יום שבת, 21.12.2024 שעה 14:24

המילון השלם: הכול על ענף מרוצי הסוסים

רגע לפני שעונת הפסטיבלים הגדולה מגיעה, כל מה שרציתם לדעת על אחד מענפי הספורט המרתקים שמושך עשרות מיליוני צופים ברחבי העולם

|
מרוצי סוסים (רויטרס)
מרוצי סוסים (רויטרס)

ענף מרוצי הסוסים, הנחשב לאחד המסקרנים והגדולים בעולם, מתקיים לאורך כל שנה ומביא איתו עשרות אירועים ופסטיבלים יוקרתיים יחד עם עשרות אלפי צופים ביציעים ומיליונים ברחבי העולם, תכניות אירוח רבות בטלוויזיה, מפורסמים רבים ויחסי זכייה מההימורים הגבוהים ביותר מכל ענף ספורט אחר.

הבעלים שהשקיעו אלפים בשנים האחרונות כדי להפוך את הסוסים שלהם לטובים ביותר בעולם, הרוכבים הגדולים בעולם שעושים את ההבדל. הכירו את התעשייה שמגלגלת מאחוריה מיליארדי דולרים בשנה ופעילה במדינות רבות בעולם.

בניו זילנד, למשל, מדינה בת 4.5 מיליון תושבים, יש הכנסות של חצי מיליארד דולר בשנה ממרוצי סוסים. בצרפת יש הכנסות של 7.5 מיליארדי יורו בשנה ו-10% מהן זורמים לקופת המדינה. כלל ההכנסות מהמרוצים בצרפת הן כחמישית מהכנסות של המדינה ממסים. הימורים על מרוצי סוסים בבריטניה בלבד מגלגלים עשרות מיליארדי ליש"ט בשנה, כמעט פי שניים מתקציבה השנתי של מדינת ישראל.

מירוצי סוסים באסקוט (GettyImages)
מרוצי סוסים באסקוט (GettyImages)
 

לפניכם המילון השלם
בעלים - מאחורי כל סוס מצליח עומד בעלים איתן שמעמיד בפני המאמן והרוכב שעל גבו את מיטב התנאים על מנת להצליח, אורוות איכותיות ומתקני אימון מהשורה הראשונה, הבעלים משקיעים מיליונים בשנה על מנת לזכות בפסטיבלים הגדולים. מאחר והספורט נחשב לאצילי ויוקרתי ניתן לראות בעלי מדינות, ספונסרים, שייח'ים, ידוענים מרחבי העולם ואפילו את מלכת אנגליה (חובבת מושבעת של הענף), שמחזיקים בבעולתם סוסי מרוץ על מנת לזכות בכסף, תהילה והרבה יוקרה.

ג'וקים - הרוכבים על הסוס, המכונים בשפה בינלאומית ג'וקיז', הם שמות גדולים הנחשבים לספורטאים גדולים ברחבי העולם. הג'וקים, שלהם מסורת משפחתית גדולה בענף לעתים, מתנשאים לגובה ממוצע של כ-1.65 ס"מ ומשקלם מתחת לממוצע וכל זה על מנת לא להכביד על הסוס. בשל החשיפה הרבה להם זוכים הג'וקים - הם הופכים אייקונים לכל דבר וזוכים לציוצים רבים ברשתות החברתיות ונחשבים לסלבריטאים לכל דבר במדינתם. לכל מקצה, קפיצות או מרוצים שטוחים, יש את הג'וקי המתמחה בו, אם כי יש גם ג'וקים הרוכבים בשני המקצים אך זה נחשב לנדיר. לג'וקים אליפות משלהם בעונת המרוצים השטוחה ובקפיצות בכל מדינה, ובין הבולטים ניתן למצוא את הג'וקי הבריטי ראיין מור, שנחשב לאחד הגדולים במרוצים השטוחים כאשר בפסטיבל הבריטי המלכותי "רויאל אסקוט" האחרון ניצח 9 פעמים יותר מכל ג'וקי אחר בעולם. במרוצי המשוכות, הרוכב האירי האגדי טוני מקוי פרש בשנה שעברה אחרי שזכה 20 שנים ברציפות באליפות הקפיצות בבריטניה, ועם פרישתו זכה לעיטור ה"סר" המפורסם, הוציא לאור ספרי אוטוביוגרפיה, ואף סרט על חייו, כשהוא משחק בו את עצמו, יצא לאקרנים. מקוי, נחשב לאחד הספורטאים גדולים בכל הזמנים.

מירוץ סוסים (GettyImages)
מרוץ סוסים (GettyImages)
 

הימורים - אחד ההסברים לכך שהספורט כל כך פופולארי, נובעים בין היתר גם לאהבה להימורים ולסיפוק מיידי. הריגוש שבצפייה והידיעה המיידית בנוגע לסכום הזכייה הסופי סוחפת אחריה קהל מהמרים עצום ברחבי העולם, ולא בכדי גלגול כספי ההימורים בענף הסוסים מגיע למיליוני פאונדים בשנה. אין כמעט דבר שאי אפשר להמר עליו במרוץ עצמו ובאין ספור שיטות הימורים שונות, בין היתר קומבינציות הימורים שכוללות הימור על הזוכה, הימור על שלושת המקומות הראשונים, הימור על ה"פלייס" המקומות הראשונים במרוץ ובכל אחד מששת המרוצים הראשונים באותו מסלול, וזה רק על קצה המזלג. באוסטרליה סכום ההימורים הכולל בתעשיית מרוצי הסוסים עולה על כ-11 מיליארדי דולרים, בבריטניה מעל ל-9 מיליארדי פאונד. בארה"ב ובמדינות נוספות, הימורים על מרוצי סוסים נערכים גם מחוץ לזירות המרוצים, למשל במסעדות, בבתי-קפה ובמלונות ובאמצעות האינטרנט, הטלוויזיה והטלפון.

זכויות שידור - זכויות השידור של מרוצי הסוסים נמכרים עבור מיליונים ברחבי העולם וזוכים לרייטינג גבוה בפסטיבלים הנחשבים, דוגמת ה"קנטקי דרבי" האמריקאי או ה"רויאל אסקוט" הבריטי ועוד. כמו כן, ימי הפסטיבל נחשבים לעתים כיום חג לאומי, דוגמת ה"מלברון קאפ" האוסטרלי.

מירוץ סוסים (רויטרס)
מרוץ סוסים (רויטרס)
 

כלכלה - בבריטניה מועסקים בענף הסוסים וענף הרבעת הסוסים למעלה מ-60,000 עובדים, בארה"ב תעשיית המרוצים מספקת למעלה מ-470,000 מקומות עבודה במשרה מלאה. באוסטרליה תעשיית מרוצי הסוסים היא ממקורות ההכנסה הראשיים של הכלכלה המקומית. תעשייה זו היא מקור לעבודה מלאה או חלקית של כ-249,000 אנשים, נתון שווה ערך ל-77,000 משרות. בהונג קונג, תעשיית מרוצי הסוסים במדינה מנוהלת על-ידי - Hong Kong Jockey Club  - גוף זה, שנוסד כבר בשנת 1884, מפקח על ניהולם של מרוצי הסוסים במדינה ומפעיל את שני מסלולי המרוצים שקיימים בהונג-קונג, המניבים יחדיו תשואה שנתית בסך 12 מיליארד דולר.

מאמנים - עולם מאמני מרוצי הסוסים הוא אחד מהעולמות הקשים והמבוקשים בעולם. למאמנים, כמי שנחשבים הקרובים ביותר לסוסים, חשיבות רבה בהכשרת הסוס למרוצים השונים, בידע הרב הנדרש על מנת להביא אותם למוכנות הפיזית והמנטאלית הנדרשת לקראת המרוץ, ואף להתאים לו את המקצה בו הוא מתמחה. הרבה מהמאמנים הקיימים בענף הסוסים היו בעברם ג'וקים, וממש כמו לרוכבים קיימת אליפות מאמנים שנתית המתארת את אחוזי ההצלחה של המאמנים במרוצים השונים. בין השמות המפורסמים בענף ניתן למצוא את ויילי מאלינס, שמקבל לידיו את מיטב סוסי הקפיצות הטובים בעולם ואת איידן אובריאן, המאמן האירי האגדי, שרק שם המשפחה "אובריאן" מחייב וניצב כאחד מהשמות המוכרים והבולטים בעולם הסוסים.

איידן אובריאן. אחד המאמנים הגדולים בענף (רויטרס)
איידן אובריאן. אחד המאמנים הגדולים בענף (רויטרס)
 

מסלולים - בעולם אלפי מסלולי מרוץ וחלקם נחשבים אף למבנים היסטוריים ועתיקים, בארה"ב פעילים למעלה מ-200 מסלולים ברחבי המדינה, מסלולים שחלקם נועדו למרוצי קפיצות או למרוצי קפיצות וחלקם אף גם וגם. חלק מהמסלולים ממוקמים ממש בתוך עיירות שונות ברחבי העולם וחלקם בשטחים סטריליים, ביום מרוצים ממוצע מתקיימים בין 6 ל-8 מרוצים באותו מסלול. במסלול עובדים עשרות אנשי צוות, כלי תחבורה ואמבולנסים זמינים.

מקצים - קיימים מספר סוגי מקצים: מרוצים שטוחים שמתקיימים למרחק ממוצע של עד כ-3,200 מטרים ונמשכים בין 2 ל-3 דקות, ומרוצי קפיצות ומשוכות הנמשכים לרוב מעל ל-5 דקות ולאורך שנע בין 3 ל-7 ק"מ בממוצע.

משטחים - בעולם ישנם מספר סוגי משטחים עליהם רצים הסוסים במרוצים השונים, המשטח הפופולארי והמקובל ביותר הוא משטח הדשא אם כי קיימים גם משטחי חול ומשטחים מלאכותיים.

מרוצי סוסים (רויטרס)
מרוצי סוסים (רויטרס)
 

סוסים - כל זה לא שווה בלי הסיפור עצמו, הסוסים עצמם. גיל תחרות הסוס הממוצע הוא בין שנתיים עד ל-14 שנים ולכל זה מתווסף המשקל, המרוצים בהם השתתפו וזכו, וכמו בכל ענף ספורט מדורגים לפי ציון מדורג.  אילן היוחסין שלהם והדם הזורם בעורקיהם (אבא, אמא או סבא שהיו לאלופים בעברם), הסוסים שרכבו בכל רחבי העולם, המאזנים שלהם במרוצים האחרונים, המרחק המועדף עליהם, באיזה אדמה אוהבים לרכוב - בוצית, קשה, רכה, דשא או חול, סוסים שעשו מעבר בין מרוצים שטוחים לקפיצות, ההכנות שלהם לפסטיבלים הגדולים, הכושר בהם הם נמצאים (לפי דיווחים), ההכנות שלהם לקראת המרוץ, מה השיגו עם מאמנים קודמים ועם הנוכחיים, העברות של סוסים לבעלים אחרים, הכימיה עם הג'וקים - כל אלה ועוד מרכיבים עולם שלם נפלא ומרתק.

פסטיבלים - בעולם מתקיימים עשרות פסטיבלים גדולים ועשירים הנחשבים לרגעי השיא של העונה ובו משתתפים הבעלים, המאמנים הרוכבים והסוסים הטובים ביותר במהלך השנה במקצים ובסוגים השונים של המרוצים. כל מרוץ בפסטיבל מסמל תואר כזה או אחר, ניתן למצוא מרוץ לסייחות (סוסות), לסוסים בני שלוש, למרחקים שונים ועוד. בין הפסטיבלים הגדולים ניתן למצוא בארה"ב את ה"קנטקי דרבי" המפורסם, שיחד עם ה"פימליקו" בבולטימור, מרילנד וה"בלמונט סטייקס", נחשבים לכמה מהמגדולים. באוסטרליה אי אפשר שלא לציין את ה"מלברון קאפ" המסורתי, בברטיניה את "צ'לטנהאם", שהוא הקלאסיקו של מרוצי הסוסים, ה"גראנד נשיונל", שנחשב למרוץ הקשה בעולם, וה"רויאל אסקוט", הוא המונדיאל של מרוצי הסוסים, ואפילו בדובאי את מרוץ "גביע הזהב" היוקרתי ועוד רבים וגדולים אחרים.

מלכת אנגליה אליזבט. גם היא אוהבת מרוצי סוסים (רויטרס)
מלכת אנגליה אליזבט. גם היא אוהבת מרוצי סוסים (רויטרס)
 

פרסים - בכל מרוץ מחולק פרס כספי כלשהו לבעלים המנצח בהתאם לרמה של המרוץ וסוגו, שווי הפרסים בפסטיבלים הגדולים מגיע למיליוני שקלים, במרוץ גביע הזהב המפורסם בדובאי מחולקים פרסים לבעלים המנצח על סך של 30 מיליון דולר!

צופים - יותר מ-6 מיליוני אנשים בממוצע בשנה הולכים לצפות במרוצי סוסים בבריטניה, מדובר במספר שיא של צופים זה חצי מאה. ברחבי העולם מדווחים על ממוצע של כמעט חצי מיליון ששוהים באזורים בהם מתקיימים פסטיבלים יוקרתיים במהלך זמן האירועים.

תרבות - מרוצי הסוסים נחשב לענף תרבותי ואריסטוקראטי, במסלולים תמצאו קודי לבוש מיוחדים הכוללים חליפות וכובעים לגברים, שמלות כובעים ונעליים אופנתיים במיוחד לנשים, חווית מטבח קולינרית בפסטיבלים הגדולים, תעשיית סרטים שמפיקה תוצרים על הענף והסובב אותו (דוגמת הסרט, "סקרטריאט"), מפורסמים רבים שפוקדים את המסלולים השונים ברחבי העולם ואף קוני סוסי מרוץ (מדונה, ריצ'ארד גיר ועוד)  - מה שהופך את הענף לסקסי ומבוקש.

בואו להרוויח ממרוצי סוסים

אסור לפספס
נגןקיבל כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
ספג כרטיס אדום בגלל איך שחגג את השער
נגןימאל: "מוזר לשחק מול מבוגרים מאבא שלי"
ימאל: "מוזר לשחק מול מבוגרים מאבא שלי"
נגןרונאלדו עם ההפתעה המושלמת עבור הבנות שלו
רונאלדו עם ההפתעה המושלמת עבור הבנות שלו
נגןמי היה מאמין? ההחלקות במגרש הפכו לקמפיין
קוקורייה החליק פעמיים במרגש וזכה לקמפיין
/* LAST / NEXT ROUNDs */