השחייה הישראלית די אכזבה עד כה במשחקים האולימפיים בפאריס 2024, אבל אם יש תקווה להישג מכובד - היא מגיעה דווקא מהשחיין שיתחרה מחוץ לכותלי הבריכה. במשחקים האולימפיים האחרונים בטוקיו מתן רודיטי היה ההפתעה הגדולה של המשלחת הישראלית והוא ינסה לעשות זאת שוב, ואולי אפילו לסיים עם מדליה על הצוואר ביום שישי הקרוב.
רודיטי, שחיין המים הפתוחים בן ה-25 מהרצליה, סיים במקום הרביעי בטוקיו 2020 והיה אחת מההפתעות הנעימות של המשלחת הישראלית ביפן. כעת הוא חוזר לסיבוב נוסף של משחה פתוח לעשרה ק"מ בפאריס 2024. המקצה אמור להתקיים בנהר הסיין, אך אם המים יהיו עם כמות חיידקים גבוהה מהמותר, ייתכן כי התחרות תועתק לאגם ורס-סון-מאר שנמצא מחוץ לעיר.
האתגר המרכזי, מלבד התחרות עם הטובים ביותר בעולם, הוא השחייה במי הנהר. הצרפתים ניסו לעשות הכל כדי שהמתחרים יוכלו לקפוץ פנימה ויתחרו בו, בדומה לתחרות הטריאתלון, אך ייתכן כי המים העכורים ישפיעו על המתחרים. הצרפתים כל הזמן נאבקים בתוצאות הדגימות מהנהר ומנסים לשפר את איכות המים שהיא די גבולית.
"המטרה שלי להגיע להישג של טוקיו לפחות, אם לא יותר”, אמר רודיטי בראיון ל-ONE לפני הקפיצה למים, “אני יודע שזה יהיה קשה להגיע למטרה הזו, אבל אני בטופ העולמי ואני מאמין שזה אפשרי ביותר".
כמה מעסיק אותך הסיפור של הזיהום בנהר הסיין?
"זה לא כזה משגע אותי, כי הסיסמה שמאפיינת את הענף הזה היא שאתה צריך להיות מוכן לכל תרחיש. היו תחרויות אפילו באליפות אירופה שנדחו, כך שיום לפני התחרות דחו אותה ביומיים-שלושה בגלל גלים גבוהים, אז הייתי צריך להתאים את עצמי לזה מחדש גם בראש. איפה שלא תשים אותי, אם זה בנהר, אגם או ים - אני אגיע לשם מוכן".
עברת קמפיין אולימפי לא קל, עם פציעות וחוסר מזל, כולל שבר ברגל בגלל שהחלקת בדרך לאימון. איך אתה מגיע לפאריס?
"כן, בדרך לאימון במחנה אימון גובה באלפים, היה שלג ובגלל זה החלקתי ונפצעתי. הייתי בהלם ולא ידעתי ממש מה ההשלכות של שבירת רגל. שאלתי 'אוקיי, מה עושים עכשיו כדי שאחזור לכושר ולתחרויות ואצליח להגיע לאליפות העולם שהיוותה את הקריטריון?'. רציתי להגיע בכושר הכי טוב שאני יכול למרות הפציעה. לשמחתי, הוכחתי כמה פעמים שאני יודע לחזור מתקופות קשות, ועכשיו אני בתקופה טובה".
וכמה הפציעה הזו הקשתה עליך?
"הייתי עם גבס במשך שישה שבועות. זה היה מבאס, אבל אחרי עשרה ימים עברתי לגבס שאפשר לשחות איתו במים. ניסיתי להתאמן עם זה, אבל זה היה בעייתי כי הגבס קיבע לי את הרגל והיה הרבה חיכוך במים בגללו, אבל כשהמטרות היו בראש ידעתי שזה לא מה שישבור אותי. חזרתי, השגתי את הקריטריון והנה אני כאן".
אתה השחיין שהגיע הכי קרוב למדליה עם המקום הרביעי בטוקיו. בבריכה אף אחד לא עשה את זה, כי מיקום השיא שייך ליעקב טומרקין שסיים שביעי בלונדון. אתה מרגיש שמסתכלים עליך אחרת?
"היחס קצת שונה, אבל אני לא מרגיש איזו הילה. אני עדיין עם הרגליים על הקרקע".
מזהים אותך יותר?
"אני לא בטוח שכולם כבר מכירים אותי, אבל אני בא לעשות את שלי ולנסות שוב להפתיע".
כמה זה מרגש לחזור לתחרות הגדולה הזאת?
"ברור שזה מרגש להגיע שוב למשחקים האולימפיים. אני חושב שזה מרגש באותה מידה כמו בפעם הקודמת, אם לא יותר".
מי היריבים הגדולים שלך בתחרות?
"יש חמישה-שישה יריבים מאוד חזקים, שחיינים שיכולים להפתיע מאוד בין המיקומים. יש הרבה שהיו נראים במצב ממש טוב בתחרויות קודמות. גם אני עשיתי תחרויות טובות לאחרונה, אבל אני חושב שהרבה דברים יכולים לקרות בתוך הטופ שבע ואני נמצא שם. באליפות העולם בדוחא הייתי במקום העשירי, אבל זה היה אחרי פציעה, בתחרות שלא התחילה טוב. אני מאמין שאני שווה הרבה יותר מזה ועובדה שבסיבוב האחרון הצלחתי לתת את הסיבוב הכי מהיר, מה שנותן לי פתח לאופטימיות".
משחה כזה טומן בחובו הרבה טקטיקה. אתה חי את זה, אתה אוהב לנצל את הזרמים ואת החשיבה האסטרטגית בתוך המים. עם איזו טקטיקה תבוא לפאריס?
"אני די יודע מה תהיה הטקטיקה שלי. יש לי הערכות, אני עוד לא סגור על זה עד הסוף, אבל אני צריך להיות מוכן לכל דבר שיקרה בתחרות. אני יודע איך לפעול ולשחות בכל סיטואציה שתהיה במשחה".
אחרי מה שעבר על המדינה מאז שבעה באוקטובר, הרצון להצליח גדל?
"ברור. תמיד יש את המחשבה הזאת בראש. הייתי רוצה לזכות בהישג משמעותי בפאריס, בא לי להוכיח ולהראות שאנחנו עדיין חזקים".