יום רביעי, 15.01.2025 שעה 10:24

הטיפול בפציעות של הכוכבים: מעכשיו בישראל

עבד עם "מסי של הרפואה", הביא לישראל שיטה בה מטופלים שחקני ברצלונה וסיטי וטיפל בכדורגלנית שמודה: "זה הציל אותי". צפו בראיון עם ד"ר יניב יונאי

|
ד
ד"ר יניב יונאי. ההחלמה מתקצרת (נעם מורנו)

פציעות הן חלק מקריירה של כל ספורטאי. לעיתים, פציעות חמורות יובילו אותו לקבלת טיפול במדינות אחרות אשר מעניקות מענה לפציעה אותה הוא חווה, אולם נדמה כי הדבר עומד להשתנות וזמני ההחלמה יקוצרו באופן משמעותי בעתיד הקרוב, גם אצלנו כאן בארץ. ד"ר יניב יונאי, מנהל יחידת הספורט בבית החולים הלל יפה, הוא אורתופד המומחה לפציעות ספורט, אשר עבד בתור רופא בכיר ביחידת ברך וארתרוסקופיות במרכז הרפואי רמב״ם, עם תת התמחות בפציעות ספורט. את ההתמחות שלו ביצע ד”ר יונאי בבית חולים בברצלונה תחת הדרכתו של מנהל המחלקה, ד"ר רמון קוגאט, מומחה לפציעות ספורט בעל שם עולמי. כדורגלנים בכירים וקבוצות פאר נעזרות בשירותיו של קוגאט, ופפ גווארדיולה אף הגדיר אותו בעבר כ"מסי של הרפואה".

לא מעט שמות גדולים טופלו אצל קוגאט, כאשר גם כמה שחקנים ישראלים וביניהם ברק יצחקי ומאור בוזגלו שנעזרו בשירותיו בעבר. כעת, ד"ר יונאי הביא עמו ארצה שיטה חדשה שנועדה לזרז את ההחלמה מפציעות דוגמת קרעים ברקמות רכות, באמצעות זריקה מיוחדת ושיטה הנקראת PRGF (פלזמה עשירה בפקטורי גדילה), שנחשבת כטיפול המתקדם בעולם לפציעות ספורט ועתה נכנסה גם לישראל לראשונה, במרפאתו של ד"ר יונאי "בסט מדיקל" שבחדרה.

צפו בד"ר יניב יונאי בשיטת טיפול חדשנית

השיטה אותה הביא ארצה צברה תאוצה בעולם בקרב ספורטאי עילית ובעיקר בתחום הטיפול בפציעות הספורט. מטרת הטיפול הינו להחזיר את הספורטאי לפעילות מהר ככל הניתן, לשפר את איכות חייו ואת התוצאות הספורטיביות שלו. אל הטיפול של ד”ר יונאי הגיעו כעת שתי שחקניות מכבי כישרונות חדרה ונבחרת ישראל שהן גם אחיות – רעות ושני דוד, וכמו כן, שחקן הנוער של הפועל רמת גן, בר לוי.  

"את התהליך של הטיפול הזה למדתי בברצלונה, שם עשיתי את התמחות העל שלי", אמר ד"ר יונאי. "הטיפול הזה ניתן מעל 10 שנים בבית החולים הזה. ספורטאי על בעולם מקבלים את הטיפול שם, שחקנים מברצלונה, מנצ’סטר סיטי וקבוצות נוספות. הייעוד של הטיפול הוא לטפל בפציעה של הרקמה, גידים, שרירים, פגיעות מסוימות במיניסקוס, פציעות חלקיות ברצועות צולבות והמטרה העיקרית של הטיפול היא לזרז את זמן ההחלמה שהוא מאוד קריטי אצל ספורטאים מרגע הפציעה ועד רגע החזרה למגרש".

שחקני ברצלונה. גם הם משתמשים בשיטה (רויטרס)שחקני ברצלונה. גם הם משתמשים בשיטה (רויטרס)

ד"ר יונאי סיפר על המכשיר שמסייע לו בשלב הראשון של הטיפול: "המטרה של המכשיר היא לייצר הפרדה של הדם לכדוריות דם אדומות ולבנות ופלגמה (נוזל צהבהב הזורם בכלי הדם) שתהיה למעלה. הפרוטוקול הוא קבוע וקיים ב-27 מדינות בהן נעשה בו שימוש. 1,800 סיבובים לדקה למשך שמונה דקות. המכשיר מתוכנת בצורה כזו בכל מדינה בעולם".

מה ההבדל בין הטיפול הזה לטיפול שכבר היה קיים בארץ?
“הטיפול הזה הוא פריצת דרך אדירה בעולם מכיוון שהוא משתמש בדם של המטופל למען הריפוי העצמי. פריצת הדרך הנוספת היא שהטיפול הזה הוא אותו הדבר בכל מקום בו הוא ניתן. יש טיפולים דומים מדם המטופל שבעצם הם דומים אחד לשני אבל לא אותו הדבר. פה יש סטנדרטיזציה שמאושרת על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), ועל ידי ה-CE (תו תקן אירופי), כמשהו ייחודי שבכל מדינה ובכל מקום בו הוא ניתן הוא יהיה בדיוק אותו הדבר. אותו גודל מבחנה, גודל סט זהה ואותו זמן הסיבוב. 

האם יש הבדל בין טיפול בשחקן מקצועני לעומת שחקן חובבן?
“יש הבדל משמעותי. השחקן המקצועני הוא מאוד יקר עבור הקבוצות שלו, לכן הרצון של המערכת הוא להכשיר אותו לפעילות מהר ככל שניתן בגלל המשמעות הכלכלית והתרומה לקבוצה. הפערים היום מאוד מצטמצמים והטיפול שניתן לחובבנים מתקרב לזה שניתן לספורטאים המקצועיים במטרה לחזור כמה שיותר לפעילות, גם ספורטאי חובבן רוצה לחזור לפעילות ולרוץ כמה שיותר מוקדם ולכן הפערים בטיפול מצטמצמים”.

ד"ר יונאי. "הפערים מצטמצמים" (נעם מורנו)ד"ר יונאי. "הפערים מצטמצמים" (נעם מורנו)

מהן הפציעות השכיחות ביותר בקרב ספורטאים?
“יש כל מיני סוגי ספורט ובכל ענף יש את הפציעות הנפוצות בו. אם נדבר על כדורגל, כמו שכרגע נמצאות כאן כדורגלניות נבחרת ישראל, אז הפציעות הנפוצות מתחלקות בדרך כלל לגפה התחתונה, אם זה פציעות של אזור הירכיים, מפרק הירך, דלקות שקיימות בגידים המקרבים, פציעות של הברך כשהנפוצה ביותר היא של הרצועה הקולטראלית הפנימית MCL  ופציעות של הקרסול. זה הסדר מבחינת הכדורגל. יש ענפי ספורט נוספים שבהם השכיחות של הפציעות היא מעט שונה. מה שרואים הרבה בארץ אצל רצי מרתון, ספורטאים שרצים וכו’ אלו הרבה פציעות של שימוש יתר”.  

מהן פציעות של שימוש יתר וכיצד מתבצע הטיפול בהן?
“שימוש יתר היא פציעה שבה נוצרת דלקת באחת הרקמות, כדוגמה גיד הפיקה. ההרס שקיים לעומת הבנייה המחודשת הוא לא מספק מבחינת הגוף ולכן הדלקת לא מצליחה להתגבר על עצמה ולא מצליחה לעבור. כאן קיים הטיפול של פקטורי הגדילה שנועד לעזור לגוף לרפא את התהליך כמה שיותר מהר. דרכי הטיפול מאוד תלויות באופי הפעילות, בסוג הספורט וברמה המקצועית של אותו מטופל/ספורטאי. העיקרון הראשון הוא ירידה בהיקף הפעילות - פיזיותרפיה לשיפור טווחי התנועה והורדת התהליך הדלקתי. דבר נוסף שמאוד חשוב מבחינת הטיפול זה לשמור על השריר כל הזמן חזק כי אנחנו לא רוצים שהשריר ייחלש, השרירים הם קריטיים לנו לחזרה לפעילות וכמובן שקיימים הטיפולים הביולוגיים שמסייעים לנו רבות בזירוז התהליך של ההחלמה והחזרה לפעילות”.  

ד"ר יניב יונאי (נעם מורנו)ד"ר יניב יונאי (נעם מורנו)

מהם היתרונות הבולטים של הטיפול והאם ישנם חסרונות?
היתרונות הם בעצם תהליך שנקרא אנדוג’ינוס – הכול מגוף המטופל. הדבר נותן לנו טיפול ללא תופעות לוואי. כל טיפול אחר הוא טיפול תרופתי, טיפול כימי וכו’, פה הטיפול הוא מגוף המטופל מה שמוריד כל נושא של תופעות לוואי. יתרונות נוספים הם שבפציעות רבות מתקצר זמן ההחלמה בצורה משמעותית. החיסרון היחיד שקיים הוא העלות של הטיפול. כיוון שהתהליך הוא חדשני ומוגן בפטנטים זה הופך אותו ליקר, הוא אינו מצוי בסל הבריאות והוא ניתן באופן פרטי בלבד. זה החיסרון היחיד שלו כאן במדינת ישראל”.

מי מהספורטאים שאנו מכירים השתמש בטיפול הזה?
“יש מספר ספורטאים ישראלים, מסיבות של חיסיון רפואי איני יכול לפרט שמות, אבל אפשר להסתכל ולבדוק באינטרנט בכל נושא של פקטורי הגדילה ולגלות ספורטאים, גם ישראלים רבים וגם מהעולם, שנעזרו בטיפול הזה”. 

האם בקרוב ספורטאים ישראלים לא ייאלצו לטוס לברצלונה או למקומות אחרים כדי לקבל טיפול?
”בברצלונה יש מרכז מצוין שבראשו עומד ד”ר רמון קוגאט שהוא רופא מוביל בתחום רפואת פציעות הספורט וטיפול בכדורגלנים, אני ממליץ עליו בחום רב. לגבי הטיפול ב-PRGF, זהו טיפול שאפשר לקבל גם בישראל כעת”.

ד"ר יונאי. גם ישראלים נעזרים (נעם מורנו)ד"ר יונאי. גם ישראלים נעזרים (נעם מורנו)

מה ההבדל בזמן ההחלמה בין הטיפול החדשני לניתוח?
”איפה שיש חוסר יציבות, הטיפול לא יעזור, בעוד שאיפה שיש קרעים ללא חוסר יציבות הפעולה יכולה לזרז את התהליך. כלומר, אם לספורטאי יש קרע מלא ברצועה והוא סובל מחוסר יציבות, הטיפול הזה בלבד לא יהיה מספיק בשבילו”.

“זה ממש הציל אותי”

רגע לפני קבלת הטיפול, רעות ושני דוד, אחיות המשחקות יחדיו במכבי כישרונות חדרה התייחסו לפציעתן. לשני יש שני קרעים בקרסול ועבורה זה הטיפול השני, כאשר לאחר הזריקה הראשונה הצליחה להשלים 120 דקות במדי קבוצתה בחצי גמר הגביע. מנגד, רעות סובלת מקרע ברצועה הצידית בברך וקרע במיניסקוס. שתיהן סיפרו: “הגענו לכאן דרך המלצות. זה משהו שהוא מאוד בר שימוש במיוחד בליגה כמו שלנו, כיוון שהסגלים לא כל כך גדולים ולכן כל שחקנית שנפצעת המשמעות שלה היא מאוד גדולה וככל שההחלמה תהיה קצרה היא תהיה טובה יותר לקבוצה, כי אין יותר מדי שחקניות מחליפות. הטיפול הזה יכול לעזור ממש בליגה כמו שלנו".

ד"ר יניב יונאי עם רעות ושני דוד (נעם מורנו)ד"ר יניב יונאי עם רעות ושני דוד (נעם מורנו)

שני דיברה על דרכי הטיפול הקיימות בארץ: “אני חושבת שלא חייב לרוץ לניתוחים כל הזמן. אני משחקת עם רצועה צולבת פגועה ובהמלצות ניסיתי לחזור בצורה שמרנית ולשמחתי זה עזר לי. אני יודעת שהזריקה הזו יכולה לפתוח פתח לשחקניות ולשחקנים. לא לרוץ ישר לנתח, אלא לנסות דרכים כאלה שהן טבעיות מהגוף שלנו. מבחינתי זה מבורך הרבה יותר מניתוחים וכדאי לנסות את זה. העניין מקצר גם את השיקום. יש הבדלים במה שהמועדונים נותנים. אם למועדון כמו מכבי תל אביב בגברים יש מספיק צוות רפואי ופיזיותרפיסטים שייטפלו בשחקנים אז אצלנו לא. זה בעיקר עניין של תקציב".

האחיות, שכאמור משחקות יחדיו בהגנה של מכבי כישרונות חדרה, סיפרו גם על העונה שעברו וההפסד בגמר הגביע: “הייתה עונה קשה ומלאה בתהפוכות. התחלנו את העונה פחות טוב ואחר כך המומנטום היה טוב יותר. לא האמינו שנעלה לגמר הגביע והצלחנו לעשות את זה בניגוד לכל הציפיות”.

יש לציין כי רעות נפצעה במהלך חצי הגמר, בעוד שני, ששיחקה 120 דקות בחצי הגמר שבוע וחצי בלבד לאחר שעברה את הזריקה אצל ד”ר יונאי, אמרה: “לא האמנתי שאצליח לחזור לשחק כל כך מהר, זה ממש הציל אותי”.

ד"ר יניב יונאי מטפל בשני דוד (נעם מורנו)ד"ר יניב יונאי מטפל בשני דוד (נעם מורנו)

אז איך זה לשחק כאחיות ביחד באותה קבוצה? “זה קשה וטוב ביחד. יש את הצד החיובי שיש עם מי לדבר ומי שירים אותך, יבין, יקשיב ויהיה הגב שלך, אבל זה גם קשה כי כל ביקורת זה לקחת יותר ללב כיוון שזה מגיע מאדם הקרוב אליך”.

“שיפור ניכר בטווחי התנועה”

לאחר מכן, ד”ר יונאי הציג מקרה שבו טיפל בכדורגלן בן 14, שקיבל את הטיפול והחלמתו הייתה מהירה מהצפוי: “הכדורגלן סבל מפציעה שנקראת בכדורגל רגל עץ, עשינו לו אולטרסאונד וגילינו כי קיים קרע נרחב של כ-15 סנטימטרים בשריר. עשינו לו שתי הזרקות של PRGF. בבדיקה הראשונית היה כיפוף של 30 מעלות בלבד בברך ונפיחות משמעותית. מספר ימים לאחר הזריקה הראשונה חל שיפור ניכר בטווחי התנועה. אחרי הזריקה השנייה הוא כבר חזר לשחק. הטווחים של הברך היו מלאים, ביקשנו לבצע אולטרסאונד נוסף כיוון שההחלמה הייתה מהירה מכפי שציפינו וראינו שאין יותר קרע בשריר, 22 ימים בלבד מרגע הפציעה”.

האם יש השפעה לגיל השחקן על קצב החלמתו?
“בוודאי. ככל שהמטופל צעיר יותר כך אנו צופים החלמה מהירה יותר, אך יחד עם זאת, אחרי 22 יום לא צפוי באופן ביולוגי טבעי שהשריר יחלים במלואו ופה מעורבים פקטורי הגדילה שזירזו בצורה משמעותית את ההחלמה של הכדורגלן”.

בר לוי עם ד"ר יניב יונאי (נעם מורנו)בר לוי עם ד"ר יניב יונאי (נעם מורנו)

לאחר מכן הגיע לטיפול אצל ד”ר יונאי שחקן הנוער של הפועל ר”ג, בר לוי, שסיפר על פציעתו והגורמים שהובילו אותו לטיפול: “נפצעתי לפני כחודש בשרירי הבטן, יש לי דלקת באזור שמשפיע  גם על המפשעה, כך שהרגשתי דקירה חזקה ואני סובל מכאבים, רציתי משהו שיזרז לי את קצב ההחלמה. שמעתי מהמון אנשים על הטיפול החדשני, גם רופאים שהפנו אותי לכאן וגם קראתי על הטיפול באינטרנט. יש לי חבר שעשה את הטיפול ואמר לי לפנות לד”ר יונאי. אותו חבר לא הצליח לרוץ במשך חצי שנה, עשה את הטיפול ולאחר שבוע וחצי הוא חזר לרוץ בהדרגתיות, זה עזר לו מאוד”.  

לוי הוסיף: "זה טיפול ראשון שלי מהסוג הזה, עברתי פציעה ברצועות בעבר ועשיתי ניתוח שממנו חזרתי למגרשים לאחר קרוב לשנה. כרגע אני כבר חודש בחוץ בעקבות הפציעה, זה הטיפול הראשון שאני עושה בנושא הזה ומקווה לחזור במהרה". 

אסור לפספס
נגןגאון: התרגיל ההיסטרי שניימאר עשה באימון
גאון: התרגיל ההיסטרי שניימאר עשה באימון
נגןאחרי חצי שנה: מנור חוזר לביקור קצר בארץ
אחרי חצי שנה: מנור חוזר לביקור קצר בארץ
נגןיפן: אימון הקפצת כדור תוך כדי קפיצה בחבל
יפן: אימון הקפצת כדור תוך כדי קפיצה בחבל
נגןממריאה: סאן מזרחי קוטפת עוד קמפיין
ממריאה: סאן מזרחי קוטפת עוד קמפיין
/* LAST / NEXT ROUNDs */