עונת 2019/20 היוותה נורת אזהרה מעל עתידה של יובנטוס. נכון, היא הסתיימה בעוד אליפות, התשיעית ברציפות של השליטה הבלתי מעורערת של הכדורגל האיטלקי בעשור האחרון, אך עם זאת כזו שתיזכר כחלשה ביותר של הגברת הזקנה מאז תחילת עידן ההשתלטות על ארץ המגף ושהושגה בעיקר “בזכות” קריסתן של שאר יריבותיה לצמרת לאחר פגרת הקורונה כשהקש ששבר הייתה ההדחה המשפילה בשמינית גמר ליגת האלופות מול ליון.
בדיוק בגלל זה, בטורינו אמרו “תודה, אבל לא תודה” לבנקאי החביב שהגשים חלום ובגיל 61 הפך למאמן המבוגר ביותר שזוכה בסקודטו ובמקום מאוריציו סארי מינו אולי את ההפך הגמור – שחקן העבר האגדי של המועדון, אלוף עולם בדימוס ואחד מגדולי קשרי כל הזמנים – אנדראה פירלו. ללא כל ניסיון קודם בקבוצת בוגרים ורגע לאחר שמונה בכלל למאמן קבוצת הפרימוורה של המועדון (עד גיל 23), האיש בעל הרעמה המפורסמת יצטרך להביא מעט מהקסם שאפיין אותו על המגרש כשחקן לעמדת המאמן, כשכל מי שעקב אחרי הקבוצה בשנתיים האחרונות הבין שזה בדיוק מה שהיא הייתה צריכה.
אלו שהלכו ואלו שבאו
משנכנס לתפקיד, פירלו התחיל לעבוד. זה התחיל ב”ניקוי האורוות” המתבקש שלדעת רבים הגיע באיחור של לפחות עונה אחת – בלז מטווידי, גונסאלו היגוואין, סמי חדירה, דניאלה רוגאני, פדריקו ברנרדסקי, דנילו ודוגלאס קוסטה. השניים הראשונים כבר עזבו וישתפו פעולה יחדיו באינטר מיאמי של דיוויד בקהאם, כאשר בחמשת האחרונים, שעוד עשויים להישאר בסופו של דבר, מנסה ההנהלה להשתמש כטרייד על מנת להנחית באליאנץ סטאדיום שחקנים שישדרגו את הקבוצה בעמדות הנדרשות, משימה לא פשוטה בכלל נוכח המצב בשוק ההעברות העולמי בעקבות הקורונה.
עוד לפני המינוי הדרמטי של פירלו עליו נרחיב בהמשך, בהנהלה כבר התחילו להכין את הקבוצה לעונה הבאה. זה התחיל עוד בינואר עם רכישתו של הכוכב העולה בכדורגל השבדי ומי שליהטט במדי פארמה בעונה החולפת, דיאן קולוסבסקי בן ה-20 שנרכש ב-35 מיליון מאטאלנטה והמשיך עם טרייד פיאניץ’-ארתור, כאשר הברזילאי של ברצלונה בשנתיים האחרונות נחת בטורינו כדי לרענן את חוליית הקישור העייפה של הביאנקונרי במקומו של הבוסני השבע. פירלו נכנס לתפקיד והבין שהוא זקוק לעוד שחקן דומיננטי במרכז השדה ויובנטוס, שנוהגת “להמר” ולהביא שחקנים שאמורים להיות לפני שיאם צירפה בהשאלה משאלקה את הקשר האמריקאי ווסטון מק’ני, שמשחק יותר כ-”6” בחוליית קישור של שלושה.
אז בכל הקשור לחוליית הקישור פירלו מטפל, אבל מה עם כל השאר? בעונה החולפת נראה היה שמלבד מרכז המגרש, הגברת הזקנה סבלה מאוד מהיעדר מגנים טבעיים ברמה גבוהה, כאשר צמד הברזילאים אלכס סנדרו ודנילו היו רחוקים מלספק את הסחורה, מה שפגע משמעותית במשחק ההתקפה שלעתים קרובות מאוד נראה היה כתקוע ונשען על פעולות אישיות בחלק הקדמי של כריסטיאנו רונאלדו ופאולו דיבאלה שעשו יש מאין, בדגש על הארגנטינאי שחווה עונת שיא עם 11 שערים ו-11 בישולים ואף נבחר לשחקן העונה בסרייה א’, כן, לפני CR7.
הציפייה – להוריד את התלות מרונאלדו
ואם בהתקפה עסקינן, כאן נעשים מאמצים משמעותיים לחזק את הסגל של האלופה. היגוואין OUT ופירלו משווע לחלוץ “9” בעל שם עולמי שיצליח להוריד מעט מהמעמסה על כתפיו של כריסטיאנו רונאלדו, שבגיל 35 ממשיך כל שיא אפשרי, הגיע ל-101 שערים בנבחרת פורטוגל בפגרה ושלח איתות אזהרה לכל הגנות הסרייה א’, שכבר נכנסו לכוננות ספיגה מהאיש שכבש 31 שערים בעונה שעברה מתוך 76 שכבשה הקבוצה, יחס שמצביע על תלות בעייתית למדי לכל הדעות לקבוצה ששואפת לרוץ לכל התארים.
אחרי סאגה מתמשכת מול לואיס סוארס, העסקה נפלה וחלוץ ברצלונה ב-6 השנים האחרונות וסגן מלך השערים של המועדון הקטאלוני ירד מהפרק נכון לרגע זה. במקומו, באופן די מפתיע, הגברת הזקנה בחרה בשם מוכר אחר אך כזה שנמצא הרחק מאור הזרקורים בשנים האחרונות – אדין דז’קו, שע”פ כל הדיווחים יגיע מרומא ויהיה זה שינסה לסייע במשימה להוריד את התלות ב-CR7 בגילו המתקדם.
הבוסני מגיע כתוכנית ב’ לטורינו. דז’קו (34) מגיע בעיקר כדי להיות ה”בנזמה החדש” של רונאלדו ביובנטוס, שהחליטה ללכת על חלוץ עם ניסיון בסרייה א’, כאשר נראה שמבין אופציות הגיבוי שעמדו על הפרק לצד שמות כמו ארקדיוש מיליק ואוליבייה ז’ירו, זו של הבוסני, שכבש 106 שערים ב-222 הופעות במדי הג’אלורוסי מאז הצטרף לקבוצה מבירת איטליה ב-2015 נראתה כטובה ביותר. דז’קו אמנם כבר לא צעיר, אך גם בגילו המתקדם החלוץ ממשיך להוות איום וסכנה על כל קבוצות הסרייה א’ ויהווה כוח אש נוסף ומשמועתי במיוחד במרכז הרחבה לצידו של הפנומן הפורטוגלי.
קבוצה בצלמו של איש אחד
בסופו של דבר, מי שלא יגיע, על כל המערכת המשוגעת הזאת יפקד איש אחד – והוא אנדראה פירלו. למען האמת, איש לא מופתע מהעובדה שפירלו הפך למאמן. מרצ’לו ליפי, שאימן אותו במונדיאל 2006 בדרך לזכייה של איטליה בגביע כבר אמר שפירלו “מאמן על המגרש”. לוקה טוני, חלוצה של הסקוודרה אזורה באותם ימים, שיתף פעולה עם פירלו בקורס המאמנים וסיפר על הייחודיות של מספר 21 האגדי: “לא הייתי אומר שהוא חנון, אבל הוא היה הכי חרשן בקורס. הוא היה מתווכח כל הזמן עם המרצים והמאמנים בקורס והיה מכין כבר תכניות אימונים במחברת שלו כאילו הוא כבר עובד עם צוות. יש לו רעיונות ברורים והוא רק יצטרך לגרום לשחקנים להביא אותם לידי ביטוי על המגרש. הוא מזכיר לי את פפ גווארדיולה”.
אחרי ההשוואה המחייבת הזו, טוני המשיך וסיפר על האג’נדה שלדעתו מאפיינת את פירלו כמאמן: “אין ספק שהוא לא יהיה מהמאמנים שמתמקדים בהגנה ויציאה להתקפות מתפרצות. הוא אוהב משחק של שליטה בכדור, הוא ירצה שהקבוצה שלו תכתיב את הקצב עם סגנון המשחק שלה. האמת שאני לא יודע באיזו שיטה הוא ישחק אבל זה לא באמת משנה, כי אנדראה אינטליגנטי וגמיש”.
אז טוני אולי לא יודע, אבל פירלו בהחלט יודע באילו מערך ושיטה הוא רוצה לראות יובנטוס תחתיו ואף דיבר על כך כשהוצג רשמית במסיבת העיתונאים ועושה רושם שהוא לא מתכוון לעשות שינויים דרמטיים בפן הטקטי: “השיטה תלויה בשחקנים, אבל אני אוהב מערך של 4-3-3, כשכל השחקנים דוחפים קדימה”, אמר המאמן החדש, שבג’נטלמניות אופיינית פרגן קודם כל לקודמו בתפקיד מאוריציו סארי ואמר שהיה שמח לשחק בקבוצה תחתיו. “אם השחקנים לא יעבדו טוב בצורה הזאת נשנה את השיטה”, אמר פירלו, כשגם הוא יודע: “ליובנטוס יש בעיה בקישור. הקבוצה החתימה את כריסטיאנו רונאלדו, אבל לא חשבה על הדרך שבה הוא יקבל את השירות הטוב ביותר”.
4-3-3, אבל שונה
עד שתעלה לראשונה על כר הדשא, יובה של פירלו תישאר בגדל תעלומה. מצד אחד מאמן עם אג’נדה ברורה שנשקפת מאופיו כשחקן, כשמהעבר השני עדיין מרחפים לא מעט סימני שאלה ביכולת של הסגל הנוכחי להביא לידי מימוש את הפנטזיות של האיש חסר הניסיון על הקווים. אם אכן ידבק בשיטת ה-4-3-3 שלא הניבה כדורגל חיובי בשנתיים האחרונות, למאמן אין יותר מדי מקום לשינויים. בשער ימשיך וויצ’ך שצ’סני שהציל את הקבוצה מלא מעט מבוכות בעונה שעברה למרות מספר שערי החובה הגבוהה שספגה מבין תשע שנות האליפות הרצופות (43), כשבמרכז ההגנה המאמן יוכל לשאוף הרבה סיבות לאופטימיות מחזרתו מפציעה של מריח דמיראל הטורקי, עליו בונים במועדון כמי שאמור להוביל את הגנת הקבוצה בשנים הקרובות לצד מתייס דה ליכט, שפתח בצליעה אשתקד אך גילה שיפור מתמיד ככל שהתקדמה העונה, בעוד שגם ג’ורג’ו קייליני ולאונרדו בונוצ’י עדיין כאן ועושה רושם שגם לא הולכים לשום מקום, לפחות בשלב זה.
באגף שמאל של ההגנה כרגע לא נראה שישנה אלטרנטיבה לאלכס סנדרו, כאשר באגף ימין פירלו יצטרך לבחור האם להתפשר על המגן הימני הטבעי היחיד בסגל, דנילו, או שמא להמשיך באלתור של סיום העונה שעברה ולהמשיך עם חואן קוודראדו, שהציג יכולת לא רעה במשחקים בהם אייש את אגף ימין. הפלונטר האמיתי נמצא בחוליית הקישור, עליה מתחרים רודריגו בנטאנקור, אדריאן ראביו, ווסטון מק’ני וארתור, כאשר על פניו נראה שהשלושה האחרונים יוצרים איזון בצורה מקסימלית במרכז המגרש.
בכל הקשור לחוליית ההתקפה, דיבאלה ורונאלדו ימשיכו להיות המוציאים העיקריים לפועל, בציפייה גדולה שדז’קו אכן יתגלה כאיש שיסייע לשניים שנראו לעתים קרובות כחסרי אונים בעונה שעברה ולא זכו לשת”פ ראוי משאר שחקני הקבוצה. אגב, לא מן הנמנע שקולוסבסקי יקבל תפקיד משמעותי, שכן השבדי הצעיר, שכבש 10 שערים ובישל עוד 9 בעונה שעברה במדי פארמה, הוא שחקן מגוון שיכול לשחק בשלל עמדות בקישור ובהתקפה והוא אף עשוי להיות מוצב כקיצוני שמאלי במקומו של פדריקו ברנרדסקי המאכזב.
על פניו נראה שלפירלו יש בעיקר מה להפסיד. נכון, הוא מאמן צעיר ורק בתחילת דרכו, אך במקרה שהפרויקט הזה לא יצליח הוא לא יקבל הנחות וככל הנראה יהיה הראשון לשלם את המחיר. ניסיונות העבר על שחקנים גדולים שהפכו למאמנים בן רגע לא באמת מספקים תשובה ממשית לשאלה הנשאלת האם הידע שצבר במהלך השנים יהפוך את פירלו גם למאמן גדול, שפי שקרה עם זינדין זידאן בריאל מדריד לדוגמה, או שמא קשר העבר האגדי יתרסק באותה צורה בה כשל תיירי הנרי כשאימן ללא הצלחה את מונאקו תקופה קצרה.
בכל אופן, גם פירלו יודע שמחכה לו עוד הרבה עבודה ועוד המון מהמורות בדרך כדי להפוך את יובנטוס הזו לקבוצה אותה הוא רואה בחלומות. בכל מקרה, בין אם יצליח ובין אם לא, יהיה מרתק לראות את הרעיונות של אחד מגאוני הכדורגל של דורנו באים לידי ביטוי הלכה למעשה על כר הדשא, ואם זה יקרה – אלופת איטליה בהחלט יכולה לחזור לימיה הגדולים ומי יודע, אולי להחזיר איזה גביע עם אוזניים גדולות לארון אחרי 25 שנה. מחר (ראשון) ב-21:45 מול סמפדוריה – מבחן ראשון על הקווים. המשחק, כמו כל משחקי הליגה האיטלקית, ישודר בערוץ ONE2 למנויי yes ,HOT סלקום TV ופרטנר TV.