יו"ר עמותת ‘Tottenham Tribute Trust’, ג'ונתן אדלמן, לא רגיל להיות בכותרות. הוא בדרך כלל מאחורי הקלעים, כאשר עמד בראש ארגון הצדקה שהוקם כדי לדאוג לצרכים של שחקנים לשעבר. אדלמן עשה את עבודתו בנאמנות ובמקצועיות במשך כ-20 שנה.
אדלמן הודיע על התפטרותו עקב "חוסר בהירות מוסרית כרונית" ואמר שהוא "לא יכול יותר לעסוק" עם המנכ"לית דונה קאלן והיו"ר של המועדון דניאל לוי. בניגוד ללא מעט יהודים שעומדים בראש קבוצות אנגליות ואפילו בבעלות ששומרים על שתיקה רועמת, שברגע האמת לא עומדים לצידה של מדינת ישראל, דווקא אדלמן הוכיח אחרת עם תגובה מהירה וחד משמעית להנהלת המועדון האנגלי אחרי הרצח המתועב והנורא, לעומת למי שנעלמו ונדמו.
כעת בראיון מיוחד ל-ONE אדלמן מספר לנו על ההחלטה שלו, כיצד הוא רואה את הדברים, מה גרם לכך, והאם שמע מהבעלים דניאל לוי היהודי?
"מבחינתי מדובר בשאלה של ערכים ומוסר. אני לא יכול להבין אף אחד, כולל אנשים וארגונים בעלי השפעה גלובלית, שאינם יכולים להביא את עצמם לגנות בבירור את מעשי הרשע הטהור הזה".
עוד הוא מוסיף: “חשוב שתבין את מהות התפקיד ממנו התפטרתי. קרן הצדקה הזו פועלת באופן עצמאי ונפרד מהמועדון. אני ושאר הנאמנים נמצאים בתפקיד באופן התנדבותי לחלוטין. אני והנאמנים (‘trustees’) עבדנו באופן צמוד עם המועדון במשך 20 שנה כדי לעזור לכמה שיותר שחקני עבר ואנשי צוות אימון מהמועדון בזמנים קשים, המועדון התנהל מולנו בצורה פנטסטית. כיו"ר חבר הנאמנים, הייתי איש הקשר בין ארגון הצדקה למועדון אחרי שהם כשלו בהעברת המסר הראוי באופן חד וברור לגבי האירועים מיום שבת ה-7.10 – ברמה האישית הרגשתי שאני לא יכול להמשיך לעבוד איתם".
במקביל, לאדלמן חשוב להבהיר: "אני מקווה שתבין מזה שאמנם עבדתי בקרבה לכדורגל במהלך השנים האלה, אבל אני לא אוחז באף תפקיד רשמי שקשור לכדורגל בטוטנהאם".
האם דניאל לוי או מי מטעמו יצר איתך קשר לאחר מכתבך?
"לא שמעתי דבר מדניאל לוי, קיבלתי תגובה מדונה קאלן".
עד עכשיו ראינו קול ברור מתוך הכדורגל האנגלי רק שלך ושל בעלי קריסטל פאלאס, האם יש עוד אנשים שחשוב שנזכיר שאנחנו לא יודעים?
"ההצהרה של קריסטל פאלאס מראה כמה פשוט היה אפשר לתת הצהרה ראויה. צ'לסי נתנו הצהרה שלפחות ציינה שמדובר ביהודים, למרות שלא הייתה ברורה וחדה כמו זו של פאלאס. כדאי גם לציין את הרב גולדברג שהתפטר מראשות "הפורום לאמונה" של ההתאחדות האנגלית וכבר ערך ראיונות לתקשורת האנגלית כדי להסביר את הסיבות לכך".
מה גרם לך לבסוף לפעול כמו שעשית, ההתפטרות, מה מבחינתך שבר אותך וגרם לצעד הזה?
"קראתי את ההצהרה של ספרס לראשונה ביום חמישי בערב וכתבתי למועדון ביום שישי. יש לי בני משפחה וחברים בישראל, ובזמן שהם וילדיהם נלחמים על החיים של העם היהודי, לא יכולתי להישאר אדיש. זו אחריות של כל יהודי בעולם לעשות כל דבר, גדול או קטן, כדי לעזור. המעט שבמעט שעשיתי היה לעמוד מאחורי האמונות והערכים שלי, ולכבד את העם שלנו שעומד בפני התקפות ברבריות. לא יכולתי להסתכל בעיניים של הילדים שלי אם הייתי מתעלם".
כמה אתה מאוכזב מהתנהלות המועדון?
"אני חושב שהשפה בה השתמשתי במכתב הייתה כדי להעביר את תחושת שאט הנפש שלי. מספר ההודעות שקיבלתי מאוהדי טוטנהאם, וגם אוהדים של קבוצות אחרות, לא רק באנגליה אלא גם מישראל - אני מקבל את התחושה שאני לא לבד עם התחושות האלה".
מנור סולומון יצר איתך קשר?
"אני לא מכיר את מנור באופן אישי אבל ראיתי את הכאב שלו באמצעות האינסטגרם והטוויטר שלו".
משפחת רובן, מהמשפחות העשירות ביותר באנגליה שותפים בניוקאסל, כאשר הילד ג'יימי מעורב בניהול המועדון. כמו כן, יודעים שיש להם השקעות בישראל וגם קשרים עם צמרת השלטון לשעבר כמו אהוד ברק ותמיר פרדו, אז מדוע קולם נדם?
"יש הרבה יהודים שמעורבים בכדורגל האנגלי. אלה שנשארו בשקט צריכים להסתכל על עצמם במראה. הם היחידים שיודעים מדוע עם שמים אינטרסים כלכליים על פני האנשים שלהם. ליהודים יש זיכרון ארוך. ה-DNA שלנו בנוי מהישרדות ובניה מחדש. כשנתחיל בתהליך הבניה, נזכור גם את אלה שעמדו מנגד ושתקו בשעות שהיינו צריכים לשמוע מהם".
האם קראת את המכתב של יו"ר מנהלת הכדורגל בישראל ארז כלפון לפרמיירליג? מה התגובות באנגליה?
"אני לא האיש להגיב על הפעולות של ההתאחדות הישראלית או מנהלת הליגות, הם מבינים יותר ממני את המצב והפוליטיקות סביב העניין. מה שאני יכול לומר שהרגע להפגין סולידריות באמצעות תאורה כחול לבן היה בשבוע שעבר. בכך שהם חיכו, הפרמייר ליג ושאר המועדונים האנגלים ידעו שהתגובה של השלטון בישראל תגיע בקרוב ובכך להגן על ההחלטה שלהם לדקת דומיה משותפת, כפי שצוין בהודעות שלהם. אני כן חושב שההתאחדות והמנהלת בישראל צריכות להמשיך את הדיאלוג עם מקבליהם האנגלים כדי לקדם נושאים אחרי המלחמה, במיוחד כאלה שקשורים בילדי הדרום".