במקביל להתכנסות של המשלחת הישראלית בפאריס, במקום מרוחק יותר יש התכנסות נוספת של ספורטאים ישראלים - משלחת השייט שנמצאת במארסיי ומשם גם יכולה להגיע מדליה אולימפית. "המפרץ במארסיי הוא מפרץ שדומה לחיפה", תיאר יו"ר איגוד השייט שי בובר. "הכל יכול להיות שם, רוח חזקה, רוח מהחוף, רוח מהים, רוחות קלות. התנאים משתנים. הרוח לא תנגן בדיוק אותו דבר בימי התחרות, כך שצריך להיות שייט טוב וטקטי כדי להצליח שם".
בנבחרת השייטים יש מגוון רחב של נציגים, החל משרון קנטור ותום ראובני שיתחרו בגלישת רוח, ניתאי חסון ונועה לסרי שיתחרו ב-470, עומר ורד וילנצ'יק ושי קקון שיתחרו בלייזר, וגל צוקרמן ודור זרקה שיתחרו בקייט פויל. הם ינסו להביא לענף הישראלי מדליה אולימפית ראשונה אחרי שלושה קמפיינים ללא הצלחה - הרי שהשייטים חזרו מלונדון 2012, ריו 2016 וטוקיו 2020 בלי אף מדליה אולימפית.
שי בובר, בנו של שמשון בובר ז"ל שכיהן גם הוא כיו"ר איגוד השייט, מגיע בפעם השנייה למשחקים האולימפיים אחרי שהיה בטוקיו 2020 ולמד לעומק כיצד הדברים מתנהלים באירוע הספורט הגדול ביותר. לקראת אולימפיאדת 2024, הוא וההנהלה מינו את שחר צוברי, גל פרידמן וגידי קליגר כמאמנים - כל אחד מהם ספק מדליות מוכח.
כעת, שי בובר הגדיר מטרות למשחקים האולימפיים הקרובים: "בגלישת רוח לנשים יש סיכוי גבוה למדליה, ואנחנו מצפים לעוד שלושה גמרים נוספים - בגלישת רוח לגברים, ב-470 ובקייט פיול לנשים. כל אחד אחר מעבר לזה יהיה הישג בלתי רגיל, אבל עצם זה שהגענו עם שמונה ספורטאים מתוך 88 במשלחת זה יפה מאוד לענף, שכמות הספורטאים הכללית הפעילים בו היא קטנה יחסית לענפים אחרים".
שי, בתחילת הקמפיין האולימפי, כלומר לפני שלוש שנים, איגוד השייט הציב מטרה להשיג שתי מדליות אולימפיות ועכשיו עדכנתם את הציפיות למדליה אחת. מה השתנה?
"זה נכון שהמנהל המקצועי אלי צוקרמן ביחד עם הוועדה המקצועית הציבו מטרה של שתי מדליות אולימפיות וכיוונו גבוה בתחילת הדרך. אני חושב שעבור איגוד שלא זכה במדליה במשך 12 שנה זה די יומרני לדבר על שתי מדליות, הרי בואו קודם כל נשיג אחת לפני שנצהיר על שתיים”.
בובר המשיך: “הצוות המקצועי הוריד את הציפיות בהתאם להישגים ואתה לא צריך להיות גאון גדול בשביל להבין שאיפה שהיו הכי הרבה הישגים - שם בדרך כלל נשיג מדליה. אם שרון קנטור עשתה מדליה באליפות עולם, מטבע הדברים היא מועמדת למדליה אולימפית, אבל גם כאן זה לא יהיה קל, צריך לזכור שחלפו כמה חודשים והדברים דינמיים”.
אתם מגיעים עם נבחרת חזקה בגלישת רוח, איך אתה רואה את זה?
"מה שעשינו בקמפיין הזה בנבחרת הנשים בגלישת רוח זה היה פנומנלי, גם מבחינת כמות הגולשות בעשירייה הראשונה ובמדליות. הפעם אנו מגיעים עם נציגה אחת, ובחמשת ימי התחרות צריך שהיא תגיע ב-120% יכולת. אנחנו סומכים על שרון קנטור, שניצחה את הקדם אולימפי והייתה אלופת עולם, סגנית אלופת אירופה ועשתה בהחלט קמפיין מרשים. היא בהחלט היא מועמדת בעלת סיכויים גבוהים לזכות במדליה ואנחנו מאחוריה".
ובגברים יש מצב להפתעה?
"תום ראובני הוא בהחלט בטופ 6 המובילים בעולם. הוא הצליח בשנה האחרונה להתייצב בתוך שיוטי המדליות, באולימפיאדות יש גם נפילות של אחרים טובים יותר ובעניין הזה הוא מגיע עם פחות לחץ כי הוא אולי לא מועמד טבעי משום שהוא לא עשה מדליות גדולות, כך שהוא לא מועמד למדליה אבל הוא מסוגל לגמרי להיכנס פנימה. תום יכול להפתיע. לשמחתי, גם המאמנים גל פרידמן ושחר צוברי מנוסים מאוד בקטע הזה כי יש להם מדליות אולימפיות, אז נקווה שברגעים של המאני טיים בשיוטי המדליות הם יידעו לקחת אותם למקום הזה שיתן להם אקסטרה יכולת".
למה אתם מצפים בדגם ה-470?
"כשאתה מסתכל על הצמרת, יש שם חבר'ה שזו אולימפיאדה שלישית או רביעית שלהם. הצוות שלנו די חדש במשחק, אבל הם הצליחו לבסס את עצמם גבוה בטופ 7. הם צריכים להגיע למצב שבשיוט המדליות הם יהיו במרחק שאפשר עדיין לאיים על מדליה. אם נגיע למצב כזה, זה מצוין. אין ספק שהצוות הספרדי רוב הזמן זוכה במדליות, אז הם מועמדים ברורים. נקווה שאחרים ימעדו ואנחנו נוכל להשתפר, כי אנחנו קרובים לטופ העולמי".
בקייט פויל מה צפוי לנו?
"גל צוקרמן הייתה קצת בירידה ב-2023 אבל נראה שהיא חוזרת לעצמה ב-2024. יש שם 4-5 מתחרות שיכולות להילחם על הפודיום. ברוחות קלות הולך לה קצת יותר טוב. גל טופ 7 בערך ויכולה בתחרות טובה להתברג קדימה".
בדגמים האחרים, מה המטרות שלכם?
"שי קקון באולימפיאדה שנייה, היא הכי ותיקה במשלחת בעצם. היא גם יכולה בתחרות טובה להיכנס לטופ 20, וזו הצפייה ממנה. אם היא תגיע למקום 15 ומעלה זה יהיה הישג יפה. בקייט פויל גברים אנחנו באזור ה-15 בעולם ויהיה קשה להיכנס לעשירייה הראשונה. עומר ורד מגיע כדי להשתפשף וכל תוצאה שיעשה תעניק לו ניסיון ויכולת לרוץ הלאה בקמפיינים הבאים. זה בהחלט מעודד שיש התפתחות ויש לנוער לאן לשאוף ולהתקדם".
עד כמה המלחמה משפיעה על המצב בספורט שלנו?
"אין ספק שזה משפיע, אנחנו לא חיים בוואקום. אתה לא יכול להיות מנותק מזה. אנחנו רוצים הישג שירומם את הרוח, אנחנו מקווים שנראה חטופים חוזרים הביתה ושכל החיילים שלנו יחזרו בשלום. הלוואי שזה ייגמר, וכולם יוכלו לחזור לבתים שלהם ולחיות חיים שלווים. אני מקווה גם שנוכל להתרכז 100% בספורט. אולימפיאדה יש פעם בארבע שנים, הספורטאים שלנו חייבים לחשוב על זה שעצם ההגעה לאירוע הזה היא דבר ייחודי ולהתחרות עם דגל ישראל זה כבוד, בטח בימים כאלה”.
“זו גאווה והם צריכים לתת הכל, לנקות את הראש ולנסות להביא את עצמם ולהביא יכולות על כל מה שעבדו לאורך הקמפיין הזה לשבוע אחד. להביא את עצמם במוכנות הכי טובה. אני סומך על הצוותים המקצועיים, יש לנו אחלה אנשים ואחלה ספורטאים. הלוואי רק שידנו תהיה על העליונה”, סיכם שי.
היית בטוקיו, זה נותן לך יתרון? ראית דברים אחרת?
"בטוקיו הייתי אחרי פחות משנה בתפקיד בגלל שהמשחקים נדחו, אבל כל אולימפיאדה זה סיפור חדש. אין לי ספק שהמאמנים גידי קליגר, גל פרידמן ושחר צוברי שהיו במעמד הזה והצליחו, ואלי צוקרמן כמנהל מקצועי, יש להם יכולת לתת טיפים לספורטאים ולהביא אותם רחוק".