בית 1 במוקדמות יורו 2024 היה צפוי להיות מרתק עוד לפני תחילתו, כי לצד ספרד הוגרלו אליו גם נורבגיה של ארלינג הולאנד וגאורגיה שמציגה את הלהיט הגדול החדש חביצ'ה קבראצחליה. אז הנה לכם – בתום פגרת הנבחרות הראשונה של הקמפיין אף אחת מהן לא נמצאת במקום הראשון. הגאורגים עם קבראצחליה סיימה אתמול בתיקו מול הנורבגים שחסרו את הולאנד הפצוע, ואת כל הרווח מכך ליקטה סקוטלנד שניצחה 0:2 את ספרד לקול תשואות מחריש אוזניים של הקהל הנלהב בגלאזגו וטיפסה לפסגה.
ואם זה לא מספיק, הרי שגם בתפקיד הסקורר הכינו הסקוטים סנסציה. עד לפני מספר ימים, היה במאזנו של סקוט מקטומיניי שער אחד בלבד במדים הלאומיים. הוא הבקיע אותו עמוק בזמן פציעות במשחק מול ישראל ב-2021 כדי להעניק לנבחרתו ניצחון 2:3 דרמטי במיוחד בליגת האומות והיה זה רגע מרגש וחריג עבורו. אז כעת, בשני המשחקים האחרונים, הוסיף קשר מנצ'סטר יונייטד ארבעה שערים נוספים לאוסף והוא מדורג שני לצד כריסטיאנו רונאלדו בדירוג הכובשים במוקדמות שזה עתה יצאו לדרך.
רק רסמוס הוילאנד הדני מקדים אותו עם חמישה כיבושים מול פינלנד וקזחסטן, בעוד הכוכב הפורטוגלי פגש את ליכטנשטיין ואת לוקסמבורג – ושניהם פתחו בהרכב בשני המשחקים. מקטומיניי נהנה ממוצע הבקעות טוב הרבה יותר, כי ביום ראשון הוא נכנס לקרב מול קפריסין כמחליף באמצע המחצית השנייה – והספיק לשים שני כדורים ברשת לקראת הסיום כדי להבטיח 0:3 חלק.
נגד הספרדים כבר העניק לו, באופן טבעי, המאמן סטיב קלארק את האשראי מהפתיחה והוא סיפק מיד את הסחורה כאשר הגיע בתזמון מושלם לכדור רוחב של אנדי רוברטסון בעקבות טעות בהגנה הספרדית. במחצית השנייה, פריצה נוספת משמאל של קירן טירני סידרה למקטומיניי את הצמד. בנוסף, הוא היטיב להתמקד גם במשימות הרגילות שלו בסגירת שטחים במרכז המגרש, ונבחר בצדק רב לשחקן המצטיין על המגרש.
“הייתי קשר התקפי כנער, עד שגדלתי ונהייתי גבוה מדי בשביל זה”, התבדח מקטומיניי אחרי שריקת הסיום והוסיף: “אני אוהב להיכנס לרחבה, ומסוגל להבקיע ולבשל יותר”. אכן, בשלב מסוים במהלך הקדנציה של אולה גונאר סולשיאר באולד טראפורד, הייתה תחושה שהסקוטי מסוגל להפוך לנשק התקפי משובח. היו לו חמישה כיבושים בעונת 2019/20 כולל בתיקו נגד ארסנל, ואז שבעה שערים בכל המסגרות בעונת 2020/21. הנורבגי העניק לו במשחקים לא מבוטלים חופש פעולה לדהור קדימה ומקטומיניי נהנה מאוד מהגיבוי.
בעונה שעברה חלה נסיגה משמעותית בהיבט זה במסגרת המשבר של כל הקבוצה, בין היתר כי המשחק של השדים האדומים היה אמור להיות מיועד לאספקת כדורים לכריסטיאנו רונאלדו. העונה זה כבר היה סיפור אחר לגמרי, כי מקטומיניי איבד את מקומו בהרכב בעקבות החתמתו של קאסמירו ובמידה מסוימת גם בצל הגעתו של כריסטיאן אריקסן. זה לא אומר שהמאמן החדש אריק טן האח לא מעריך אותו. בדיוק להפך – בשבועות הראשונים של הברזילאי במועדון הועדף הסקוטי על פניו והבוס ההולנדי הסביר: “אין לזה קשר לקאסמירו, יש קשר רק לסקוט. מאז החתמתו, ניצחנו בכל חמשת המשחקים בהם שותף מקטומיניי והפסדנו באחד בו לא שותף. הוא התפתח מצוין, שיחק מצוין ומגיע לו להיות בהרכב, אבל אני בטוח שגם לקאסמירו יהיה תפקיד חשוב”.
התחזית לגבי הברזילאי הייתה מדויקת, כמובן. עם כל הכבוד למקטומיניי, אקס ריאל מדריד הוא אחד הקשרים האחוריים המובילים בעולם ויש שיגידו כי הוא הטוב ביותר. אז אחרי התבוסה 6:3 בדרבי למנצ'סטר סיטי, בו הפגין מקטומיניי יכולת חלשה והוחלף, נכנס הברזילאי להרכב – ומאז אי אפשר היה להוציא אותו. במקביל, היה חשוב גם חלקו של אריקסן, בעוד פרד פרח בהדרכתו של טן האח ואף הוא הוכיח את עצמו כסקורר לא רע. בתנאים כאלה, נדחק מקטומיניי לקצה הספסל, ובתקשורת העריכו כי המועדון ישמח למכור אותו בקיץ, בצוותא עם הארי מגווייר. החתמת בזק של מרסל זביצר בהשאלה מבאיירן מינכן בעקבות פציעתו של אריקסן הדגישה את המצב העדין בו נמצא הסקוטי.
ובכן, אין מחסור בביקוש, במידה ושני הצדדים יחליטו כי הפרידה נחוצה. ניוקאסל נמצאת בראש רשימת המועדונים החפצים בשירותיו של מקטומיניי ורצתה להחתימו כבר בינואר, אך נענתה בשלילה. גם אברטון וסאות’המפטון נמצאות בתמונה, בתנאי שיצליחו לשרוד בפרמיירליג. מבחינת מספר דקות על הדשא, ברור שמקטומיניי ייהנה יותר הרחק מאולד טראפורד וגם הביקורת עליו תהיה נמוכה יותר בקבוצה חדשה כי הוא סומן, ביחד עם פרד, על ידי אוהדים לא מעטים כסוג של סמל לכישלונות בשנים האחרונות. ואולם, ייתכן שהסקוטי עדיין נחוש להוכיח את ערכו למועדון האהוב בו גדל מגיל 6. לא קל לעזוב בית כזה בטריקת דלת, במיוחד כאשר אתה יודע שהמאמן ממש לא פסל אותך.
והיה גם רעיון מקורי לנסות את מקטומיניי בעמדת החלוץ. טן האח עשה זאת בדקות האחרונות מול צ'לסי בסטמפורד ברידג' וגם בשלהי המפגש מול אסטון וילה בגביע הליגה, כאשר החלוצים הוחלפו והסקוטי מצא את הרשת. המאוכזבים מאחוז ניצול ההזדמנויות הנמוך של ואוט וחהורסט, שהגיע בהשאלה בינואר לבקשתו של המאמן, גורסים כי כדאי לתת למקטומיניי יותר הזדמנויות כאלה על חשבונו. באופן כללי, יש כאן שחקן רב גוני, נחוש וממושמע מאוד טקטית. הוא אמנם לא מושלם, אבל לא בטוח שכדאי להעזיב דווקא אותו ובגיל 26 בהחלט יש לו פוטנציאל לשיפור.
אז ההתפרצות במדים הלאומיים הגיעה בעיתוי מושלם מבחינתו, כי בשבועות הקרובים לא תהיה לטן האח ברירה אלא להשתמש בו בתפקיד הקבוע שלו במרכז המגרש. קאסמירו מושעה מ-3 משחקים בעקבות הכרטיס האדום השנוי במחלוקת שספג מול סאות’המפטון ואריקסן עדיין מסיים את תהליך ההחלמה מהפציעה. יש יסוד סביר להניח כי מקטומיניי יזכה לאשראי מטן האח במפגשים מול ניוקאסל, ברנטפורד ואברטון שדחוסים לשבוע אחד אחרי החזרה מפגרת הנבחרות – והמפגש מול המחזרת הראשית יהיה המסקרן מכולם. הביטחון העצמי של הסקוטי בשמיים אחרי ההצגה האדירה מול ספרד וזה הזמן שלו לנצל את המומנטום כדי לשדר קבל עם ועדה – מקומו באולד טראפורד, למרות הכול.