ישנם לא מעט כדורגלנים לאורך ההיסטוריה שסחבו קבוצות על הגב. כשיורדים לרזולוציה של הכדורגל הישראלי, הדוגמה הטובה ביותר לכך היא ערן זהבי בקדנציה הקודמת במכבי תל אביב. בשנתיים האחרונות, נדמה שדווקא הפועל חיפה הצנועה מספקת לנו דוגמה שאפילו מתעלה על מספר 7 בצהוב בהיבט הזה, ואנחנו מדברים כמובן על גיא מלמד.
עם 17 כיבושים מ-25 סך הכל של הקבוצה העונה, גיא מלמד הפך לתופעה של ממש. עד שהיה בן 29, לפני ארבע שנים, מלך שערי ליגת העל עד כה היה נחשב ל”עוד חלוץ טוב” במה שנוטים לכנות כ”ליגת העל השנייה”, הלא היא הליגה שמורכבת מקבוצות הדרג השני והשלישי, ללא הגדולות. מלבד הניסיון הלא מוצלח בהפועל באר שבע בעונת 2017/18, מלמד לא באמת נספר על ידי אנשי מקצוע כמי שיכול להיות המוציא לפועל העיקרי, בטח לא במועדונים המובילים. אלא שבארבע העונות האחרונות, משהו השתנה.
אחרי שיצא לעונה לא רעה מעבר לים, בה כבש 7 שערים בכל המסגרות בסנט ג’ונסטון הסקוטית, מלמד חזר לליגת העל, ומאז, הוא מציג שיפור מתמיד מדי עונה; זה התחיל מ-9 שערי ליגה בסכנין ב-2021/22 והמשיך עם 12 בעונה שלאחר מכן, אך הפריצה הגדולה לתודעה של כלל אוהדי הכדורגל הגיעה בעונה שעברה עם 17 שערים בהפועל חיפה, מספרים שאליהם הגיע כבר בשלב הזה של העונה.
מדובר ב-34 שערים ב-49 משחקי ליגה בשנתיים האחרונות, ואת זה הוא עושה לא במכבי תל אביב, לא במכבי חיפה, לא בהפועל באר שבע וגם לא בבית”ר, אלא בהפועל חיפה, קבוצה שמייצרת הרבה פחות מצבים ושולטת הרבה פחות בכדור בהשוואה לגדולות. זה מחייב אותו להיות מפוקס בכל רגע נתון ולנצל כל הזדמנות, שמא לא תחזור. וזו הגדולה של גיא מלמד בשנתיים האחרונות, לעשות מהמינימום את המקסימום.
הפריצה הגדולה של מלמד לא הגיעה משום מקום. לאחר שהיה בצומת דרכים בקריירה עם החזרה מסקוטלנד, הוא הבין שהוא צריך לעבוד קשה יותר כדי להצליח. החלוץ עטף את עצמו באנשי מקצוע, שידרג את עצמו מבחינה פיזית, מנטלית, והחל לעבוד, כמו לא מעט כדורגלנים בליגת העל, עם אנליסט אישי, כשביחד הם עוברים על קטעי וידאו ממשחקים ומנתחים כל מהלך בו היה מעורב, וכיצד הוא יכול היה לעשות אותו טוב יותר.
מלמד תמיד האמין בעצמו, גם כשלא בהכרח כולם האמינו בו. "אני בטוח שאני שווה כמות דו-ספרתית של שערים בכל קבוצה בליגה", כך אמר בראיון לכתב ONE תומר חבז באוגוסט 2021, כשעד אז עשה זאת פעם אחת בלבד, בעונת 2018/19, עם 10 שערים (9 במכבי נתניה ועוד אחד בבאר שבע). אז, עוד באותו ראיון בו טען שהוא “אחד המבקיעים הכי בכירים בכדורגל הישראלי”, מלמד עדיין היה ללא קבוצה. הוא דיבר על כך שירצה להגיע לקבוצה שבה יוכל להיות שחקן מוביל, כזה שבונים עליו, ושמסביבו יהיו שחקנים טובים שיוכלו להזין אותו בכדורים.
זה קרה בשתי העונות בסכנין בהן הבקיע 25 שערים בכל המסגרות, אלא שהחיבור בהפועל חיפה גדול אף יותר, ונראה כמו מתנה שנפלה משמיים לשני הצדדים. לרגל שנת ה-100 של המועדון, יואב כץ הכניס את היד עמוק לכיס ואחרי לא מעט שנים, ואולי בפעם הראשונה בקריירה, מלמד הרגיש שהוא זוכה להערכה שהוא ראוי לה.
החלוץ קיבל חוזה גבוה פי שניים מזה בסכנין, עם 65 אלף שקלים נטו בחודש, ותחת רוני לוי, מלמד היה חוד החנית בקבוצה שעשתה עונה נהדרת והניבה עבור כץ פירות מתוקים במיוחד להשקעה, בדמות המקום הרביעי, הגבוה ביותר של האדומים-שחורים מאז עונת הגביע ב-2017/18, וניצחון בדרבי על מכבי לראשונה מאז נובמבר 2020, בהובלתו של מלמד שכמובן כבש צמד.
עושה רושם שבשנתיים האחרונות, מלמד שינה את סגנון המשחק שלו. מחוץ שאהב לרדת מדרגה אחת למטה לכיוון הקישור ולקבל את הכדור לרגל, הוא הפך לחלוץ שמגרה את הדמיון של חבריו לקבוצה עם תנועה בלתי פוסקת לעומק, ועושה זאת בחכמה, כשנתון שמעיד על כך הוא מספר הנבדלים שלו – 6 בלבד, לעומת 18 למשל של דין דוד. הוא למד עם השנים לעשות את התנועה לעומק בתזמון מושלם.
מלמד עובד על כך רבות עם האנליסט האישי שלו, שקד עמירם, כשביחד עם מנתחים סיטואציות שונות, בין אם זה כשהקבוצה עם הכדור, או בלי, מתי הוא צריך לרדת מעט יותר לאחור לעזור בהנעת הכדור ומתי הוא צריך לתת דגש גדול יותר על העבודה שללא הכדור. הוא יודע לסגל את עצמו גם למשחק שבנוי על התקפות מתפרצות, וגם למשחק מסודר עם קבוצה שמתגוננת מולו בבלוק נמוך, מה שנותן עוד תשובה לשאלה האם הוא יכול להביא את עצמו לידי ביטוי גם בקבוצות גדולות מהפועל חיפה.
בנוסף, מלמד מאוד אוהב ללמוד, ולוקח השראה מלא מעט חלוצים, בארץ ובעולם. באירופה למשל, הוא לוקח דוגמה מרומלו לוקאקו בכל הקשור לשימוש בידיים במאבקים מול הבלמים, כשבארץ, הוא מנתח ולומד גם את התנועות לעומק של יריבו לתואר מלכות השערים, חלוץ מכבי חיפה דין דוד. כשמדברים על לנצח מאבקים בטכניקת גוף טובה, מלמד מסתכל על איתי שכטר, כשבירידה מעט לאחור וקבלת הכדור בחצי תפנית הוא שואף השראה מגדול חלוצי הדור הזה בכדורגל הישראלי, ערן זהבי.
העונה, אי אפשר להתעלם מכך שמלמד הפך את עצמו למגוון הרבה יותר. הוא מבקיע בראש, בימין, בשמאל, בנגיעה וגם אחרי דריבל, ואפילו בעיטות חופשיות, רובד שהוסיף לעצמו ממש לאחרונה. בהפועל חיפה מספרים שמלמד עובד קשה מאוד על הסיומת מול השער באימונים, והדבר בא לידי ביטוי על המגרש; מדד היעילות שלו הוא הגבוה בליגה, כשהוא כובש 14 שערים ב-47 איומים לשער, ניצול מצבים של כ-30%.
הכינוי “הפועל גיא מלמד חיפה” כבר הפך למטבע לשון העונה בכדורגל הישראלי. כפי שנכתב בתחילת הכתבה, גם כשהולכים אחורה, קשה לזכור דומיננטיות כה אבסולוטית של שחקן בקבוצה. למרבה ההפתעה, זה עדיין לא גורם לבעלים יואב כץ להגיש לו הצעה לחוזה חדש, בזמן שכבר ברור שבקיץ הקרוב, כשיהפוך לשחקן חופשי, יהיה מלמד המלפפון החם ביותר בשוק ההעברות.
“אם מלמד ישוחרר בינואר, זו תהיה מכת מוות לקבוצה” אמר עליו מאמן הפועל חיפה רוני לוי לאחרונה, ובצדק. נדמה שגם יואב כץ מבין שעדיף לו להשאיר את מלמד עד לסיום העונה גם במחיר של לאבד אותו בחינם בקיץ לטובת ההכנסות מהפלייאוף העליון, יעד שהפועל חיפה תתקשה להשיג בלי הספרים שלו, כאשר ההכנסות ממנו ככל הנראה יהיו גדולות מסכום הפיצוי שקבוצות יסכימו לשלם על חלוץ בן 32 בחצי השנה האחרונה שלו לחוזה.
בזמן שרוני לוי בטוח שמלמד יישאר לפחות עד הקיץ ו”לא רואה אופציה אחרת”, המאמן אמר לאחרונה בראיון ל-102FM כי הוא “ממליץ לו לשקול את ההצעות בקיץ ובמידת הצורך להישאר גם בעונה הבאה בקבוצה. זו הקבוצה בה הוא מספק את היכולת הכי טובה שלו והוא אפילו הצליח לשפר את עצמו מהעונה שעברה, שגם בה הוא היה מצוין”.
אם לומר את האמת, הדברים של רוני לוי לא מנותקים. ברור שהם נאמרים בעיקר מתוך הרצון הגדול לראות את הכוכב הגדול ממשיך תחתיו, אך השאלה האם בגיל 32, לאחר שמצא את היעד הטוב ביותר עבורו עד כה בקריירה, מלמד יבחר נכון כשיגיע לקבוצה שבה שוב יצטרך להילחם על מקומו בהרכב? לצד הבחירה בין להיות “ראש לשועלים או זנב לאריות” (עם כל הכבוד להפועל חיפה), השאלה שמלמד צריך לשאול את עצמו היא האם הוא יכול להיות גם “ראש לאריות”. התשובה לכך תגיע ככל הנראה בקיץ, ובינתיים, תסמכו על מלמד שהוא ימשיך לחורר כל רשת אפשרית שתעמוד בדרכו.