הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת התכנסה הבוקר (רביעי) לדיון חירום על אפליית נשים בפתיחת הליגות בתום הסגר ותקצוב ספורט הנשים. הדיון התקיים בעקבות העובדה שמשרד התרבות והספורט התכונן לפתיחת שלוש הליגות הבכירות לגברים בענפי הכדור, בעוד שלנשים הוא רצה לפתוח רק את הליגה הבכירה.
ח”כ עודד פורר, יו”ר הוועדה, תקף את משרד התרבות והספורט ואמר: “לא הגיוני שהציבור לא מכיר את ספורט הנשים והוא לא מקבל תקציבים ראויים. התפקיד של משרד הספורט הוא לשווק את הספורט הנשי ולקדם אותו. הרפורמה בספורט הייתה טעות, וכעת הציבור, הקבוצות והספורטאים רואים את הטעות הזו. זה נורא נחמד שלמשרד הספורט יש כאילו הרבה מאוד תקציבים לחלק אבל יכולת הפעולה שלו והגמישות שלה היא פחות טובה. זה טוב לאגו של המשרד, לא לספורט עצמו. מדינת ישראל צריכה להשקיע בשיווק ספורט הנשים והשקעה זה כסף. אי אפשר להגיד שהן לא מקצועניות כשכספי התמיכות שלהן הם נמוכים ביחס לגברים”.
בפתיחת הדיון בכנסת, ח”כ פורר התייחס להנחיות החזרה לאימונים וציין: “יש בעיה בקריטריונים שהמשרד קבע. לדעתנו יש פה קריטריון מפלה. איך זה הגיוני שאם יש שלוש ליגות אצל הנשים אז רק הליגה הראשונה חוזרת להתאמן, ואם יש חמש ליגות אצל הגברים אז שלוש הליגות הראשונות חוזרות להתאמן אחרי הסגר? לא ברור לי איך זה גם מתקשר לנושא הבריאותי”.
עו”ד עופרה שרון ממשרד התרבות והספורט ניסתה להסביר: “יש לנו הרבה מחלוקת עם משרד הבריאות. בהסכמות נקבע על חזרה של ליגות הבוגרים בענפי הכדור. לגבי הנוסח, הוא מטעה. הסתכלנו על ענף כענף, כך שלא הייתה שום אפלייה בנוסח. הכוונה רק הייתה לאפשר לספורטאים שנמצאים בליגות הבכירות, שזה עיקר הקריירה והפרנסה שלהם ביום-יום, לחזור להתאמן. המנגנון אמר שאלה ספורטאים שזה עיקר הקריירה שלהם, כי בעבר היה ניצול של זה כמו במכוני הכושר שרשמו חובבנים כמקצוענים לדוגמה”.
ח”כ פורר טען כי יש יחס מפלה בחלוקת התקציבים מהמדינה לספורט הנשים, כולל בתקצוב של הסעיף במיוחד לחיזוק מעמד השחקן הישראלי שניתן לכדורגל ולכדורסל, והגיב לה: “את לא יכולה ביד ימין לעשות תקצוב מפלה לענף מסוים, וביד שמאל לתת את ההקלות בסגר רק למי שמתוקצב גבוה. לא יכול להיות שיש מענק פיצוי לקבוצות בגלל הקורונה בגובה של 110 מיליון שקל ושום דבר מזה לא הולך לספורט הנשים או אולי בעצם רק פיפס מזה, לא יכול להיות שיש כסף שניתן לחיזוק מעמד השחקן הישראלי בגובה של 10 מיליון שקל אבל זה רק לשחקן ולא לשחקנית. משרד הספורט לא יכול לחיות במציאות כזאת ואז גם להגיד שהנשים לא מספיק מקצועניות, כי זו אלימות כלכלית. אי אפשר להפלות בין גברים לנשים, נקודה”.
כמו כן, ח”כ פורר תקף: “אתמול התקיים דיון מאוד סוער בוועדת החוקה על אלימות כלכלית ויש פה תחושה שמשרד הספורט נוהג באלימות כלכלית כלפי הספורטאיות, לא פחות ולא יותר. אתן לא יכולות לפגוע בתקציב ספורט הנשים במשך תקופה כל כך ארוכה, בזמן שהוא צריך תקצוב יתר ולא תקצוב חסר, ואחר כך לומר לו שבגלל שאתה לא מקצועי אז לא תוכל לעבוד. איך הוא יהיה מקצועי אם לא תומכים בו? אתם מייצרים קריטריונים שמתאימים רק למגזר מסוים ומרחיקים לחלוטין למעלה מ-10,000 נשים מהספורט שלא נכנסות לקריטריונים האלה. המטרה היא לחזור לפעילות אחרי הסגר, ויש גם כאלה שזו חצי משרה עבורן. אז מה? יש גם מורים שעובדים בשתי משרות, אז הם לא יחזרו ללמד אם זו לא עיקר הפרנסה שלהם? אם נמשיך לנהוג כפי שמשרד הספורט נוהג כרגע, לא יהיה פה ספורט נשים”.
כשנשאלה מה אומרת הפרשנות על מתווה החזרה לאימונים בליגות, עו”ד עופרה שרון השיבה פרשנות מעניינת שדי סותרת את מה שנכתב בהנחיות הראשוניות של מנכ”ל המשרד רז פרויליך וציינה: “אלה תקנות של משרד הבריאות שאושרו בוועדת הקורונה. לפי הפרשנות של התקנות, גם הליגה השנייה לנשים בענפי הכדור יכולה להיפתח לאימונים”.
ח”כ אורלי פרומן, מנכ”לית משרד התרבות והספורט לשעבר, סיכמה את הדיון וגם היא מתחה ביקורת על המשרד: “אנחנו מדברים הרבה על כדורגל וכדורסל, אבל איפה המעמד של הכדורעף? למה קיצצו לכדורעף בתקציב השוטף שלו 36 אחוזים בתקופה כל כך קשה? ברגע שהמדינה לקחה את כספי הטוטו, התפקיד של משרד הספורט הוא לנהל את זה נכון וגם לשווק את ספורט הנשים. אם בחרתם להעביר את הכנסות הטוטו למדינה כדי שהמדינה תנהל את זה, אז הכנסתם עוד פלונטר ואיבדתם את כל הגמישות שהייתה לטוטו דווקא בשעת חירום שכזאת. זו טעות דרמטית שמשלמים עליה עד היום. משרד הספורט צריך לראות את כל ענפי הספורט ולתמוך בכולם”.