איך קורה שאחת ההמלצות החשובות ביותר של ועדה ציבורית אותה הקימה שרה בממשלת ישראל, המלצה על הקמת מנגנוני שיטור ואכיפה למניעת חדירת ארגוני הפשע לספורט בישראל, טרם יצאה לפועל בגלל משטרת ישראל?
תחקיר ONE חושף כיצד המשטרה מערימה קשיים על יישום המלצות ועדת צור, דווקא מול ניצב בדימוס ששם לעצמו מטרה לפעול למיגור ההימורים הבלתי חוקיים והטיות המשחקים בספורט. תמיכה מצד שרת התרבות והספורט קיימת, המפכ"ל בעד וגם תקציב חיצוני להקמת יחידה שתעסוק בכך כבר אושר - אך המשטרה עדיין לא פעלה לקידום הנושא.
תחקיר ONE אף חושף כי בשנתיים האחרונות היו מספר משחקים שמהמרי משחקים קנו אותם. גורמים בטוחים כי הקבוצות שלהם היו מעורבים במשחקים שנקנו, בקבוצה אחת בטוחים כי בגלל שחקן ש'מכר' אותם הם אף ירדו ליגה.
אך למרות התופעות המדאיגות, למרות שממשיכים לגלגל מיליארדי שקלים בכסף שחור ולמרות שלא הכל נקי, למשטרת ישראל יש את כל הזמן בעולם.
ועדת צור הוקמה על-ידי שרת התרבות והספורט, לימור לבנת, לבחינת יישום חוק איסור אלימות בספורט (התשס"ח, 2008). בתחילה, עסקה הוועדה בראשותו של דוד צור בעיקר בנושא האלימות במגרשים בהם מתקיימים אירועי ספורט שונים, ואכן נושא זה זכה להתייחסות נכבדת בפעילותה.
אך ככל שחלף הזמן, גלשה הוועדה גם לנושאים הקשורים בעולם הפשע וההקבלה שלו לעולם הספורט. דוד צור התעקש לעסוק גם בסוגיה זו, כאילו היה עדיין אותו שוטר שפיקד על משטרת מחוז תל אביב, שחשפה, לגמרי במקרה ובמסגרת חקירה אחרת, את העובדה כי החלוץ אלון מזרחי נסחט על-ידי עבריינים. נושא זה, לטענת חבר בוועדה, "היה קרוב מאוד לליבו של צור".
|
לימור לבנת. הקימה ועדה למניעת פשע בספורט (משה חרמון) |
|
|
בין ההמלצות שהוגשו לשרה ב-19 באוגוסט 2012, הופיע פרק שלם שעסק במשטרת ישראל. בפרק זה הופיעו שתי המלצות שמטרתן להפוך את הספורט במדינה לנקי יותר. אחד מהסעיפים המליץ לשרה "להקים דסק מודיעיני ייחודי בחטיבת האבטחה במטה הארצי לנושא האלימות בספורט, לשם איסוף מידע מודיעיני והפצתו להנחיית דרגי השטח".
יחד עם זאת, הוסיפה הוועדה המלצה נוספת על הקמת "יחידה משטרתית, שתטפל בהימורים הבלתי חוקיים ובחשדות להטיית משחקים ואשר תמנע את השפעתם של גורמים עברייניים על קבוצות, שחקנים ומשחקי כדורגל". הסיבה להמלצה חריגה שכזו מצד הוועדה נבעה מהעובדה כי "גורמים אלה עלולים להביא לעלייה באלימות במגרשים".
בעניין זה, קבעה ועדת צור, כי היחידה, שתוקם תחת פיקודו של ראש אח"מ (אגף חקירות ומודיעין) במשטרה, תהיה בעלת כוח מבצעי, תופעל בהתאם להערכת מצב של המטה הארצי ופעילותה "תהיה במימון חיצוני", נוסח ההמלצה.
|
המשטרה. עדיין לא פעלה בנושא בעיות הפשע בספורט (עמית מצפה) |
|
|
לבנת החליטה לאמץ את ההמלצות ודרשה להתחיל ביישומן. הגורם למימון החיצוני להקמת היחידה המדוברת למלחמה בהימורים הבלתי חוקיים נמצא בקלות. האינטרס של גוף כמו המועצה להסדר ההימורים בספורט להקמת היחידה די ברור, והוא נעתר מיד לסייע כלכלית בהקמת המנגנון המשטרתי שהוצע.
כחודש וחצי מאז הגשת דו"ח ועדת צור, קיימה הוועדה ישיבות עם הטוטו ומפעל הפיס לקידום גיוס התקציב. נציגיהם, בתגובה, אישרו עקרונית את הזרמת הכספים ודרשו לדעת את כמה נדרש לצורך כך. בעקבות זאת, בלשכת השרה החלו בסדרת פגישות תכופות מול נציגי המשטרה בכדי לנסות ולזרז הליכים. ההערכות מדברות על סכום של עשרים עד שלושים מיליון שקלים בשנה, שיתחלקו שווה בשווה בין הטוטו לפיס, והמשטרה נדרשה לבצע עבודת מטה בה תציג את הסכום הנדרש בפועל לצורך הקמת היחידה.
אלא שאף אחד מהצדדים לא ציפה לסחבת כל כך גדולה מצד המשטרה, שמן הסתם גם אצלה קיים האינטרס לטפל בנושא. שם הרי עושים זאת בדרך קבע; למשל במעצר רשת מפעילי אתר ההימורים "דונבט", שגלגלה לכאורה כ-4.6 מיליארד שקלים. כתב אישום חמור, וכפי הנראה הגדול בהיסטוריה, הוגש רק לפני כחודש לבית המשפט המחוזי בתל אביב כנגד המעורבים בהפעלת הרשת. מה שנקרא, חם מהתנור.
|
| המשטרה צריכה לקבל תקציב רק מהמדינה, כדי שלא תהיה סיטואציה שמישהו בעל אינטרס יממן כסף שהוא צבוע וחיצוני | |
|
|
|
אלא שלטענת גורם בוועדה, במשטרה החלו להתמהמה ובכל פעם מחדש נציגיה התחמקו מלספק תשובה רצינית לנושא. "כמה שלא פנינו אליהם", ציין, "לא זכינו למענה רציני. כאילו הם פשוט לא רצו לראות את זה קורה".
בהמשך יטענו השוטרים בישיבות כי הם פעלו לעבות את הדסקים המודיעיניים הקיימים, תוך מתן דגש על פעילות למיגור האלימות בספורט, ולכן הם היו סבורים כי אין צורך בהקמת דסק מודיעיני מיוחד לכך. בכל הנוגע להקמת היחידה לטיפול בהימורים הבלתי חוקיים ובהטיות המשחקים, הובהר בכל פעם מחדש כי הם בוחנים את ההיתכנות המשפטית לקבלת מימון חיצוני לתוך המשטרה.
"על פניו", ציין גורם המעורה בפרטים, "הסירוב של המשטרה הוא בגלל אידאולוגיה עקרונית-מסורתית. המשטרה צריכה לקבל תקציב רק מהמדינה, כדי שלא תהיה סיטואציה שמישהו בעל אינטרס יממן כסף שהוא צבוע וחיצוני שייתן משימות לשוטר כזה או אחר. לכן היו מי שהתעקשו שם למשוך את הזמן".
אבל דוד צור לא אמר נואש והחל ללחוץ. ארבעה חודשים מאז הוגש הדו"ח ואחרי שנראה היה כי הליך יישום ההמלצות מול המשטרה לא יעבור בקלות, הוא החליט לזעזע את המדינה.
|
דוד צור. חשף ב-2012 את הפשע בכדורגל (שי לוי) |
|
|
בדצמבר 2012 השתתף בכנס ישראל-שדרות לחברה, בו טען בגלוי כי משפחות הפשע חדרו לכדורגל הישראלי. "יש 'קופים' שמחזיקים בקבוצות כדורגל עבור אנשים שמזרימים כספים והכספים מגיעים מהימורים לא כשרים", אמר צור. "אנשים לא בהכרח מהמרים על תוצאה במשחקים, יש גם מקרים שאומרים לשחקן קח 5,000 דולר ותדאג לאירוע. זה מכתים את תחום הספורט ומדיר אנשים מהספורט. לצערי, האכיפה בנושא הזה של משטרת ישראל היא בשוליים".
בין לבין, צור, שנבחר לכנסת, המשיך בעשייה תחת מוסד זה והקים במארס 2013 את השדולה למניעת אלימות בספורט. ב-23 ביולי 2013 נערך במסגרתה דיון, שהוגדר כ"ישיבת התנעה" ליישום המלצות הוועדה הציבורית בראשותו. כאשר עלתה השאלה בנוגע להליך הקמת הדסק המודיעיני לספורט, השיב בדיון עופר יצחק, ראש מדור רישוי באגף חקירות ומודיעין במשטרה: "יש מסמך שהוכן ע"י אח"מ בעניין הזה על ההקמה, הוא נמצא על שולחנו של ראש אח"מ, טרם אישר".
ח"כ צור המשיך ושאל גם לגבי התקדמות המשימה, לדבריו, אשר "הוטלה על דני חן, ראש אג"ת (אגף התכנון במשטרה - א.מ). הוא הציג אותה איזה פעם-פעמיים בנושא של הקמת היחידה המיוחדת שהטוטו יחד עם מפעל הפיס היו מוכנים לממן, ועדיין מוכנים, בנושא של ההימורים הבלתי חוקיים ומניעת אלימות. איפה עומדת עבודת המטה בעניין הזה?". יצחק השיב: "תשובה לגבי זה אין לי". השאלה עברה לנציגת המשרד לביטחון פנים, אך זו טענה כי אינה מכירה את הנושא וצור רתח: "אז תבואו פעם הבאה עם התשובה הזאת".
|
הימורים לא חוקיים בספורט. התופעה קיימת בישראל (רויטרס) |
|
|
מיד לאחר מכן המשיך ח"כ צור וחשף בדיון את הגורם המעכב, שמסרב לקבל מימון חיצוני לתוך המשטרה לצורך הקמת והפעלת היחידה: "יש פה הצעה קונקרטית שהושמה על השולחן, שאושרה בשני דירקטוריונים, גם של 'הטוטו' וגם של מפעל הפיס. כולה נדרשת עבודת מטה זריזה של המשטרה. הייתה מניעה משפטית/מניעה אתית או כל הדברים האלה, שדנתי בה גם עם המפכ"ל וגם עם ראש אח"מ (יואב סגלוביץ', באותם ימים - א.מ). עמדתו של ראש אח"מ הייתה ונשארה נגד, אבל עמדת המפכ"ל, שאני מבין במערכת ההיררכית שהיא הקובעת, הייתה בעד. חבל לחזור אחורה עם זה".
באותו היום בדיוק, התקיים דיון דחוף בשדולה אחרת - השדולה לקידום הספורט ואורח חיים ספורטיבי - שעסק בחשדות לכאורה לאי ניהול תקין באיגוד הכדורסל. שאול אייזנברג מסיעת עוז דפק על השולחן, וטען כי "יש באיגוד אווירה של פשע מאורגן" והוסיף כמה דוגמאות. נציג המשטרה שישב בדיון הופתע מהנאמר בו ולא הכיר את החומר. ח"כ עיסאווי פריג' שעומד בראש שדולה זו, הציע להעביר את החומר לחקירה.
"אבל זה העניין", לחש אחד מבין הנציגים מסביב לשולחן, "השוטר הזה לא מכיר את הנושא הזה ולא מתעסק בזה למרות שהוזמן לדיון על זה". אז למעשה הבינו המשתתפים, רובם אנשי ספורט בכירים, כי הסיפור הוא בכלל אוזלת ידה של המשטרה שלא שוחה במידע שחלקו התפרסם בעיתונות הספורט והיה לנושא המרכזי לשמו התכנסה השדולה, פשוט כי היא טובעת מעבודה על פרשיות גדולות ומורכבות יותר.
הכותרות בשנים האחרונות על הסתבכויות של אנשי ספורט בעניינים פליליים היו אמורות לדחוף קדימה את הקמת מנגנון האכיפה המשטרתי, שיפריד את עולם הספורט מעולם הפשע. אולם למעלה שנה חלפה מאז הגשת דו"ח ועדת צור, ודבר לא השתנה. היחידה לטיפול בהימורים הבלתי חוקיים ובהטיות משחקים עדיין לא הוקמה במשטרה, גם לא הדסק המודיעיני.
|
כ-10 מילארד שקל בשנה בהימורים בלתי חוקיים בישראל (GettyImages) |
|
|
החשד: קבוצה ירדה בגלל חוב של שחקן ל'בטים'
על פי ההערכות, שוק ההימורים הבלתי חוקיים בישראל מגלגל סכומים הנעים סביב 10-15 מיליארד שקלים בשנה. יש הטוענים כי תופעה זו שכיחה גם כיום, במיוחד בכדורגל הישראלי שנחשב לענף הפופולארי ביותר בישראל. לעתים, היא משפיעה גם על מה שקורה במגרש ולא פעם בקבוצות מרכזיות עלו חשדות להטיית משחקים.
כך למשל, בקבוצה שירדה לליגה הלאומית בשנים האחרונות, חושדים שזה קרה לכאורה בגלל אחד משחקניה (הפרטים שמורים במערכת). "לפי מידע די מבוסס שהגיע אלינו", טען גורם בקבוצה זו, "ירדנו ליגה לא על הדשא, אלא בגלל שחקן שמכר אותנו. הוא היה חייב סכום של שני מיליון שקלים בערך למהמרי 'בטים' - והם תמורת המכירה הורידו לו את החוב".
כאשר נודע לו כי קיימת תכנית להקמת יחידה שתפעל למיגור התופעה, הופתע אותו גורם והשיב: "אם היחידה הזאת הייתה קמה, היינו אולי פונים אליהם. ככה סתם לא נלך למשטרה כי שם היו צוחקים עלינו בלי הוכחות חותכות. לנו ברור שיש תופעה של הימורים בלתי חוקיים בכדורגל ובהיקפי ענק".
כיום כאשר יש חשד כלשהו למכירת משחק, מי שחוקר זוהי חברת החקירות 'ויצמן יער' מטעם ההתאחדות לכדורגל, אך אין להם יותר מדי כלים ושיניים לחקור ולעקור את התופעות האלה.
בקבוצה נוספת בליגת העל, חושדים כי באחד מבין המשחקים ששיחקו בעונה שעברה משהו לא התנהל כשורה. לטענתם, באותו המשחק קבוצתם הובילה ועמדה לנצח, תוצאה שיכולה הייתה לחולל הפתעה. אך התוצאה התהפכה עד לשריקת הסיום, לכאורה בגלל שחקן ספציפי שהיה לגורם משמעותי בהפסד. גם שם החליטו, עקב חוסר ראיות ברורות, שלא לפנות למשטרה. באותה קבוצה פשוט דאגו לקרקע את השחקן מהרכב הקבוצה, אך לא יכלו לעשות מעבר לכך.
|
כרטיס אדום. יש חשד למכירת משחקים (שי לוי) |
|
|
מזה בדיוק חוששים כלל אנשי הספורט בארץ שמעוניינים לשים קץ לתופעה. גורם בכיר בכדורגל אמר: "ברור לכולם שבליגה הלאומית יש לא מעט משחקים לא כשרים, תוצאות מסודרות, והגיע הזמן שהבלון הזה יתפוצץ. משחקים מוכרעים לא על הדשא, ולא מובן איך כל כך מתמהמהים עם הקמת היחידה הזו בגלל ביורוקרטיה. זו שערורייה. בליגת העל כולם יודעים שהיו משחקים שכנראה מהמרי טוטו השפיעו על התוצאות, ורק יחידה משטרתית יכולה להפסיק את זה".
עד כה, הצליח ח"כ צור וצוות היישום להמלצות הוועדה בראשותו, לרשום כמה הישגים. הם השיגו מימון, קיבלו את אישור המפכ"ל יוחנן דנינו להקמת היחידה לטיפול בהימורים הבלתי חוקיים במימון חיצוני וגם היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין אישר עקרונית את המהלך.
אלא שכל הצדדים ממתינים כעת לעבודת המטה של המשטרה שנמשכת זה כשנתיים, על מנת לתת את אישורם הסופי ולהביא להקמת היחידות המתוכננות. לפני כחודשיים, במהלך עוד אחת מהישיבות של צוות היישום, הודיע נציג המשטרה כי עבודת המטה קרובה לסיום. עד ה-12 בדצמבר אמורה להתקיים ישיבה מקיפה נוספת בהשתתפות כלל נציגי המשרדים השונים, שמקווים לראותה לראשונה. השאלה היא, עם אילו תשובות יגיעו הפעם נציגי המשטרה והאם הביורוקרטיה תימשך?
|
במשטרה עדיין מתמהמהים (עמית מצפה) |
|
|
עשור שלם חלף מאז הפרשה שהשפיעה רבות על הכדורגל הישראלי. בעת הרשיע בית משפט השלום בתל אביב את המעורבים בפרשת "שופטים באדום", חתם השופט דן מור את פסק הדין באומרו, "לא ניתן לי אלא לקוות כי הספורט חזק יותר ממהרסיו". שנים רבות חלפו מאז, התופעה עדיין קיימת ואותו המשפט נותר רלוונטי, כמו אז כך גם כיום.
תגובת המשטרה: "הנושא נמצא בבחינה"
משטרת ישראל מסרה בתגובה: "הנושא המוזכר עודנו מצוי בבחינת הגורמים המקצועיים במשטרה. מבלי קשר להחלטה זו או אחרת, משטרת ישראל תמשיך להוביל אכיפה נחושה כנגד עבריינות בספורט, כפי שנעשה כנגד כל תופעות עבריינות, תוך מיצוי המשאבים הקיימים ברשותה".
ממשרד התרבות והספורט נמסר בתגובה: "צוות היישום של ועדת צור נמצא בקשר שוטף מול משטרת ישראל. לפני כשלושה חודשים, עם כניסתו לתפקיד של ראש אח"מ החדש ניצב מני יצחקי, נערכה עמו ישיבה בנוגע להמלצות הוועדה שהינן באחריות המשטרה ושטרם יושמו על ידה. ראש אח"מ יצחקי, ביקש שהות בכדי לבחון את הנושא ואנו ממתינים כעת לקבל ממנו את עמדת המשטרה לעניין זה".
ח"כ דוד צור התייחס להמלצות הוועדה: "המלצות הוועדה הציבורית בראשותי הוגשו לשרת התרבות והספורט, לשר לביטחון פנים ולמפכ"ל המשטרה. שלושתם קיבלו את חיוניות הקמת היחידה המדוברת. הסוגיות המשפטית, האתיות והמבצעיות נמצאות בעבודת מטה ואני מאוד מקווה להביאם לסיום במושב הקרוב של הכנסת. נקבע דיון קרוב בוועדה שבראשותי ואני משוכנע כי נצליח להקים את היחידה ולהביא לחיסולן של התופעות השליליות הקיימות בספורט".
תגובת הטוטו: "הטוטו אימץ את המלצות ועדת צור והוא מוכן לסייע למשטרה במימון יחידה מיוחדת למלחמה בהימורים הבלתי חוקיים".