תסתכלו על ההרכב של מנצ'סטר יונייטד במשחקו האחרון של אריק טן האח כמנג'ר ותראו ארבעה שחקנים שהיו איתו באייאקס והוחתמו לבקשתו המפורשת. היה שם השוער אנדרה אונאנה נרכש בקיץ 2023 על חשבון דויד דה חאה שנדחק החוצה, ולפניו שלושה שחקני הגנה – ליסנדרו מרטינס שהגיע מיד אחרי מינויו שלה מאמן ההולנדי בקיץ 2022, וגם נוסייר מזראווי ומתייס דה ליכט שהצטרפו הקיץ בצוותא מבאיירן מינכן.
התיקול של דה ליכט ברחבה היה זה שהביא להפסד דרמטי בזמן פציעות, גם אם טן האח טען כי השדים האדומים קופחו ולא היו אמורים לספוג פנדל. יש צדק בדבריו, אבל זה לא משנה – והתוצאה הסופית הזו סמלית מאוד.
כי קשה לדמיין מנג'ר שדורש ומקבל שחקנים כה רבים בשוק ההעברות, ואז רואה את רובם לא עומדים בציפיות במקרה הטוב או נכשלים לחלוטין במקרה הרע. טן האח הצהיר ללא הפסקה כי הוא זקוק לזמן כדי לחבר את הפרויקט שלו, והאמירות האלה היו תדירות במיוחד לאחרונה כאשר שרד בתפקיד ופתח גם את העונה השלישית על הספסל באולד טראפורד.
אלא שלא ניתן לבנות פרויקט אם רוב המרכיבים שאתה מתעקש לזרוק לתוכו בעיקר מזיקים לו. כדי להאמין שהפרויקט הולך לכיוון הנכון, כדאי להציג עדויות כלשהן לכך. במקום זאת, העסק רק התדרדר. העונה הראשונה הייתה סבירה, השנייה קטסטרופלית, והשלישית עגומה עוד יותר – לפתע, המקום השמיני לא נראה כה נורא כאשר יונייטד מדורגת במקום ה-14.
טן האח קיבל לידיו המון כוח מהרגע הראשון, ודעתו הייתה מרכזית ביותר בקבלת ההחלטות במועדון. לא מדובר רק בהדחתו של כריסטיאנו רונאלדו – כי במקרה זה חלקו של ההולנדי לא היה בלעדי, והיו גורמים בהנהלה שהיו מאושרים לתת לו להיפטר מהפורטוגלי.
לא מדובר גם רק בהדחתו של דה חאה וכפיית הבאתו של אונאנה לבקשתו המפורשת של המאמן. הקמרוני לא בהכרח שידרג את העמדה בין הקורות בהשוואה לדה חאה, גם אם עונתו האחרונה של הספרדי לא הייתה מזהירה. לא מדובר רק בסכסוך המיותר על ג'יידון סאנצ'ו, בו נתן המועדון שוב גב לטן האח, וזרק את הקיצוני היקר מהמועדון. כל ההתנהלות בשוק ההעברות הלכה לפי ראות עיניו של ההולנדי, וזה הפך במהרה לפארסה.
דייויד מויס קיבל אינספור ביקורות על כך שהביא איתו ב-2013 מאברטון את מרואן פלאיני, שהוחתם תמורת סכום גבוה מדי והפך לסמל הפיאסקו של הסקוטי בתפקיד. ובכן, טן האח "ניצח" כאן את מויס שוק על ירך, כי אנתוני שם את פלאיני בכיס הקטן מבחינת היחס המזעזע בין עלות לתועלת. 95 מיליון אירו עברו לחשבון הבנק של אייאקס תמורת שחקן שכונתי שלא הצליח לעשות כמעט כלום, על אף שקיבל המון הזדמנויות מהבוס שעבד איתו מאמסטרדם ורצה לסמוך עליו בעיניים עצומות.
כאשר פירטנו כאן את יתרונותיו ומגרעותיו של אנתוני אחרי רכישתו, ציינו: "טן האח מכיר את השחקן שלו טוב מכולם, ויהיה מגוחך להתווכח עם שיקוליו, אולם ברור כשמש שהברזילאי יצטרך לשנות מאוד את סגנונו על מנת להצליח באנגליה". ובכן, בדיעבד זו הייתה שגיאה, כי התברר שלא מגוחך להתווכח עם שיקוליו של טן האח. שיקול דעתו היה מזעזע.
המרדף אחרי שחקנים אותם הכיר טן האח אישית לא נפסק לרגע. פרנקי דה יונג סירב להגיע למרות כל ניסיונותיה של ברצלונה לזרוק אותו לאולד טראפורד, אבל שחקנים קצת פחות נוצצים קפצו על המציאה בשמחה. ואוט וחהורסט הושאל על תקן ג'וקר בחוד במחצית השנייה של עונת 2022/23 למרות שנכשל בברנלי, ואז השתמש טן האח בחלוץ הגבוה כפליימייקר.
סופיאן אמרבאט, אותו הדריך טן האח באוטרכט, תואר כשחקן האולטימטיבי שיפתור את הבעיות של הקבוצה במרכז המגרש, אבל רק העמיק אותן במהלך העונה שעברה, במועדון שמחו שהגיע רק בהשאלה. הוא הפך לסוג של בדיחה שסימלה את הפיאסקו.
המפלה בעונה שעברה הייתה חריגה – הקמפיין הגרוע ביותר בתולדות המועדון בליגת האלופות, וגם מקום במרכז הטבלה בפרמייר ליג עם הפרש שערים שלילי. אחרי שג'ים רטקליף רכש חלק מהשליטה במועדון וקיבל לידיו את האחריות לניהול המקצועי, היה ברור כי ימיו של טן האח ספורים, והוא היה אמור לסיים את הקדנציה בקיץ.
ההנהלה החדשה ניהלה מגעים עם מחליפים פוטנציאליים, אך אז הגיע הניצחון על מנצ'סטר סיטי בגמר הגביע האנגלי, והלך הרוח השתנה. "אם הם לא רוצים אותי, אלך לזכות בתארים במקום אחר", הכריז ההולנדי בגאווה, ובתום ניתוח ממושך של פועלו הוחלט להשאירו.
על הטעות הזו ישלם כעת רטקליף, כי במסגרת שיקום תדמיתו של טן האח אחרי שהוחלט לא לפטרו, נאלץ המועדון דווקא להאריך את חוזהו עד 2026, וכך להפוך את העזבתו כעת ליקרה הרבה יותר. התוצאה הזו לא מפתיעה, כי פרט להישג הגדול מול היריבה העירונית בוומבלי, נקודות האור היו מעטות בעונתו השנייה של ההולנדי.
ניתן לציין את נסיקתם של קובי מיינו ואלחנדרו גרנאצ'ו הצעירים, וטן האח בהחלט ראוי לקרדיט על כך שקידם אותם, אך כאן נשאלת השאלה הפשוטה – האם הוא באמת קידם אותם? הרי אנחנו לא יודעים כיצד היו משחקים עם מאמן אחר. אנחנו כן יודעים כי יכולתם של שחקנים ותיקים יותר בעיקר הורעה בעידן טן האח, והוא לא הצליח למצות את הפוטנציאל שלהם. אז אולי גם מיינו וגרנאצ'ו ישחקו טוב אפילו יותר עם מאמן אחר?
כן, זה המאמן שאחראי על העונה הקסומה של אייאקס שכמעט העפילה לגמר ליגת האלופות ב-2019 עם כדורגל סוחף ועוצר נשימה. המוניטין הזה העניק לו המון קרדיט בתחילת דרכו, והיו אפילו ניצוצות של סגנון חיובי כלשהו באמצע עונת הבכורה שלו. ואולם, ככל שחלפו החודשים היה ברור יותר ויותר שהוא לא הצליח לבנות תבנית יציבה כלשהי באולד טראפורד.
שחקני החוד היו אמורים לבצע לחץ גבוה ככל הניתן, אך לא עשו זאת. ברונו פרננדש היה אמור להיות המנהיג, אך לא היה כזה. קאסמירו היה אמור להיות העוגן בקישור האחורי, אך לא היה כזה. שינויים בחוליה האחורית היו תכופים ביותר, בין היתר בגלל פציעות אך לא רק – והיא הייתה פגיעה כמעט כל הזמן. בניגוד מוחלט לאייאקס מודל 2019, מנצ'סטר יונייטד של טן האח לא הייתה ניתנת להגדרה כלשהי. לרוב, היא הייתה אוסף שחקנים, ללא תוכנית טקטית ועם סף שבירה נמוך.
והייתה גם הכמיהה התמידית לרכש. לא משנה כמה כספים בוזבזו – ולאורך הקדנציה שלו הוציא המועדון כ-600 מיליון ליש"ט – תמיד היו חסרים לכאורה שחקנים נוספים על מנת לגרום לקבוצה להתחבר סוף כל סוף. במהלך העונה שעברה, אחרי ההתרסקות עם אמרבאט, צץ שמו של מנואל אוגרטה כמושיע התורן. אז האורוגוואי הצעיר הוחתם לבקשתו המפורשת של טן האח הקיץ תמורת 50 מיליון אירו, ובקושי ראה דשא מאז.
בליגה, פתח אוגרטה פעם אחת בלבד בהרכב, בתבוסה הביתית העגומה 3:0 מול טוטנהאם. זה היה המשחק בו הורחק פרננדש בכרטיס אדום שבוטל בהמשך, והתגובה של טן האח הייתה לא פחות ממדהימה. "אני לא מתייחס להפסד הזה כי הוא לא מוצדק", הוא אמר. איך איש מקצוע רציני יכול להגיד שטות כזו? ואיזה מסר זה מעביר לחניכיו?
הבעיות לא מסתכמות כאן, כמובן, ואפשר לכתוב ספר שלם על התקופה של ההולנדי במנצ'סטר, אבל צריך לדעת לעצור ולא להתיש אתה קוראים. גם המועדון החליט שהוא חייב לדעת לעצור, ולשים סוף להרפתקה הכושלת, למרות האמון שניתן למנג'ר לפני זמן קצר. יש שיטענו כי לא ניתן להצליח במועדון הזה, כי הוא שבור ניהולית מאז עזיבתו של אלכס פרגוסון, אך זה לא מדויק.
מאמן מתאים יותר, או פשוט מאמן טוב יותר, יידע להפיק יותר מחומר השחקנים שעומד לרשותו באולד טראפורד בלי לשגע את כולם עם אנתונים ואמרבטים שלו. המטרה היא למצוא אותו ולשכנע אותו להגיע, כי במצבו הנוכחי של המועדון עלולים המאמנים הטובים באמת להסס לפני שהם מסתכנים בהכתמת הרזומה שלהם.