האווירה במשחק בין רומניה לקוסובו באצטדיון הלאומי בבוקרשט בליגת האומות הגיעה לשיאה עם עימותים, תקריות יוצאות דופן והחלטות מפתיעות. המאמן מירצ’ה לוצ'סקו היה נסער מאוד ממה שקרה וטען כי קוסובו צריכה להפסיד טכנית 3:0, לאחר ששחקניה נטשו את המגרש.
"זה בלתי נסבל!" - לוצ'סקו זועם
לדברי לוצ'סקו, מדובר בתוכנית מתוכננת מראש מצד השחקנים הקוסוברים, שהחליטו לעזוב את המגרש כשהבינו שהם לא יצליחו לנצח. "זה לא מתקבל על הדעת. התקנון קובע: אם קבוצה עוזבת את המגרש, היא מפסידה. לא היו קריאות גזעניות, לא שלטים נגדם. הם קיללו אותנו, שרקו לנו וזרקו בקבוקים, אבל אנחנו המשכנו לשחק. אלו שחקנים מקצוענים, ואם יש לך ספורטיביות - אתה נשאר ומשחק בכל התנאים. הם עשו משהו בלתי נתפס", אמר לוצ'סקו.
מה קרה על המגרש?
המשחק החל באווירה רגועה, אך המתח גבר בדקות הסיום. עימות פיזי בין דניס אליבק לקפטן קוסובו, אמיר רחמני, הוביל להתערבות של שחקנים נוספים משתי הנבחרות. השופט ניסה להרגיע את הרוחות והעניק כרטיסים צהובים לשני המעורבים המרכזיים.
ברגע המכריע, כששחקני רומניה התכוננו לבעיטת עונשין, קיבל רחמני החלטה דרמטית והורה לנבחרתו לעזוב את המגרש. השחקנים נכנסו לחדרי ההלבשה וטענו כי קריאות מצד הקהל הרומני הן שגרמו להם לכך.
תגובות קוסובו – קריאות גזעניות?
נציגי קוסובו טענו לאחר המשחק כי עזיבת המגרש נבעה מקריאות גזעניות שנשמעו מהיציעים. דובר הנבחרת, ביירם שאלה, הסביר במסיבת עיתונאים: "לא ניתן להשתתף אם עקרונות הבסיס של אופ"א אינם מכובדים. זהו מקרה שני באותו אצטדיון שבו אנו זוכים ליחס גזעני. השחקנים החליטו שהכי נכון לא להמשיך לשחק".
"אנחנו קוסובו, מגיע לנו כבוד"
גם מאמן קוסובו, פרנקו פודה, הצדיק את החלטת שחקניו: "ביקשתי לפני המשחק שכולם יכבדו את הקבוצה שלנו. בסיום המשחק, הכבוד הזה נעלם. היינו מוכנים לחזור למגרש, אבל המצב ביציעים לא השתנה, ולכן החלטנו יחד לא להמשיך. זה מצער, כי הצגנו משחק מצוין, אבל אנחנו קוסובו ומגיע לנו כבוד".
עימותים בחדרי ההלבשה ובמנהרת השחקנים
לאחר הנטישה, המשיכו השחקנים הקוסוברים להתעמת, תחילה בחדרי ההלבשה ובהמשך במנהרת השחקנים. חלקם נראו מחליפים דברים קשים עם העיתונאים הרומנים ונציגי המדיה, ואף התחוללו רגעים שהיו קרובים להתפתח לעימות פיזי.
רחמני ושחקנים נוספים מהנבחרת הקוסוברית התרגזו כשנכנסו לאזור התקשורת וראו מצלמות מכוונות אליהם. הם החליפו דברים קשים עם העיתונאים, כשהם טוענים כי הרומנים צריכים להתבייש על האירוח הלקוי.
ההחלטה הדרמטית של קוסובו
גורמים שנכחו במקום דיווחו כי אנשי קוסובו דנו בחדרי ההלבשה אם לחזור לשחק. המאמן פודה יצא להכריז כי השחקנים ישובו למגרש, אך זמן קצר לאחר מכן הוחלט שלא להמשיך, והמשחק פוצץ. שעה לאחר עזיבת השחקנים, עזבו גם אוהדי רומניה את האצטדיון במזג אוויר קריר, כשהם נראים מאוכזבים מהתנהגות האורחים ומהאווירה שנוצרה.
העונשים האפשריים
כעת, אופ"א תצטרך לקבוע את תוצאות המשחק והעונשים למעורבים. אם התקנון ייושם, רומניה עשויה לזכות בניצחון טכני של 0:3. האירוע משקף את המתחים הפוליטיים בין המדינות, כשהקריאות "סרביה!" מצד הקהל העמיקו את תחושת הניכור של הקוסוברים.
אופ"א צפויה לבחון את המקרה, לאור טענות הצדדים והעדויות מהמשחק. ההחלטה עשויה להיות בעלת השלכות על המשך קמפיין ליגת האומות של שתי הנבחרות. המשחק בין רומניה לקוסובו הפך לדוגמה נוספת לכיצד פוליטיקה וספורט משיקים בצורה טעונה. השאלה הגדולה שנותרה: האם ניתן למנוע מקרים כאלה בעתיד?
אגב, בזמן שהמשחק נותר ללא שערים, קוסובו שלטה במשחק עם 17 בעיטות לעומת ארבע בלבד של המארחת. עם זאת, הדיווחים על ההפרעות הגיעו מכמה מהאוהדים ביציעים, שצעקו "סרביה!" לעבר הנבחרת האורחת.
המתחים בין סרביה לקוסובו נובעים מהכרזתה החד-צדדית של קוסובו על עצמאות מסרביה בשנת 2008 – צעד שסרביה אינה מכירה בו. קוסובו זוכה להכרה של יותר מ-100 מדינות, אך רומניה אינה אחת מהן. משחקים בין שתי הנבחרות נוטים להיות טעונים, כפי שנראה גם במשחק הקודם באצטדיון פדיל ווקרי שבפרישטינה, קוסובו, ב-6 בספטמבר 2024. גם המשחק ההוא הופסק מספר פעמים עקב קריאות כמו "קוסובו היא סרביה!"
המשחק ההוא הסתיים בניצחון 0:3 לרומניה, בעוד התאחדות הכדורגל של קוסובו נקנסה בסכום כולל של 61,000 אירו בשל האלימות במשחק. רומניה, עם ארבעה ניצחונות מארבעה משחקים, מובילה את ביתה בטבלה, בעוד קוסובו שנייה עם תשע נקודות מתוך ארבעה משחקים. אם המשחק הזה יוכרז כמשחק מבוטל, סביר שרומניה תוכרז כמנצחת, בהתאם לנוהל המקובל במשחקים שפוצצו.