יום שבת, 23.11.2024 שעה 03:55

מכה לספורט: הדרישות החדשות מהקבוצות

המדינה עם דרישות שספק אם קבוצות תוכלנה לעמוד בהן. הקטנות יצטרכו להציג דו"חות מרו"ח ולייצר הכנסות, הגדולות יחויבו להעניק למדינה הרשאות לחשבון

|
יונתן כהן מול עדן שמיר (רדאד ג'בארה)
יונתן כהן מול עדן שמיר (רדאד ג'בארה)

בשנה האחרונה נכנסה לתוקפה הרפורמה שבאה לעשות סדר בחלוקת כספי התמיכה של המדינה בספורט הישראלי. הקבוצות התנגדו לה, אבל המדינה התעקשה לבצע אותה - ובשנים הקרובות המועדונים שמקבלים תקציבים מהמדינה עלולים להיכנס לסחרור בגלל רשימת דרישות חדשות שרק תלך ותגדל, רשימה שעלולה להנחית מכה קשה על הספורט הישראלי.

מהיום הראשון של שנת 2019, באופן רשמי הטוטו כבר לא היה זה שהעביר את התקציבים לאיגודים ולאגודות באופן ישיר. כל מסלול התקצוב השתנה, כך שכעת הטוטו מעביר את ההכנסות שלו לתקציב המדינה, משרד האוצר מגדיר את גודלו של תקציב הספורט לכל המדינה ומשרד הספורט מחלק את הכסף. במקרה של הקבוצות, בגלל חוסר היערכות מצד משרד הספורט, החלוקה נעשה באופן טכני על ידי הטוטו, אבל על פי הוראת אנשי משרד הספורט.

דיון במשרד הספורט (שחר גרוס)דיון במשרד הספורט (שחר גרוס)

ברגע שהתקציבים הללו הופכים באופן ישיר להיות חלק מתקציב המדינה, חלות על כל הגופים המתוקצבים הוראות נוהל שר האוצר. אחת מההשלכות של הנוהל הזה היא שעמותות שמרוויחות גם סכומים קטנים יצטרכו ליווי של רואה חשבון שיכין דוחות מבוקרים, אך לספורט נעשה נוהל קצת אחר על מנת להקל על הקבוצות עם תחילתה של הרפורמה.

למרות זאת בחודשים האחרונים היו חבלי לידה. הכספים לא עברו בזמן לקבוצות, היה חשש כבד מביורוקרטיה גדולה, המרכזים התנגדו למהלך וביקשו שהטוטו ימשיך לחלק את הכספים כמו בעבר, ואפילו חברי הכנסת תהו מדוע לעשות מהלך שכזה אם הכל עובד בצורה תקינה במתכונת הקודמת. אבל, בסופו של דבר, המדינה החליטה בכל זאת לקחת את הנושא הזה תחת אחריותה כדי שתוכל לשלוט בחלוקת הכספים ובאופן שלהם, והרפורמה יצאה לפועל.

לפני כשבועיים נערך כנס שעסק בנושא לקראת כניסתם של התנאים החדשים בהם יידרשו האגודות לעמוד. ובכנס הזה הבינו ראשי הקבוצות והאגודות כי בשנים הקרובות הם ייכנסו להליך מורכב מאוד אם ירצו לקבל את כספי התמיכה שהם זכאים לקבל מהמדינה, הליך שהוגדר על ידן כאסון.

לאחרונה הועברו לקבוצות ההוראות החדשות שדורש נוהל שר האוצר. כעת ONE חושף כעת את הדרישות החדשות מהקבוצות, שמציבות סימן שאלה באשר להמשך קיומו של הספורט הישראלי במתכונתו הנוכחית.

על פי מסמך הדרישות, ראשית, מעתה יצטרכו בעלי הקבוצות לחתום על טופס הרשאה בלתי חוזר לבנק. מדובר באישור שיאפשר לפקידי הממשלה להיכנס לחשבונות הבנק של כל הקבוצות בישראל ולבדוק את מצבן הפיננסי מתי שרק ירצו, דבר שספק אם בעלים חזקים כמו יעקב שחר או מיץ' גולדהאר יסכימו לו.

יעקב שחר. יסכים לגישה לחשבון הבנק? (עמרי שטיין)יעקב שחר. יסכים לגישה לחשבון הבנק? (עמרי שטיין)

בנוסף, מעכשיו כל עמותה שמנהלת אגודת ספורט תידרש להציג דו"ח כספי מבוקר, כאשר בשנה הנוכחית מי שיתחייבו לעשות זאת הן רק העמותות שהמחזור שלהן עולה על 1.2 מיליון, לפי כללי רשם העמותות, אבל החל מ-2020 כל הגופים שיהיה להם מחזור כספי שעולה על 300 אלף שקל יצטרכו גם הם להגיש דוחות מבוקרים. למעשה מדובר בעוד נתח עצום של קבוצות שיתווספו לרשימת העמותות שיצטרכו להשיג אישור ניהול תקין, דבר שלא היה בעבר - וזה עלול לפגוע בעיקר בקבוצות החלשות שיהיו חייבות לעמוד בתנאים של רשם העמותות מעתה והלאה.

בעניין הזה, אגב, אם עד כה הקבוצות היו צריכות להשיג את האישור לניהול התקין מרשם העמותות עד לסוף חודש דצמבר, בשנים הקרובות טווח-הזמן להגשת אישור ניהול תקין יצטמצם לאט לאט עד לחודש מאי. ספק אם כל הקבוצות יעמדו בלוח הזמנים הזה, כי בדרך כלל יש עמותות שנדרשות להשלים מסמכים תוך כדי השנה ונמצאות בדיונים מול הרשם במשך חודשים ארוכים, אולם כעת הן יצטרכו לעשות זאת תוך חמישה חודשים בלבד ולא בתוך שנה.

מעבר לזה, עמותות הספורט יהיו חייבות מעתה להציג מימון משלים ממקורות עצמאיים בגובה של עשרה אחוזים ומעלה. זאת אומרת שרוב הגופים שמקבלים מימון מהממשלה יצטרכו לייצר רווח של לפחות עשרה אחוזים בכל שנה, דרישה שרוב האגודות לא עומדות בה, וייקח זמן עד שהן יידעו להיערך אליה בהתאם ולייצר הכנסות. מעבר לכך, ישנה בעיה נוספת בדרישה הזו, משום שקבוצות רבות שקיבלו את כספי התמיכה כמקדמה, על בסיס הזכאות של השנה שעברה, עלולות להשיב את הכספים שכבר הוציאו והשקיעו בספורט בגלל זה.

במקביל לדרישה של השגת המימון העצמי, במסגרת הכללים החדשים לעמותות יהיה אסור להיכנס לגירעון שיעלה על 50 אחוז משיעור המחזור השנתי שלהן ויהיה אסור להן להחזיק גם בעודפים של מעל 100 אחוז, הרי שאם זה יקרה - הן לא יהיו זכאיות לתמיכה של כספים ציבוריים מתקציב המדינה.

כמו כן, צצה דרישה נוספת לפיה החל מהשנה הבאה עמותות של אגודות הספורט שזוכות לתמיכה של מעל 100 אלף שקל מהמדינה יהיו חייבות להציג גם דו"ח מקורות ושימושים, אותו אמור לערוך רואה חשבון, על מנת שיוכלו לקבל תקציבים.

והייתה דרישה אחת שגם חרגה לכאורה מההסכמים. במסגרת הכללים שנקבעו מראש, לקבוצות ניתנו הבטחות לפיהן בשנה הראשונה של הרפורמה לא יהיו דרישות נוספות מעבר למה שהטוטו דרש קודם וגם בוועדות הכנסת השונות הייתה הסכמה לכך שאין להוסיף על דרישות הטוטו, פשוט בגלל שגופי הספורט לא יוכלו לעמוד בהכבדה של הנטל הביורוקרטי - אבל למרות זאת החליטה המדינה כבר עכשיו לבקש מהקבוצות להציג לה בתקופה הקרובה דו"ח ביצוע, גם מצד אלה שקיבלו תמיכה ב-2019 בסכום שעלה על 100 אלף שקל.

מדובר בנטל לא קטן, משום שדו"ח ביצוע דורש אנשי מקצוע, זמן והשקעה כספית בעריכתו, כאשר את דו"ח הביצוע צריך להכין רואה חשבון שיחתום על היקף הפעילות הכספית של העמותות. אומנם בנוהל שר האוצר לתמיכה בגופי הספורט נכתב כי רק "בבקשות תמיכה המוגשות בעבור שנת 2020 ואילך שסכום התמיכה שאושר להן בשנה הקודמת עולה על 100,000 שקלים חדשים יוגש דו"ח ביצוע תקציב לשנה שהסתיימה, במתכונת שיקבע החשב הכללי", אבל למרבה הפלא הדרישה הזו הגיעה כבר ברבעון האחרון של 2019 - בקשה שעלולה לפגוע כלכלית בקבוצות בקרוב מאוד.

שחקני ליגת העל. הקבוצות ייפגעו? (רדאד ג'בארה)שחקני ליגת העל. הקבוצות ייפגעו? (רדאד ג'בארה)

"נדהמנו לגלות במכתב שיצא מהטוטו בתחילת חודש אוקטובר איך משרד הספורט דורש מכל אגודות הספורט, אפילו מאלה שבהיקף קטן, להגיש דו"ח ביצוע כבר ב-2019. כשהערנו על זה, נאמר שלא צריך להגיש את הדו"ח בבקשת התמיכה, אבל הוא תנאי לקבלת התמיכה עצמה", סיפר גורם שעוסק בניהול בספורט הישראלי והוסיף: "זה אבסורד. מטילים פה נטל תקציבי אדיר על כל אגודה קטנה, נטל שמשרד הספורט התחייב שלא יטיל. וזה לא יסתיים פה, כי מעכשיו בכל שנה נטל הטפסים והאישורים רק יעלה ויגבר. קבוצות יקרסו, זה יהיה אסון".

בכנס האגודות שערך מינהל הספורט לאחרונה זעקו ראשי האגודות על הדרישה הזו ושאלו כיצד מבקשים מהם להוציא כספים על מנת לעמוד בתנאי הזה, ולמעשה להפסיד עוד כסף מעבר למתוכנן. ל-ONE אף נודע כי ליאור מחלב, חשב הטוטו, השיב לשאלות שצצו בכנס, אמר כי לדעתו יש בכך פגיעה עצומה באגודות ואף טען כי הוא פנה בעצמו למשרד אוצר ולמשרד הספורט בבקשה שהדרישה תשתנה, אך כפי הנראה שם בחרו לכאורה שלא להקשיב לו.

משרדי הטוטו (שי לוי)משרדי הטוטו (שי לוי)

קשה לראות איך כל הקבוצות הקטנות והחלשות יעמדו בכל התנאים שדורשת מהן המדינה, גם אם זה בעבור סכומים קטנים יחסית שהן אמורות להכניס לקופה. עוד יותר קשה לראות כיצד הבעלים הפרטיים הגדולים של קבוצות הצמרת בספורט הישראלי יסכימו לפתוח את כל הניירת שלהם בפני המדינה, על מנת שיוכלו לקבל תקציבים בגובה של מאות אלפי שקלים. סביר להניח שהם ככל הנראה יבחרו לוותר על תקציבי הממשלה על פני העמידה בתנאים הללו.

הנזקים שעלולים להגיע הם גדולים. רבים צופים כי האגודות הקטנות ירימו ידיים בגלל הדרישות החדשות וכי הקבוצות הגדולות יסרבו לקבל את הכספים שמגיעים להן מטעם המדינה. וכך, במקום לתמוך בספורט הישראלי ולחזק אותו, בעקבות הרפורמה הזו הוא עתיד לחטוף מכה קשה. לא מן הנמנע כי משרדי הממשלה והקבוצות בדרך למסלול התנגשות.

ממשרד האוצר נמסר בתגובה: “קבלת תמיכה מתקציב המדינה דורשת עמידה בנהלים ובהוראות בסיסיות הנדרשים מכלל הגופים המקבלים תמיכה מכספי ציבור. כמו כן, תקציב הספורט, הן במונחי תקציב מתוכנן והן במונחי ביצוע בפועל, גדלו משמעותית מאז העברת הפעילות למשרד התרבות והספורט”.

אסור לפספס
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
נגןיונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
יונתן כהן כובש שער גדול באימון של מלבורן
/* LAST / NEXT ROUNDs */