המצב הכלכלי של מכבי תל אביב מושפע בשנתיים האחרונות מחוסר ההצלחה באירופה וכתוצאה מכך לקבוצה יש גרעון. הצהובים היו בטוחים שהם יצליחו העונה מקצועית בגדול, לכן גם ההנהלה העמידה תקציב ענק של כ-110 מיליון שקלים.
תקציב השחקנים נע בין 70 ל-80 אחוז מסך התקציב, דהיינו 55-60 מיליון שקל. הצוות המקצועי (ארבעה מאמנים), הצוות הרפואי, כולל פיזיותרפיסטים ומאמני כושר ומחלקת הסקאוטינג עולים עוד 8-10 מיליון שקל.
סך ההוצאות של מכבי ת”א: כ-110 מיליון שקל
החוזים של ארז אדלשטיין, רמי הדר, ליאור ליובין ואיינרס בגאצקיס מוערכים בכ-300 אלף דולר, 100 אלף דולר, 60 אלף דולר ו-25 אלף דולרים בהתאמה, כאשר חוזהו של בגאצקיס הינו על בסיס שכר חודשי, ושל האחרים עלות שנתית נטו (רמי הדר ויתר על שארית חוזהו כאשר חתם בהפועל ת”א, אדלשטיין עדיין מקבל משכורת ממכבי ת”א).
לכך יש להוסיף 25-30 מיליון ש”ח של תפעול הקבוצה ולוגיסטיקה: טיסות, מלונות, אבטחה ושכירת היכל מנורה מבטחים והוצאות מנהלה ושיווק של 8-10 מיליון שקל, כך שסך ההוצאות מגיע לכ-110 מיליון שקל
ההכנסות לא מכסות כאמור את ההוצאות; עוגת ההכנסות של הצהובים מראה כי המועדון עומד על כ-60 מיליון שקל, שהם נתח ההכנסה הגדול ביותר, שמגיע מהאוהדים בדמות מנויים, תאי VIP וכרטיסים. מנותנת החסות הרשמית “פוקס” מקבלת הקבוצה 1,000,000 דולר ועוד 1,000,000 דולר נוספים ממותג הספורט נייקי, יחד עם לדים, מדבקות על הפרקט וחסויות משניות נוספות (כמו BBB) הרווח הוא 15-20 מיליון ש”ח.
ההכנסות מהיורוליג, מזכויות השידור וחוזה IMG מגיעות ל-8-10 מיליון ש”ח. ממנהלת הליגה מקבלת הקבוצה שני מיליון שקל. מחנות המועדון 1.5 מיליון והכנסות נוספות נאמדות ב-1.5 מיליון ש”ח נוספים. לפיכך, סך ההכנסות עומד על 85-95 מיליון ש”ח.
הגירעון של מכבי העונה – בין 10 ל-20 מיליון שקל
האבנים הגדולות של “הצלחות על פי הישגים“ קיבלו מכה קשה העונה כאשר היורוליג העניק מענק של 40,000 יורו על כל ניצחון, שהם 400,000, קרי 1.5 מיליון שקל. הפסד לפנאתינייקוס ביום חמישי יעמיד את מספר הנפילות של הצהובים ביורוליג העונה על 20 הפסדים, שהם קרוב ל-3.100 מיליון שקל.
השורה התחתונה: לאור ההתבזות באירופה הצהובים נמצאים בגירעון כלכלי אדיר, שנע על פי יושבי משרדי הקבוצה ברחוב הירקון בין 10 ל-20 מיליון שקל לעונה.
גורמים שהיו בעבר חזקים במועדון טוענים כי בעלי המניות ריצ’ארד דיץ ובן אשכנזי היו יכולים לשים יותר כסף בקבוצה, אבל השלישייה הבכירה שמובילה את הנהלת המועדון (פדרמן, מזרחי ורקנאטי) לא מעוניינת להתקזז בנתח. “דיץ יותר מעורב מאשכנזי וגם נוסע עם הקבוצה למשחקים באירופה, אבל לשניהם אין משקל בהחלטות המקצועיות”, לפי אותם גורמים. לשם השוואה, בעונת הטרבל הגדולה ב-2013/14 עם דייויד בלאט, מכבי סיימה יחסית מאוזנת כלכלית.
המפסידים הגדולים: רקנאטי ופדרמן
הגירעון הכספי של הקבוצה נפרע בחלוקה בין מחזיקי המניות על פי האחוזים. מי שבאמתחתו נתח אחוזים גדול יותר, דהיינו רקנאטי ופדרמן, סופג את מרבית העול לכיסוי החובות שיוצא מכיסם. אבל מכבי לא רק נגסה בתקציב של העונה הבאה, אלא התפרעה איתו בחגיגות “12 שחקני יורוליג“ וכעת כבולה לתקציב שפוי יותר באופן משמעותי בעונת 2017/2018.
יש משקיעים שמעוניינים לקנות את מניות הקבוצה, אבל המועדון הזה הוא מפעל חייהם של חברי ההנהלה הוותיקה ואין ברצונם לאבד אותו. “הם לא רוצים למכור, הם מפלרטטים עם הרעיון, אבל עד שמישהו לא ישים סכום מפלצתי, דייויד ושמעון לא הולכים לשום מקום”, סיפר גורם במכבי. אפשרות שהם העלו היא מכירה של אחוזים קטנים, אבל תנאי זה מחייב כי יישארו בתפקידם, סעיף שספונסרים/בעלים אופציונליים קרוב לוודאי שלא יסכימו לו.
השאלה הגדולה שמעסיקה כעת את מחלקת הכספים של הקבוצה, היא הארכת ההסכם מול חברת ההלבשה ‘פוקס’ של הראל ויזל. פוקס, כזכור, החליפה ב-2015 את אלקטרה ושדרגה את ההכנסות של הצהובים מ-850 אלף דולר למיליון דולר. לצדדים אופציה לחתום לעונה נוספת, אבל מספרים כי בסביבת ענקית האופנה חוששים מפגיעה תדמיתית לאחר שהצהובים איבדו את תואר האליפות וקרסו בכל המפעלים האירופיים.
כמו כן מי שנמצא בענייני הספונסרים של מכבי הוסיף וציין: ”יש בעיה גדולה לקראת העונה הבאה, אלא אם מכבי תפתיע ותשלוף שפן גדול. זה מותג בירידה גדולה שקשה מאוד לשכנע כיום חברות להצטרף אליו. פעם זה היה הולך בקלות, כיום צריך מאד להתאמץ ולא בטוח שזה גם יעזור. הרבה תלוי איך ההנהלה הזו תתנהל ואם היא תבין שהיא נמצאת בבעיה גדולה”.
הפרקים הקודמים בסדרה “צוללת צהובה”
פרק א’ – ההתרסקות הגדולה של מקבלי ההחלטות
פרק ב’ – זרים לכדורסל: בחירת השחקנים ההזויה של מכבי