יש שחקנים שכשהם נגדך אתה לא יכול לסבול אותם, וכשהם איתך, אתה מאוהב בהם. שחקנים מהסוג שכל אוהד או מאמן היה רוצה בקבוצה שלו, אך היו היריבים הכי גדולים שלו אם היו בצד השני. השחקן שעונה אולי בצורה הכי טובה להגדרה הזאת הוא מגינה של הפועל באר שבע, הלדר לופס, שכבר מזמן הפך להרבה מעבר למגן אדיר שמשדרג את הקבוצה מבירת הנגב, לאחד המנהיגים שלה.
אפשר לומר שמאז העזיבה של פייר קורנו את מכבי חיפה, הטענה שלופס הוא המגן השמאלי הטוב בליגת העל כבר הפכה לקונצנזוס בקרב הקהל הרחב. מעבר למשחק ההגנתי שבדרך כלל מאוד יציב, הפורטוגלי מהווה כלי נשק התקפי עם מספרים שלא מביישים שחקן כנף, כשהעונה, הוא בדרך לעונתו הטובה ביותר במישור המספרי, כשהוא עומד כבר על 4 שערים ו-5 בישולים בליגה, ו-7 שערים בכל המסגרות.
“לקוז’וק יש השלכה ישירה על המספרים שלו”
המספרים של לופס לא מפתיעים אף אחד, כי זה מה שהוא עשה לאורך רוב הקריירה שלו. היכולת של המגן לתרום למשחק ההתקפה הפכה לטיקט שלו עוד לפני שהגיע לישראל, אלא שבבאר שבע, זה הגיע לשיא; לופס כבש 29 שערים בקריירה, 22 מתוכם בישראל, כאשר מתוך 32 בישוליו, 12 היו כאן, מאז הגיע בעונת 2021/22. מדובר במספרים יוצאי דופן לשחקן הגנה.
הלדר לופס (רדאד ג'בארה)גם סוג השערים שלופס כובש, מראים עד כמה הוא מגוון במשחק שלו ומצטיין בכל הקשור לתנועה ללא הכדור. הוא מסוכן מאוד במצבים הנייחים וניחן במשחק ראש מעולה, אך המון פעמים תוך כדי משחק עוזב את עמדת המגן השמאלי והופך לכתובת לכדורים בתוך הרחבה ממש כמו חלוץ, כש-3 מתוך 4 שעריו בליגה הובקעו ממשחק רץ, ולא ממצב נייח.
“למאמן יש השלכה ישירה על המיקום, התפקוד והמספרים שלו” מנתח חלוץ מכבי יפו בהווה, שחקן ב”ש בעבר ופרשן פודקאסט הפועל ב”ש ב-ONE, דובב גבאי. “גם משחק הלחץ הגבוה עוזר לו להיות בחלק של היריב ברוב דקות המשחק. יש את עניין הגיל. בכל שנה מדברים על אם להאריך או לא להאריך לו את החוזה, אני חושב שאין סיבה לא להאריך לו את החוזה, בטח איך שהוא נראה מבחינה פיזית”.
לפני הכל – מגן
בכדורגל הישראלי ובכלל, יש נטייה להדביק למגן שטוב התקפית סטיגמה שהוא פחות טוב בצד ההגנתי, ולהפך. הגדולה של לופס, היא היכולת שלו לתת תפוקה בשני צדי המגרש, וזה בא לידי ביטוי בצורה עוצמתית אפילו יותר בחלק הראשון של העונה.
אם מוציאים את לופס, את העונה הנוכחית הפועל באר שבע פתחה עם הגנה שאם הייתם מציגים אותה לכל חובב כדורגל ישראלי, הוא יכול היה לחשוב שמדובר בקבוצת מרכז טבלה; ניב אליאסי אחרי עונה טובה אך עדיין לא שוער שנחשב למנוסה בליגה, בעמדת המגן הימני גיא מזרחי, שדשדש בהפועל חיפה ומכבי נתניה לפני שהגיע לבירת הנגב, אור בלוריאן שירד ליגה עם הפועל תל אביב, מתן בלטקסה שמיעט לשחק במכבי ת”א ואיתן טיבי שהרבה מעבר לשיא. זה לא מנע מבאר שבע להציג משחק הגנה קבוצתי מצוין ברוב מוחלט של המשחקים הללו, אך לופס, השחקן הוותיק ביותר מבין חוליית ההגנה ובעל הרזומה המרשים ביותר, הפך עוד יותר לדמות מפתח.
הלדר לופס (רדאד ג'בארה)“הוא היה צריך להיות המבוגר האחראי בכל מה שקשור לחלק האחורי” מסביר דובב גבאי. “הוא היה הגורם המאוד משמעותי לזה שהפועל באר שבע לא ספגה הרבה שערים. כמובן שיש חלק מאוד גדול לסגנון המשחק של הפועל באר שבע, ללחץ הגבוה ולדרישות של רן קוז’וק”.
הפך לקפטן השני אחרי ויטור
קשה למצוא דוגמאות לקבוצות ישראליות שבהן שני הקפטנים הראשונים היו זרים, והדבר הזה מעיד על היכולת של הפועל באר שבע לגרום לשחקנים שלה להרגיש בבית. מיגל ויטור כבר הפך מזמן לישראלי, גם בתעודת הזהות, אך גם לופס, שקיבל העונה את תפקיד הקפטן השני וענד את הסרט בלא מעט משחקים בזמן שהבלם היה פצוע, כבר מרגיש כמו מישהו שגדל בשכונה ד’ בעיר. אפשר לראות זאת בסרטונים שהפועל באר שבע מעלה לרשתות. רק בשבוע שעבר, הקבוצה מבירת הנגב ערכה ערב גיבוש שכלל ארוחת על האש וקריוקי, כשמי שכיכב מעל כולם הוא כמובן המגן הפורטוגלי, שלא פספס הזדמנות להיראות בפריים ולשגע את כולם.
“לא מפתיע אותי אפילו בטיפה מה שהשחקנים הזרים, וגם הישראלים שמגיעים מבחוץ, מרגישים בהפועל באר שבע” מסביר גבאי, שמתאר את התקופה בה חי בבירת הנגב כתקופה הטובה בקריירה שלו, גם מחוץ למגרש. “כשאתה עובר לגור שם, אתה מבין שזו עיר כיפית ברמות שאי אפשר להסביר. יש חום ואהבה שאתה יכול לקבל אותו רק בפריפריות מסוימות, ובאר שבע זה מקום מדהים. בכל מקום שתלך, תקבל הכל בחינם, ידברו איתך. זה גם יכול לבוא לידי ביטוי הפוך, אבל אהבה שמקבלים שם לא מקבלים בשום מקום אחר”.
הלדר לופס (חגי מיכאלי)האהבה הזאת שלופס מקבל מהקהל הבאר שבעי, היא הסיבה המרכזית שגרמה לו להישאר כאן למרות אירועי השבעה באוקטובר והמלחמה שמדינת ישראל חווה בשנה וחצי האחרונות. הוא תמיד רצה להישאר, וגם הקשר המיוחד עם מיגל ויטור, איתו הוא מבלה שעות רבות גם מחוץ למגרש, סייע לו לא מעט לאורך הדרך. לופס מחובר מאוד גם לשחקנים הישראלים בסגל, אך העונה, העובדה שיש לצידו עוד ארבעה דוברי פורטוגזית (קרלוס פונק, מיגל ויטור, יורי מדיירוש ולוקאס ונטורה) לבטח עוזרת לו עוד יותר להרגיש בבית.
רוצה אותו איתך, שונא אותו נגדך
אי אפשר לדבר על לופס בלי להתייחס לתדמית ה”פרובוקטור” שדבקה בו. אפשר להבין למה הפורטוגלי הוא דמות לא כ”כ אהובה על אוהדי היריבות, ומנגד, אחת האהובות ביותר על הקהל הבאר שבעי. הוא לפעמים נוטה להיות תיאטרלי, המשחק שלו מאוד אגרסיבי, הוא מרבה לדבר עם השופטים, אין לו בעיה להתגרות בקהל יריב ועושה רושם שמה שנהוג לכנות כ”טראש טוק”, הוא חלק בלתי נפרד ממנו וזה שגם מכניס אותו לטירוף חיובי תוך כדי משחק. הוא מסוג השחקנים שיעשו הכל כדי לנצח, ומבחינתו, כל האמצעים כשרים.
כששאלתי את דובב גבאי על הטמפרמנט של לופס, הוא סיפק השוואה מעניינת: “בוא ניקח לדוגמה את ערן לוי. כשאתה תראה אותו על המגרש, אתה תראה כמה שהוא מקלל, כמה שהוא רב, עצבני, מה הוא לא יעשה, זו התדמית שלו. אם אני אגיד לך שמחוץ לכדורגל, אם אני אתקע באילת, הוא השחקן הראשון שאני אתקשר אליו והוא יבוא ויעזור לי? יש שחקנים שמתנהגים בצורה מסוימת על המגרש, ומחוץ למגרש זה אדם שונה לחלוטין”.
נאאל עודה שולף אדום להלדר לופס (חגי מיכאלי)גבאי מוסיף: “יש משחקים שזה יכול להוציא אותו מאיזון ולגרום לקהל להתלהט ולקחת את השחקנים למקומות לא טובים, אבל ב-90% מהמקרים זה לדעתי דווקא עזר לקבוצה. אני מאוד אוהב את זה ששחקן חי את המשחק, לפעמים התיאטרליות שלו היא מוגזמת לחלוטין לכל הדעות, אבל אם אתה שואל אותי, זה שחקן שהייתי רוצה אותו אצלי בכל רגע נתון על המגרש”.
אי אפשר לדעת עדיין כיצד תסתיים העונה של הפועל באר שבע. כשהיא מגיעה למשחק העונה מהמקום הראשון וברקע חצי גמר גביע המדינה מול הפועל ת”א, היא עוד יכולה להיגמר בדאבל היסטורי, ונדמה שליכולת של לופס, אחד השחקנים בסגל של רן קוז’וק שכבר היה במעמדים כאלה, יהיה משקל משמעותי באופן שבו תיזכר העונה של מוליכת הטבלה.
לופס כבר זכה באליפות. הוא עשה את זה בא.א.ק אתונה ביוון, אפילו כשחקן משמעותי. המגן הפורטוגלי מביא איתו ניסיון שעשוי להתברר כקריטי בדיוק בשלבים אליהם אנחנו נכנסים בעונה, והערב ב-20:30, במשחק הכי חשוב של הדרומיים העונה, הווינריות והמנטליות “הבלתי שבירה” שלו ושל חבריו תעמוד למבחן מול אלופת המדינה.
הלדר לופס בטירוף (מרטין גוטדאמק)