זה כבר ממש מעבר לפינה ובקרוב זה יקרה, משחק הכדורגל הטוב ביותר באירופה יפגיש בין ריאל מדריד, הפייבוריטית בגמר ליגת האלופות, לבין בורוסיה דורטמונד, שלא באה לוומבלי על מנת לשמש תפאורה. מה הקבוצות צריכות לעשות על מנת להניף את הגביע.
האתגרים של ריאל מדריד
להימנע משאננות
זה אולי נשמע מוזר בגמר ליגת האלופות, אבל העניין הוא כי ריאל עלולה לפתח שאננות מוגזמת משתי סיבות פשוטות. ראשית, היא תמיד מוצאת דרך לנצח בזירה האירופית. אחרי המסע הקסום ב-2022, ואחרי מה שקרה העונה נגד מנצ'סטר סיטי ובאיירן מינכן, אפשר להבין אם בתת מודע יש לג'וד בלינגהאם, ויניסיוס ואפילו טוני קרוס הרגשה כי כוח עליון שומר עליהם.
שנית, מבחינה היסטורית ריאל לא הפסידה בגמר גביע האלופות מאז 1981 ובגמר אירופי כלשהו מאז 1983 כאשר אברדין של אלכס פרגוסון הדהימה אותה בגביע המחזיקות. אף שחקן ריאל עוד לא נולד אז. קרלו אנצ'לוטי היה בן 23. אם ריאל בגמר, היא לוקחת – זו עובדה ידועה. מאמן בורוסיה אדין טרזיץ' הצהיר שהגיע הזמן לשים קיץ לרצף המופלא הזה, אבל שחקני ריאל הם אלה שיכולים לסייע בכך אם יחשבו בטעות כי גם ההיסטוריה שומרת עליהם.
למצוא את המערך הנכון בחוד
חוסלו אמנם כבש צמד מכונן בחצי הגמר מול באיירן, אבל בוומבלי הוא ימתין על הספסל. ויניסיוס ורודריגו יפתחו כהרגלם בחוד, עם בלינגהאם לצידם – והשאלה המרכזית שניצבת בפני אנצ'לוטי היא כיצד להפעיל אותם נכון. בעקבות עזיבתו של קארים בנזמה, ריאל עברה במשחקים רבים העונה למערך 4-4-2, בו שימשו שני הברזילאים בעמדות מרכזיות יותר, ולא כקיצוניים קלאסיים. עם זאת, במקרים לא מבוטלים הם עדיין נצמדו לקווים, במיוחד רודריגו שהוצב בעיקר מימין.
ואולם, רודריגו דווקא מעדיף את העמדה משמאל, עליה נאלץ לוותר לטובת חברו הטוב. כאשר הציב אותם אנצ'לוטי משמאל בצוותא, כפי שעשה מול מנצ'סטר סיטי ברבע הגמר, התוצאה הייתה מרהיבה. מאז הרעיון הזה נזנח בהדרגה, ורודריגו שב ימינה, אבל ייתכן ויש הגיון לחזור למתכון הזה בגמר. המגן הימני של דורטמונד, יוליאן ריירסון הנורבגי, הצטיין עד כה בליגת האלופות, אך הוא עדיין יחסית חסר ניסיון, ויזדקק לעזרה מרובה אם שני הברזילאים ירקדו באגף שלו ביחד.
מצד שני, יש גם הגיון מסוים להשאיר את רודריגו מימין, כי איאן מאטסן ההולנדי מהווה נשק התקפי משמעותי עבור הצהובים-שחורים, וכדאי לא לתת לו חופש פעולה. בקיצור, למאמן האיטלקי יש אתגר מסקרן וחשוב, וההחלטה בידיו.
לנצל את בלינגהאם ברגעים המכריעים
כולם מדברים על העונה המזהירה של בלינגהאם במהלך העונה, ובצדק. הווינריות של הקשר האנגלי הייתה מדהימה מהרגע בו דרך על הדשא במדריד, אבל הנה לכם עובדה קצת מפתיעה – הוא טרם הבקיע בשלבי הנוקאאוט בליגת האלופות העונה. 19 שערי ליגה יש לג'וד בליגה הספרדית, כולל שני שערי ניצחון בזמן פציעות בשני המפגשים מול ברצלונה בקלאסיקו, אבל בזירה האירופית הוא הסתפק בארבעה כיבושים בלבד, כולם בשלב הבתים. הוא אפילו לא שבר את שיאו האישי, כי בעונה שעברה הוא הבקיע 4 פעמים במדי דורטמונד בליגת האלופות.
אז עכשיו הבמה כולה שלו, כאילו הגורל ארגן לו במיוחד את הקרב מול האקסית בגמר הגדול פחות משנה אחרי שעזב. הוא מכיר את היריבה היטב וחלק את חדר ההלבשה עם רוב השחקנים שיתייצבו מולו. מצד שני, גם הם מכירים אותו – את כישוריו הבולטים, אך גם את נקודות החולשה שלו, שלא ידועות לקבוצות אחרות. טרזיץ' הוא המאמן הכי מתאים למצוא את השיטה שתנטרל את בלינגהאם, וצריך לקחת בחשבון כי גם ההתרגשות הטהורה עשויה להשפיע. הקשר הוכיח לא פעם חוסן מנטלי פנומנלי, אך הוא לא מכונה, והוא רק בן 20.
המשימה הגדולה של אנצ'לוטי תהיה להכין אותו פסיכולוגית, כי גם בלינגהאם צריך הכוונה. הוא גם חייב לנצל את כוחותיו נכון, לא לשחוק אותו פיזית במחצית הראשונה, ולהשאיר לו צ'אנס להכריע את המשחק בזמן פציעות, אם וכאשר יהיה צורך בכך.
האתגרים של דורטמונד
לתת את מספר הדקות הנכון למרקו רויס
טוני קרוס צפוי לשחק 90 דקות במשחק הפרידה שלו מריאל מדריד, ואולי גם 120 אם יהיה צורך. כאן אין הרבה ספקות, ואליפות אירופה מתחילה רק בעוד שבועיים. מצבו של מרקו רויס במשחק הפרידה שלו שונה. הסמל של בורוסיה עוזב אותה בתום 12 שנה, בעיקר כי אין לו יותר מקום בהרכב, והוא מעוניין לבלות את השנים שנותרו לו על המגרש עם דקות משחק רבות יותר.
מאידך, ברור לגמרי שדורטמונד חייבת לנצל את הכישורים שלו בוומבלי, והשאלה המרכזית היא כיצד לעשות זאת. באיזה שלב כדאי להכניסו במהלך המחצית השנייה? במקום מי? באיזה תפקיד? רויס הוא שחקן מגוון, אך בכושרו הנוכחי אינו מסוגל לבצע עבודה שחורה מרובה בהגנה. לפיכך, האם ניתן בכלל יהיה לשלב אותו במקרה ודורטמונד תהיה ביתרון? והאם משתלם להמר עליו כבר במחצית אם הקבוצה תהיה בפיגור?
אם היחסים האישיים בין הכוכב לטרזיץ' תקינים, הם היו אמורים לדסקס את הסוגיות האלה ביחד בימים שקדמו לגמר, אך זה לא בהכרח המצב. לחץ האוהדים לראות את רויס על המגרש עצום, והמאמן יודע זאת. בסופו של דבר, העסק עלול לפגום בניהול המשחק ולגרום להחלטות טקטיות לא נכונות.
לנצל את זעם השחקנים על אי זימון לנבחרות
בהרכב הראשון של דורטמונד יופיעו, באופן חריג בהחלט, לפחות ארבעה שחקנים שלא מרוצים בלשון המעטה מכך שלא ייטלו חלק באליפות אירופה הקרובה.
מאטס הומלס הושאר בחוץ על ידי מאמן גרמניה יוליאן נגלסמן בצעד שנוי ביותר במחלוקת, ואף לא קיבל הסברים מספקים בשיחה שנמשכה כשתי דקות. "אני אחד הבלמים הטובים בגרמניה כרגע, ואם הבנתי נכון ההחלטה נעשתה בגלל הגיל ולא בגלל הכושר", אמר המנהיג בן ה-35 שעדיין לא החליט לאן מועדות פניו בתום העונה, ולכן ייתכן שיהיה זה משחקו האחרון בקבוצה.
בצעד תמוה עוד יותר לא כלל נאגלסמן בסגל את יוליאן בראנדט, שיכול היה להיות ג'וקר נהדר במגוון עמדות בחלק הקדמי, וגילה יכולת יציבה במדי דורטמונד בחודשים האחרונים – במיוחד בליגת האלופות. הבחירה לכלול 4 שוערים ולהשאיר בחוץ שחקנים כמו בראנדט לא מתקבלת על הדעת, ובגמר ליגת האלופות תהיה לו הזדמנות להראות זאת.
מאמן הולנד רונאלד קומאן החליט לפני יומיים לנפות מהסגל המורחב את איאן מאטסן, על אף שהוא אחד המגנים השמאליים הטובים באירופה כיום, מאז הגיע לדורטמונד בהשאלה מצ'לסי בינואר. בהתחשב בעובדה כי לכתומים אין עושר של כוכבים בעמדה שלו, קשה מאוד להבין את הבחירה – הרי מאטסן בלט במיוחד בדרכה של בורוסיה לגמר. לקומאן יהיה מה להסביר לתקשורת במולדתו אם הוא יצטיין גם מול הלבנים בוומבלי.
לבסוף, ג'יידון סאנצ'ו ידע מזמן שאין לו סיכוי להיכלל בסגל של גארת סאותגייט, אך זו בכל זאת אכזבה אחרי שזהר מול סן ז'רמן בחצי הגמר. מבחינת מאמן אנגליה, הכל ברור לחלוטין, ויש לו אופציות טובות יותר בקישור ההתקפי, אולם סאנצ'ו רצה מאוד לסגור את המעגל בנבחרת כמו שצריך, אחרי החמצת הפנדל הגורלית בדו קרב מול איטליה בגמר יורו 2020. אז הנה לכם, הוא יכול לסגור את המעגל הזה בדרך אחרת, כי במקום יורו 2024 יש לו גמר אחר בוומבלי. הוא חוזר לזירה כדי להניף את הגביע הפעם.
לבחון את טיבו קורטואה
השוער הבלגי גילה יכולה נהדרת ב-4 המשחקים בהם הופיע בליגה הספרדית מאז החלמתו, ושמר על רשת נקיה בכולם. אלא שזה היה במפגשים חסרי חשיבות מול קאדיס, גרנדה, אלאבס ובטיס. כבודן במקומן מונח, אך גמר ליגת האלופות זה משהו אחר לגמרי, וקורטואה מגיע למעמד כשהוא עדיין בשלבי התאוששות מקרע ברצועות ברכו ומפגיעה במניסקוס. המטרה של דורטמונד צריכה להיות לאתגר אותו כמה שיותר, כולל בעיטות ממרחק – כאן צריכה לבוא לידי ביטוי היכולת של מרסל זאביציר שנמצא בכושר מצוין.
הבלגי מקבל אתה מקום בין הקורות ללא התחרות שהיתה צפויה לו, כי אנדריי לונין החולה ייעדר מהגמר. הלחץ על כתפיו גדול, וגם שוער גדול כמוהו עלול לטעות, במיוחד כשהוא עדיין לא במוכנות מלאה. עובדה היא כי אפילו מנואל נוייר, במשחקו הטוב ביותר העונה בגומלין מול ריאל בחצי הגמר, ביצע טעות חריגה בדקה ה-88, וכך נסללה דרכם של הלבנים לגמר. זה יכול לקרות גם לקורטואה, אבל לשם כך חייבת בורוסיה ליזום ולגרום לו לעבוד כמה שיותר קשה.