יום חמישי, 26.12.2024 שעה 17:07

כנגד כל הסיכויים: איראן מגיעה להטביע חותם

למרות ביקורת גדולה מבית ומחוץ, משבר שפילג את חדר ההלבשה וסכנת הרחקה מהמונדיאל, הנבחרת הכי פוליטית בטורניר מגיעה לקטאר כדי להשתיק את כל העולם

|
נבחרת איראן (רויטרס)
נבחרת איראן (רויטרס)

כששריקת הפתיחה של מונדיאל 2022 מעבר לפינה, רוב השחקנים, המאמנים, הפרשנים ובעצם כולם, מדברים לרוב על המפגשים החמים, על המטרות, על הכוכבים ועל כל שסובב סביב הפסטיבל שנפתח עוד רגע במזרח התיכון. כולם, חוץ מנבחרת איראן. במדינה האסייתית מתחולל משבר שהולך ומעמיק שסיבך גם את שחקני הנבחרת בין השלטון לבין האזרחים, כאשר זה לצד ביקורת הולכת וגוברת מצד מדינות העולם וסכנת הרחקה ממשית על ידי פיפ”א, בנבחרת הלאומית של איראן מתעסקים בהכול חוץ מהמונדיאל בקטאר. ב-2018 היא סיימה במקום השלישי בבית אחרי ספרד ופורטוגל.

למרות משבר עמוק סביב עמדת המאמן שפיצל את חדר ההלבשה, הנבחרת של מהדי טרמי וסרדאר אזמון יכולה לטפוח לעצמה על השכם אחרי קמפיין מוקדמות מעולה. בסיבוב המוקדמות השני, הנבחרת האיראנית סיימה ראשונה וספגה רק שני הפסדים ובסיבוב השלישי אף התעלתה על עצמה וסיימה ראשונה בבית כשהיא מקדימה את דרום קוריאה החזקה וסופרת לחובתה רק הפסד אחד. מי אחראי לכל הקמפיין הנפלא הזה? דראגן סקוצ'יץ', שם לא גדול בלשון המעטה. הקרואטי בן ה-53 נדד שנים בין קבוצות במזרח התיכון והגיע לאיראן לפני כמעט עשור.

אחרי מספר שנים בינוניות בקבוצות מרכז טבלה באיראן, המאמן שהגיע לנבחרת בגלל קושי כללי לאחר הפיטורים של מארק וילמוט הבלגי, לא דמיין בחייו שייבחר לאמן את הנבחרת הלאומית לפני טורניר כל כך חשוב. אמנם הקרואטי כבר לא יזכה לקצור את הפירות למרות 10 ניצחונות רצופים שרשמה הנבחרת תחתיו, אך למרות הטלטלות הרבות לקטאר מגיעה נבחרת מוכשרת שיודעת מה היא מסוגלת לעשות. אי שם בטהרן מקווים שעם שני חלוצים גדולים בדמותם של מהדי טרמי מפורטו וסרדאר אזמון מבאייר לברקוזן ושלד שרץ עוד מהמונדיאל הקודם, הנבחרת הכי מבולגנת בטורניר תצליח להפתיע את עצמה ואת כולם.

סרדאר אזמון, מהדי טרמי ומאגסרדאר אזמון, מהדי טרמי ומאג'יד חוסייני בטירוף (רויטרס)

לאחר ההעפלה המשכנעת לגביע העולמי, הנבחרת שזכתה שלוש פעמים באליפות אסיה ועומדת לערוך את ההופעה השישית שלה במונדיאלים, הוגרלה לבית ב’ יחד עם ארצות הברית, אנגליה ו-וויילס. למרות היכולת החלשה של ארה”ב והתלות של הדרקונים בגארת’ בייל, הסיכויים של החבורה של קרלוס קיירוש לא גבוהים לעשות סנסציה בבית שיעשה הרבה כותרות, אבל לא בהכרח כאלה שקשורות לכדורגל.

בבית הכי פוליטי שיש לטורניר להציע, האיראנים יפגשו את היריבה השנואה אותה מכנים בטהרן “השטן הגדול”, לשחזור המפגש ממונדיאל 1998 אז האיראנים השיגו 1:2 היסטורי על האמריקאים בשלב הבתים. המכשול הקשה של האיראנים הוא המפגש עם הפייבוריטית הברורה של הבית, אנגליה, שתפגוש גם היא בדרבי אנגלו-סקסי את ארה”ב. אך על אף הסיכויים הנמוכים של בעלת בריתה של קטאר, באיראן מאמינים שהפעם אפשר להדהים את העולם ולעבור את שלב הבתים בפעם הראשונה בהיסטוריה, למרות שמסביב הכל גועש.

הכוכב: הצ’אנס של מהדי טרמי

לכל נבחרת שמגיעה למונדיאל יש את הכוכב הגדול שלה, אותו שחקן שכל עיני האומה נשואות אליו והוא זה שצריך לסחוף את הנבחרת על כנפי ההצלחה. אז נכון, כנראה שיש כוכבים גדולים ממנו וכנראה שיש חלוצים טובים ממנו, אבל המשקל על הכתפיים של מנהיג הנבחרת האיראנית, מהדי טרמי, הוא כנראה הגדול מכולם. חלוצה בן ה-29 של פורטו עוד נדד במועדונים באיראן ובקטאר עד גיל 25, עד שריו אבה הקטנה מפורטוגל זיהתה את הפוטנציאל של החלוץ האיראני והרוויחה את טרמי בלי לשלם אירו אחד.

מהדי טרמי חוגג (רויטרס)מהדי טרמי חוגג (רויטרס)

אחרי עונה אחת במועדון הקטן, כבר כל פורטוגל ידעה מי הוא מהדי טרמי. החלוץ האלמוני סיים את עונת 2019/20 עם 21 שערים וחמישה בישולים בכל המסגרות והוביל את מועדון הפאר, פורטו, לרכוש אותו בסיום העונה תמורת חמישה מיליון אירו. אבל אם חשבתם שקפיצת המדרגה לפורטו תעצור את הנסיקה של מכונת השערים האיראנית, אז ההפך הוא נכון. עם סטטיסטיקה מפלצתית שעומדת על 49 שערים ו-35 בישולים בשתי העונות האחרונות שלו בפורטו, כולל שער בלתי נשכח ברבע גמר הצ’מפיונס נגד צ’לסי של תומאס טוכל, כל אירופה כבר שמעה על הטורף האיראני.

אז איך מכונת השערים כבר לא מחוררת רשתות באנגליה או ספרד? גם באיראן שואלים. מעבר לחוש מיוחד לכיבוש שערים, החלוץ האיראני טומן בחובו מזג מאוד חם והמון ‘שטיקים’ שבכדורגל האירופי פחות אוהבים. כמות כרטיסים צהובים חריגה לחלוץ וחיבה מוגזמת לצלילות ברחבה הפכו את הטורף האיראני לעסקה מסוכנת, למרות התעניינות רחבה מצד ארסנל ומצד מילאן שהיו מועמדות אפשריות להחתים את טרמי.

השחקן, שכבש 27 שערים ב-60 הופעות בנבחרת הלאומית, גורר כותרות בטהרן לא רק בגלל היכולת המחוננת לשים את הכדור ברשת. יחד עם עלירזה ג'האנבחש, טרמי הוביל מחאה גלויה נגד המאמן הקרואטי דראגן סקוצ’יץ’ בגלל קרבתו לקרלוס קיירוש וגם נכנס לסכסוך פנימי עם הכוכב השני, סרדאר אזמון, שהיה מתומכיו הבולטים של הקרואטי המפוטר.

סארדר אזמון ומהדי טרמי בימים יפים יותר. יחזרו לשתף פעולה? (רויטרס)סארדר אזמון ומהדי טרמי בימים יפים יותר. יחזרו לשתף פעולה? (רויטרס)

מי ניצח באותה “מלחמה” כולנו יודעים, אך פרשיות מסוג כאלו הן בדיוק מה שמונעות מהחלוץ האיראני לעשות את קפיצת המדרגה המיוחלת. למרות החסרונות, בטהרן יודעים שהגיע “זמן טרמי”, מכיוון שבהזדמנות הכי טובה (ואולי האחרונה) בקריירה שלו, האדם היחידי שיכול לקחת את הנבחרת האיראנית וגם את הקריירה שלו, לגבהים חדשים, הוא מהדי טרמי.

פינג פונג: מה יקרה עם סארדר אזמון?

עם כינוי כמו “מסי האיראני”, תג מחיר של 25 מיליון אירו ותואר מכובד מתוקף היותו הלגיונר הצעיר ביותר בהיסטוריה של הכדורגל האיראני, את הסיבות ללחץ על הכתפיים של סרדאר אזמון לא קשה לנחש. אבל רגע לפני שצוללים לסיבות שעצרו את הנסיקה של התקווה האיראנית הבאה, צריך להכיר את היהלום מצפון מערב איראן. הקשר בן ה-27 של באייר לברקוזן סומן עוד מגיל קטן כדבר הבא של הכדורגל האיראני, כשכיכב במחלקות הצעירות של ספהאן, המועדון הבכיר של העיר איספהאן, העיר השלישית הגדולה באיראן.

עם כישרון ודריבל נהדר, יצירתיות וראיית משחק מחוננת ויציאה קטלנית מהמקום שהפכה להיות סימן ההיכר של “מסי האיראני”, אזמון עזב את הבית כבר בגיל 17 על מנת לחתום באקדמיה של רובין קאזאן הרוסית, כשהוא מסומן כהבטחה הגדולה ביותר של הכדורגל הפרסי. אחרי שתי עונות בקאזאן, כולם כבר הבינו איזה כישרון מתפתח אי שם ברוסיה והרוסים קיבלו הצעות מארסנל, ליברפול וזניט סנט פטרסבורג. לבסוף, אזמון הושאל ובסוף נרכש על ידי רוסטוב בעסקה די שנויה במחלוקת, אך כבר מאותו רגע היה ברור ש”מסי האיראני” לא יישאר ברוסיה זמן רב.

סרדאר אזמון (רויטרס)סרדאר אזמון (רויטרס)

לאחר נדידות הולכות ונשנות בין קאזאן לרוסטוב, ב-2019 מועדון הפאר הרוסי זניט החליט להשקיע 12 מיליון אירו על הקשר האיראני וכבר מהפתיחה היה ברור שבסנט פטרסבורג לא יצטערו לרגע. אזמון נתן ארבע שנים אדירות בזניט, במהלכן היה מעורב בלא פחות מ-85 שערים ב-104 הופעות, זכה עם הקבוצה בארבע אליפויות, בתואר שחקן העונה בעונת 2020/21 והוביל את הקבוצה לשלושה קמפיינים מכובדים בליגת האלופות. באירופה כבר לא יכלו להתעלם מהאיראני שמסחרר את רוסיה והמזרח התיכון ובאמצע העונה שעברה עבר אזמון בהעברה חופשית תמורת סכום זעום של 2.5 מיליון אירו לבאייר לברקוזן.

למרות כל הרקורד המרשים ודרך שנראית כמו מתכון בטוח להצלחה, מדוע לא כל חובב כדורגל ממוצע מכיר השם סרדאר אזמון? ואכן, הקדנציה של אזמון בגרמניה לא הולכת כל כך טוב בלשון המעטה. אחרי 22 משחקים הקשר המוכשר רשם שער אחד ושלושה בישולים בלבד, מספרים נוראיים למי שהגיע למערב גרמניה כדי להיכנס לנעליים של קאי האברץ שעושה חיל בלונדון.

אך למרות שהתקשורת הגרמנית הכריזה ש”מסי האיראני” הוא עוד פלופ מאכזב, הטורניר הנוכחי יכול להיות זה שישיב לאזמון את הכינוי בעל המשקל הרב שהודבק לו. אם אזמון רוצה להפסיק את הפינג פונג שאולי נחשב למאפיין הכי בולט בקריירה שלו יותר מכל כישרון, אז קטאר היא ההזדמנות, ואולי ההזדמנות היחידה.

סרדאר אזמון. ישחזר את ימי הקסם בזניט? (רויטרס)סרדאר אזמון. ישחזר את ימי הקסם בזניט? (רויטרס)

הגיע הביתה: קרלוס קיירוש חוזר לעשות סדר

למרות שהפך להיות מזוהה עם איראן אחרי קדנציה ארוכה של שמונה שנים, אולי זה המקום לרענן את הזיכרון בנוגע לקרלוס קיירוש, המאמן בן ה-69 שנולד במוזמביק וחזר לאמן את הנבחרת לקראת המונדיאל. הפורטוגלי שימש כעוזרו של אלכס פרגוסון במנצ’סטר יונייטד במשך חמש שנים ואימן את ריאל מדריד בעונת 2003/04, קיירוש היה האחראי לגידולו של דור הזהב הפורטוגלי בשנות ה-90, דור שכלל את לואיס פיגו, רוי קושטה, ויטור באיה ועוד.

לאחר קריירת נבחרות מרשימה, שכללה שתי קדנציות לא כל כך מוצלחות בפורטוגל, בנוסף לכך שאימן את נבחרות איחוד האמירויות, סעודיה ודרום אפריקה, קיירוש הגיע ב-2011 לטהרן כדי להצעיד קדימה את הנבחרת האיראנית. למרות שתי עליות רצופות לשני המונדיאלים האחרונים, האיראנים לא עברו את שלב הנוקאאוט פעם אחת כאשר גם במסגרת היבשתית התוצאות אכזבו, עם הישג “שיא” של הגעה לחצי הגמר מול יפן באליפות אסיה ב-2019. אחרי פרידה הדדית בסוף אותה שנה, קיירוש עוד עבר בקולומביה ומצרים, אבל אפילו הוא לא האמין שימצא עצמו שוב מסתובב בטהרן.

אותו דראגן סקוצי’ץ’ הקרואטי, שנזרק החוצה מהנבחרת האיראנית למרות קמפיין המוקדמות המעולה שרשמו האסייתים תחתיו, לא פוטר מסיבות מקצועיות. איך זה קשור לקרלוס קיירוש? ובכן, חדר ההלבשה האיראני שסבל ממחנות נפרדים ומסכסוכים בין שחקנים התפצל גם בנושא האיש שעומד על הקווים. מהדי טרמי ועלירזה ג’האנבחש נמנו על מחנה קיירוש, בעוד שסרדאר אזמון והשחקנים הצעירים יותר תמכו בסקוצ’יץ’. איך הסאגה נגמרה כולנו יודעים, אך עצם קיומה של הסיבה הלא רשמית לחזרתו של קיירוש לאיראן אולי כבר מדליקה נורה אדומה בכל מה שקשור לציפיות מהטורניר הקרוב.

קרלוס קירוש (רויטרס)קרלוס קירוש (רויטרס)

למרות החזרה השנויה במחלוקת לנבחרת, לקיירוש יש כמה יתרונות שאם יפיק מהם את המירב, הוא יוכל אולי סוף סוף לרשום הישג משמעותי אחרי תשע שנים בתפקיד. ראשית, הפורטוגלי מעדיף לשחק במערך של 4-3-3 ועם חוד התקפי לא רגיל שיורכב ממהדי טרמי, עלירזה ג’האנבחש וסרדאר אזמון, יכול להיות שהאיראנים יעשו הרבה כאבי ראש ליריבות בבית.

שנית, אין חכם כבעל ניסיון, כך שאם יש מישהו שיודע מי זאת הנבחרת האיראנית, זה הוא קרלוס קיירוש. בנבחרת שמגיעה עם מעטפת גרועה, סכסוכים פנימיים והמון לחץ על הכתפיים, סביר להניח שהאיראנים יסיימו את הטורניר בקטאר כמו חמשת הקודמים, בהדחה כואבת, אך אם יש סיכוי שהפעם הם ידהימו את כל העולם, זה יכול לקרות רק עם קיירוש.

אסור לפספס
נגןמי עבר בהצלחה את אתגר הפינג פונג של ב"ש?
מי עבר בהצלחה את אתגר הפינג פונג של ב"ש?
נגןדניאל פרץ מקדם עם נועה קירל את השיר החדש
דניאל פרץ מקדם עם נועה קירל את השיר החדש
נגןחופשה חלומית: משפחת רונאלדו חוגגת בלפלנד
חופשה חלומית: משפחת רונאלדו חוגגת בלפלנד
נגןלאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
לאמין חושף: המתנה הכי שווה שקיבל בכריסמס
/* LAST / NEXT ROUNDs */