לא מעט דובר על מערך הסקאוטינג של הפועל באר שבע בעידן החדש תחת אלונה ברקת. מצד אחד, במועדון הנחיתו הברקות כמו ג’ון אוגו, מיגל ויטור ולוסיו (על אף שלא הצליח בבירת הנגב), אך באותה נשימה, האדומים חתומים גם על לא מעט טעויות, כדוגמת ז'וליין סטו, תומאש פקהארט, חוסה אנחל קאריו ועוד רבים שנעלמו במהרה ממפת הכדורגל הישראלי.
כעת, במועדון הודיעו רשמית על החתמתו של זר נוסף, ז'וסוואה פשקיירה. אז האם מדובר בעוד שחקן שייחתך עוד לפני שנראה ממנו משהו לאוסף, או שמא סוף כל סוף בזר שאכן יהווה את הערך המוסף עבור הקבוצה המתחדשת של ברק בכר? היכרות עם הפורטוגלי, שמגיע להטריף את טוטו טרנר.
הדרך לפסגה
כמו מספר שחקנים שהגיעו לישראל, גם במקרה של ז'וסוואה מדובר בשחקן בעל הופעות בנבחרות הצעירות של ארצו. 26 כאלה יש לו בין הגילאים 18 עד 21 במדי פורטוגל, ובנוסף, אף רשם ארבע הופעות בנבחרת הבוגרת, מתוכן אף זכה לשחק מול נבחרת ישראל במסגרת קמפיין מוקדמות מונדיאל 2014, במשחק שהסתיים ב-1:1 בליסבון.
הקשר ההתקפי עשה את צעדיו הראשונים עם הכדור באחד המועדונים הכי מפוארים שיש לאי האיברי להציע, בפורטו. את הופעת הבכורה שלו במועדון הפאר הפורטוגלי ערך ז'וסוואה בגיל 18 ושלושה חודשים בלבד, תחת ז'סואלדו פריירה, שלמען האמת, לא ספר יותר מדי את הקשר הצעיר. ז’וסוואה הספיק לרשום שתי הופעות בלבד במשחקי קדם עונה לא רשמיים לפני שהושאל לקובילה ופנאפיל הצנועות, אך גם שם לא הצליח להרשים יתר על המידה כשכבש שער אחד ב-19 הופעות בליגה השנייה, שהתפרסו על פני שנתיים, בסיומם מצא עצמו ז'וסוואה בתחנה הראשונה שלו מעבר לים, הלא היא ונלו ההולנדית.
"במהלך התקופה שלי בוונלו זכיתי לשחק עם מספר כדורגלנים מוכשרים. קאיסוקה הונדה, נורדין אמרבאט וז'וסוואה", כך אמר קפטן הקבוצה ההולנדית דאז, נילס פלורן, בראיון רגע לפני שערך את הופעתו ה-300 במועדון. המגן השמאלי האגדי של המועדון הצנוע בחר להעמיד את ז'וסוואה בשורה אחת עם אמן הבעיטות החופשיות היפני ועם ההולנדי-מרוקאי שהספיק לככב באנגליה ובספרד, למרות שהפורטוגלי כלל לא הותיר את חותמו בקבוצה. "הוא הפך לג'נטלמן בפורטוגל. הוא היה עדיין צעיר כששיחק כאן ולא הצליח להראות את כל מה שהוא יודע, אבל עדיין מצא את הדרך לפסגה". אותה "דרך לפסגה", עליה דיבר הקפטן, התחילה לאחר שז'וסוואה סיים את דרכו בהולנד, שם רשם 946 דקות משחק בלבד ב-13 הופעות בליגה הבכירה וחזר הביתה, לפורטוגל.
ז'וסוואה סיים את תקופת הנדודים ורצה לחזור לפורטו, אך זו השאילה אותו שוב, הפעם לפאסוס פריירה הצנועה, במדיה רשם 824 דקות ב-19 משחקי ליגה, ממוצע של פחות ממחצית למשחק. אם בטרנר מצפים למספרים, הרי שהקשר הפורטוגלי הוא לא הכתובת לכך, שכן גם בעונתו בקבוצה הקטנה לא הצליח למצוא את הרשת בכל 19 הופעותיו. בעונתו השנייה בקבוצה רשם אמנם שיפור כשבישל שלוש פעמים, אך גם במקרה הזה לא הצליח לכבוש במהלך 23 הופעות בליגה. למרות המספרים הנמוכים, הקשר זכה להערכה רבה על ביצועיו בפאסוס ובראיון שערך בארצו כחצי שנה לפני המעבר לפורטו תמורת חצי מיליון אירו אף נשאל האם הוא חושב שהעובדה שהוא משחק במועדון קטן היא זו שמונעת ממנו לקבל זימון לנבחרת הלאומית. "אני לא יודע. אם הייתי במועדון גדול לבטח הייתי זוכה לפחות דקות משחק, כרגע טוב לי בפאסוס".
כחצי שנה לאחר הראיון הזה, המועדון הגדול שהיה מוכן לקלוט את ז'וסוואה אכן הגיע. פאולו פונסקה, כיום ברומא, שהיה מאמן צעיר ומבטיח בתחילת דרכו, קיבל את משרת האימון בפורטו והחזיר הביתה על הדרך את ז'וסוואה, שגמל לו בענק. הקשר ההתקפי פתח בכל ששת המשחקים של קבוצתו בשלב הבתים של ליגת האלופות, בישל שער אחד, וגם בליגה רשם את המספרים הטובים ביותר בקריירה שלו, כשהיה אמון על תשעה שערים ב-20 הופעות, מהם ארבעה ועוד חמישה בישולים.
על אף הנתונים המרשימים, ז'וסוואה לא הצליח למצוא את מקומו בקבוצה בעונה שלאחר מכן ושוב יצא אל מחוץ למדינתו, לתחנה השנייה אל מעבר לים כשהושאל לבורסאספור הטורקית, מסיבה, שלפחות לדעתו, לא בדיוק קשורה לביצועיו על המגרש. "במדינה שלנו לא יודעים להעריך כדורגלנים צעירים", הוא אמר בריאיון. "יש מעט מאוד מקום לקבל דקות משחק. מי שרוצה לראות שחקנים צעירים רואה ברזילאים, קולומביאנים ומאוד המון מדינות, פורטוגלים כמעט ואין", אמר בתסכול ובצדק ז'וסוואה, שיודע שמערך הסקאוטינג, בעיקר של הקבוצות הגדולות בפורטוגל, עובד שעות נוספות כדי לאתר את הכישרון הדרום אמריקאי הבא שיכניס לקופות המועדון עוד 40 מיליון אירו כתוצאה ממכירה לאחת מאריות היבשת.
חבל הצלה בבראגה
נדמה שבעודו בן 24 בלבד, ז'וסוואה כבר עבר כמעט הכול בכדורגל. הוא הבין את האכזריות שיש בענף, את חוסר ההערכה במדינתו, אך לא נתן לכל אלה להשפיע עליו והמשיך בשלו לעונת שיא בבורסאספור, במדיה, רשם לא פחות מ-30 הופעות בליגה, ועוד תשעה שערים ושבעה בישולים בכל המסגרות. כחצי שנה בתוך עונתו השנייה במועדון הטורקי, הגיעה קפיצת המדרגה אליה חיכה ז'וסוואה. הפעם, הקשר ההתקפי חזר למולדתו מהדלת הראשית, כדי לחזק את בראגה, שהתמודדה באותם הימים בליגה האירופית. הוא מיד הפך לשחקן הרכב בקבוצה, ואף כבש שני שערים במפעל השני בחשיבותו ביבשת, אחד מהם ב-1:4 הגדול על פנרבחצ'ה במשחק הגומלין של 32 האחרונות במפעל. ז'וסוואה היה כל כך טוב בחצי העונה בבראגה, שאחריה, גלאטסראיי הטורקית החליטה לשלם לפורטו 700 אלף אירו כדי לשאול את השחקן.
במועדון הפאר הטורקי, ז'וסוואה הפך לשחקן רוטציה מן המניין. הוא רשם 25 הופעות בהן בישל שלושה שערים וכבש עוד שניים בליגה, אך גם במקרה הזה, לא הצליח למצוא את עצמו ממשיך לעונה הבאה והושאל שוב, הפעם לאוסמנליספור הקטנה בה לא נחל הצלחה רבה ומיעט לשחק. בעונה האחרונה, כשחזר להיות שחקן הרכב במדי אקרהיספור רשם ז'וסוואה עונה טובה מבחינה אישית, אך גם שלושת שערים ושני בישוליו לא עזרו למועדון הקטן לשרוד בליגה הבכירה, דבר שלא הותיר לפורטוגלי ברירה מלבד למצוא בית חדש, לאור הרצון שלו לשחק בליגה ראשונה כלשהי.
מצפייה בביצועיו של ז'וסוואה, ניתן ללמוד על שחקן בעל רגל שמאל משובחת, טכניקה טובה וראיית משחק לא רעה בכלל. עם זאת, כפי שהעיד על עצמו, לא מדובר בשחקן בעל עוצמות פיזיות יוצאות דופן, אך כאלה שעשויות בהחלט להספיק לרמה של ליגת העל שלנו. עוד חזון למועד לדעת כיצד ישפיע ז'וסוואה על המשחק של הפועל ב"ש, שכן המועדון מבירת הנגב החתים בקיץ שחקן בדיוק בעמדה הזאת - רמזי ספורי, בעוד גם חנן ממן שם.
ז'וסוואה ציין בעבר שהוא "חולם לשחק לצידו של כריסטיאנו רונאלדו", אך דרכה של הקריירה שלו הובילו אותו להתמודד על חולצת ההרכב עם שמות כמות ספורי וממן. אם הקשר ההתקפי יצליח לשחזר את היכולת מהקדנציה הראשונה בטורקיה, השניים האלה בהחלט צריכים לדאוג למעמדם והקהל בטרנר כבר יכול להתחיל לחמם את הגרון.