישית אבל עדיין יש פער מול משרד הספורט. אנחנו רוצים כמה שיותר לתקצב את הליגות האלה. מאמינים שבנשים יש לנו את האפשרות לגשר את הפערים מאירופה. התשתיות כאן לא מספקות וזו אחת הבעיות הקשות, העדיפות של הרשויות היא לקבוצות הגברים”.
אשרת עיני: “האפליה קיימת הרבה לפני הקורונה”
רבים לקחו חלק בדיון בוועדה, גם השחקנית אשרת עיני עלתה לדבר: “מגיפת הקורונה הדגישה את האפליה אבל היא קיימת הרבה לפני זה. חייבת להגיד שיש לי חברות בלאומית ובארצית שלא חזרו להתאמן, לא מתייחסים אליהן. 99 אחוז מהשחקניות בליגה הבכירה לא יכולות לשחק כי אין להן איך לעמוד בתנאיי הבידוד של ההתאחדות, יש להן עבודות נוספות”.
“שחקניות הנבחרת ציפו שההתאחדות תדאג להן במשחקי הנבחרת אבל זה לא קרה. האפליה היא שורשית ורחבה, אין תאריך פתיחה לליגות הנשים בישראל. יש עדיין קבוצות שלא חזרו להתאמן מאז חודש דצמבר. חייבים להאמין שזה מתחיל בחינוך, חייבים להשקיע בילדות. כל עוד מפקירים את הליגות הראשונות, גם לילדות לא יהיה איפה להיות”.
קפטנית נבחרת ישראל ויו”ר ארגון השחקנים קארין סנדל אמרה: “לילדות, לנערות אין את אותן תנאים. חייבים לשנות את זה מהבסיס ואם לא נעשה את המאמץ זה לא ייקרה. אנחנו צריכות את עזרתכם כדי לשנות את התפיסה שכדורגל זה משחק לגברים בלבד. אנחנו 20 שנה עומדות במקום בזמן שכדורגל הנשים פורח בעולם. זה מעמיק את הפערים גם בחברה הישראלית”.
גם יו”ר מנהלת ליגת העל לנשים בכדורסל, הילה בר דוד שיתפה: “הדברים די חוזרים על עצמם, בכל ענפי הנשים. כל הממשלה צריכה לראות בעין שוויונית את ספורט הנשים, זה חינוך, תרבות וספורט”.
היו גם נציגים מהקבוצות שעלו ושיתפו את תחושותיהם, אחד מהם הוא מנהל אגודת אס”א כדורגל נשים, עומר גרינמן: “הקבוצות מרגישות שאנחנו קצת בסוף סדר העדיפויות, גם מבחינת המעמד והמנהלת שאין לנו. פנינו בבקשה להקים מנהלת, בהתאחדות לא ענו לנו וזה לא עלה לדיון אף פעם. הייצוג הנשי בהתאחדות לא מייצג את כדורגל הנשים ורואים את זה בקולות שכל קבוצה מקבלת באסיפה הכללית”.
בנוסף, חברי כנסת רבים לקחו חלק בדיון בכנסת. אורלי פרומן מיש עתיד שיתפה: “בשבועות האחרונים מתקיימים משחקי המוקדמות של יורו הנשים. אף אחד לא שמע על המשחקים. אולי מישהו מההתאחדות יסביר לנו גם למה המשחק נגד איטליה בוטל בזמנו. 5 שחקניות חלו בקורונה אחרי שלא החזירו אותן בדנמרק במטוס פרטי והן לא ישחקו נגד גיאורגיה. מדינת ישראל לא מכירה בכדורגל נשים כספורט”.
“המדינה צריכה לקדם את ספורט הנשים ואת הכדורגל, בפועל ולגשר על הפערים. אומרים שאין רייטינג אז לא משקיעים בשידורים של כדורגל הנשים, בלי זה לא נצליח לקדם. נדרשת גם מנהלת וייצוג שווה בהנהלת ההתאחדות לכדורגל. הקול של גבר צריך להיות שווה לקול של אישה – אחד לאחד”.
מהרשימה המשותפת, סונדוס סאלח אמרה: “מה שקורה במגרשיי הכדורגל, תמונת ראי למה שעוברות נשים, לאפליה המתמשכת. מצפים מהספורט לחינוך אחר, שוויוניות. פעם אחר פעם פוגעים בנשים, בתחום הזה יש פגיעה מינית וההתאחדות לא נותנת לזה מענה. דורשים שוויוניות מלאה וייצוג מלא. דורשים לפתוח את הליגה מיידית, צריך לתת העדפה מתקנת ולתת להן יותר ולא פחות”.
ח”כ עופר עסיף מהרשימה המשותפת גם כן שיתף: ““יש זלזול בספורט נשים. כל מיני מקצועות בספורט נתפסים כענפים גבריים ולכן לא רק שלא משקיעים, כבר בחינוך לא מאפשרים. מגיל אפס צריך להפסיק את העניין הזה”.
ומישראל ביתנו, ח”כ עודד פורר: “אי אפשר לקדם את ספורט הנשים בלי לשווק אותו כי זה יוצר ביקוש, צריך להשקיע בזה. משרד הספורט עושה בדיוק הפוך, במקום אפליה מתקנת בתקציבים והשיווק – בגלל שפחות פופולרים אז נותנים פחות כלים. לא קיבלנו תשובות מספקות מהמשרד, בסוף זה יגיע לתקציב והחלטות ממשלה. שרי הספורט והתקשורת צריכים לדאוג לכך שמשחקיי הנשים ישודרו – שתהיה במה ראויה וכך לאט לאט העניין ייגדל”.
ח”כ קרן ברק מהליכוד אמרה: “צריך להתחיל בקטן ולהפוך את הכדורגל נשים למשהו יותר אטרקטיבי, לעשות אולי משהו יותר חינוכי לבתי הספר. אנשים יירצו לצפות בספורט הזה אם יהפוך ליותר אטרקטיבי. הילדים שלנו נמצאים בבתים ולא עושים בספורט, בתקופה הזו יכלו להיות מעל אלף ילדים בפעילויות ספורט. צריך לפתוח את החוגים וזה יסייע לחזור לכושר”.
מטעם משרד התרבות ספורט, הגיבה היועצת המשפטית עו”ד עפרה שרון: “שמחים על היוזמה הזו, זה דיון חשוב. חלק מהסמכויות נמצאות אצל גופים אחרים ואנחנו מתנהלים מולם בשיח שותף, יש דברים שלוקחים וזמן וכאלה שכבר נעשים. השר חילי טרופר מבקש לקדם את ספורט הנשים. דרשנו כתב התחייבות מהרשויות שיש בסביבתן קבוצות. עובדים על ועדת היגוי בנושא סוגיית המתקנים, אנחנו תומכים, אבל זה בין הרשויות והגופים בסופו של דבר”.
“אנחנו מכירים גם בליגה השלישית לנשים, צריכים להמשיך לחזק את הנקודה הזו ומשרד הספורט עושה הרבה. מטפלים גם בחלק המקצועני וגם בתשתיות ורוצים לייצר כאלה. אין לנו מה להמשיך לחזק רק את הבוגרות”.
“יחד עם אתנה אנחנו בוחנים בצורה מגדרית את התקציב. בוחנים גם מה הרשויות נותנות ומה הגופים השונים. בדקנו אם הכסף שמשרד הספורט מחלק מגיע למקומות הנכונים. רשת ביטחון? איפה שיש נזק מוכח, בחנו את המקומות איפה שאפשר לסייע בספורט נשים”.